Водно подово отопление: 6 въпроса получават своя отговор от специалистите!

Публикувано на 06/02/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 29/11/2018 | Видяно 14 446 пъти

Богатство е да се живее в район, където, макар и с някои условности, могат да се разграничат четири сезона. България ни го дава, с което автоматично получаваме и разнообразни природни картини. Докато се радваме на великолепните есенни и зимни приказки, случващи се отвъд прозореца ни обаче, е важно да си осигурим комфортна температура вкъщи. Подходящ вариант да постигнем това е изграждането на водно подово отопление. Именно за него ще стане дума в настоящата статия, а за полезната информация, която ви споделяме в нея, сме благодарни на нашите приятели от форум “Направи сам”. В същия ще откриете още много ценни съвети за ремонта и строежа на дома. Ако пък ви е нужно професионално отоплително решение за вашето жилище, обърнете се към доказаните специалисти в нашия сайт.


Какво е нужно за изграждането на подобна отоплителна система?

Ако сте решили да изграждате водно подово отопление сами, е добре да сте наясно поне с основните, но не и единствени негови компоненти, които са ви необходими:

  • Термопомпа. Тя може да бъде водна, въздушна или комбинация от двете. Ролята ѝ е да затопля и изтласква водата към тръбите, които се монтират на подовете в отопляемите помещения. Потребителят Тани от форум “Направи сам” е избрал вариант, при който помпата да топли вода и за бойлера.
  • Радиаторен вентил с термоглава. Сред популярните варианти са двупътен и трипътен вентил. Предназначението му е да регулира дебита на водата, като според denuchi от “Направи сам” с трипътен регулирането е меко и плавно, но за целта е нужна задвижка. Алтернатива е използването на електронни помпи, които сами се справят с настройките по системата.
  • Серпентини. Това са тръбите, които се поставят в помещенията, предвидени за отопление. Те остават скрити под земята, след като над тях се положи изолация и подова настилка.


Колко кръга да имат серпентините?

Тани задава във форума въпроса на колко кръга да бъде изпълнено подовото отопление на водна основа, както и “как да са нагънати тръбите”. Прочитайки отговорите към него, успяваме да научим, че:

  • “...ако слушаме логиката би трябвало да е по добре с повече кръгове с по къси тръби, отколкото с един с дълъг път ... така топлината би трябвало да се разпределя равномерно по целия под. също така би трябвало и да постигнеш по голям КПД, ще ти е необходима по малка температура и скорост, за да покриеш равномерно цялото помещение …”, споделя nivanov, а малко по-късно Чаро допълва:
  • “Серпентините не трябва да са по-дълги от 100м, някъде пишат и 90. Трябва ти колектор с дебитомери, не е задължително, но е добре да имаш идея за дебита. Подовото "работи" добре при бърза циркулация!”
  • Относно дължината на кръговете, 2v6 съветва: “Няма проблем да са с различна дължина - там където е по-къс кръга ще трябва да се притвори повече регулиращия вентил. Малките кръгове може да се комбинират в един за по-лесно регулиране на дебита и спестяване на арматура.”


Кои подови настилки са подходящи при водно подово отопление?

Върху водно подово отопление могат да се положат различни подови настилки, което поражда въпросът как се представя всяка от тях. По-конкретно, при коя отдаването на топлината е по-ефективно и се усеща по-бързо от ползвателите. Потребителят jimmi_bar специално обръща внимание, че при сух под може да няма добър резултат и дава предпочитанията си за замазка и плочки. В същото време Чаро се включва в подкрепа на ламината, за който по-рано jimmi_bar казва, че наред с посипката и гипсофазера, е материал с нисък коефициент на топлоотдаване: “Ламината е за подово. Повечето ламинати стават именно за водно подово. Пише си в упътването.”

Вижте още: Подходящо ли е отоплението с конвектори за вашия дом?


Каква е минималната температура за захранване на водно подово отопление?

Типът подово отопление, което разглеждаме тук, се проявява благодарение на затоплената вода, която преминава през тръбите му. Същата трябва да бъде загрята до определени градуси, които си имат своя подходящ минимум. Именно от него се интересува Тани от “Направи сам”, като уточнява, че според неговите познания “колкото е по-ниска температурата , толкова е по-добро КПД-то (СОР-а) на термопомпата , респективно слънчевите панели.”

Своите наблюдения споделя и Чаро: “Чел съм за ТП (термо помпа - бел. авт.) въздух, че им пада мощността когато навън стане много студено. Гледал съм някои имат допълнителни нагреватели за тези случаи. Трябва и това да провериш за да не стане така, че топлиш до външна Т -5! И при по-ниска външна температура, ТП да не смогва.”


Влияят ли мебелите на водното подово отопление?

Когато се спираме на водно подово отопление, е ясно, че то ще отоплява жилищни стаи или офис зони, в които има някакво обзавеждане, а не са голи пространства. Логично се появява запитването от evdoki дали наличните легла, гардероби, бюра и друга мебелировка влияят по някакъв начин на конвекцията. Ако евентуално отговорът е утвърдителен, какъв е начинът да се предотврати този нежелан страничен ефект. Съфорумецът му 2v6 се включва с коментар, от който разбираме, че място за притеснение в случая няма: “Мебелите не пречат - топлината ще се предава през тях, макар и по-слабо. При подовото на конвекция не се разчита.”


Електрическо или водно подово отопление?

Подовото отопление, освен водно, може да бъде и електрическо. Съвсем естествено се появява желанието да се сравнят двете алтернативи. Според Тани от “Направи сам” “съществено предимство на водното подово пред електрическото е равномерното разпределяне на топлината - само там където е необходимо!”

Отговори на още важни въпроси, свързани с водното подово отопление ще намерите в специално посветената на него тема във форума. А в случай че сте решили, че това е вашият начин да имате топлина в дома си, обърнете се към доказаните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, бързо и лесно, без обвързване, и в кратки срокове ще получите оферти, които да сравните. Проучете добре профилите на кандидатите и изберете този, който максимално покрива вашите очаквания и бюджет.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта