Подходящо ли е отоплението с конвектори за вашия дом?

Публикувано на 04/01/2018 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/01/2018 | Видяно 7 701 пъти

Настъпването на зимния сезон неминуемо изисква откриването на оптимално икономично и функционално решение за отопление на дома. Конвекторите са идеален вариант за много домакинства, като това потвърждават и потребителите от най-големия форум за строителството и ремонтите в България - форум "Направи сам". Ако сте майстор-любител, професионалист или просто ентусиаст с интерес към нови интериорни проекти, не пропускайте да разгледате форума и да се включите в многобройните дискусии, свързани с поддържането и обновяването на съвременния дом! Запознайте се с особеностите при отопление на дома с конвектори, а за качествената профилактика на този и всеки друг отоплителен уред у дома, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Как функционират конвекторите?

Конвекторите представляват отоплителни уреди, които използват студения въздух от помещението, затоплят го и го връщат обратно, така че вашата спалня или дневна да бъде значително по-топла и приятна! Този цикъл се повтаря многократно, така че температурата в стаята да остане относително постоянна. Повечето конвектори работят чрез електричество, но има и такива, които използват невъзобновими енергийни източници  като керосин и пропан. Последните обаче са по-рядко срещани и обикновено са по-скъпи. От гледна точка на наличието на вентилатор, специалистите от форума препоръчват да заложите на конвектор с вентилатор, тъй като по този начин топлият въздух циркулира по-равномерно.

Виж още: Тенденции за отопление през зимата


Конвекторите са тихи, икономични и изключително функционални

Конвекторите се наместват все по-удобно в съвременния дом по няколко основни причини:

  • Те са мощни и подходящи за отопление на цели жилища.
  • При работата си повечето конвектори са изключително тихи. Някои модели с вграден вентилатор издават едва доловим шум, но той определено не може да се сравни със силата на този от вентилаторните печки например.
  • Конвекторите се считат за безопасно средство за отопление, тъй като потокът на горещ въздух не е достатъчно силен, за да запали предмет, а нагревателите са скрити в тялото на уреда, което ги прави добре защитени.
  • Повечето уреди от този тип разполагат с допълнителни екстри, като например способността за филтриране или овлажняване на въздуха,  наличието на вграден термостат и опцията за автоматично изключване на конвектора при достигане на зададената температура.


Този тип отоплителни уреди обаче често изискват по-висока първоначална инвестиция

А ето и какво да имате предвид, ако решите да заложите на конвектор за отопление на дома:

  • Този тип уреди имат широк ценови диапазон, като по-модерните и функционални модели логично изискват и по-висока инвестиция. Ето защо това невинаги е удачно решение за домакинства с ограничен бюджет за отопление.
  • От своя страна по-евтините модели консумират повече електроенергия по време на работа. Затова потребителите във форума често съветват да инвестирате по-голяма сума в качествен и икономичен уред, който ще изплати вложените средства в дългосрочен план.
  • По-масивните модели са труднопреносими. Днес на пазара обаче ще откриете и значително по-леки и компактни варианти, които могат да бъдат свободностоящи или пък монтирани на стената в хола или спалнята например.
  • Според някои специалисти конвекторите не са подходящо решение за компактни помещения, тъй като те биха могли да бъдат ефективно затоплени и чрез вентилаторна печка, която на свой ред изисква осезаемо по-ниска първоначална инвестиция.

Виж още: 5 невероятни предимства, с които печките на пелети ще ви спечелят


Как да изберем подходящ конвектор за дома?

Първата стъпка е да изберете оптимално удачен тип конвектор според нуждите на своето домакинство. Възползвайте се от препоръките на потребителите в най-големия форум за строителството и ремонтите в България - форум "Направи сам", за да прецените дали да се спрете на конвектор на ток, газ или керосин, както и да решите дали да изберете модел с вграден вентилатор. Размерът на конвектора е друг важен въпрос и съвсем логично той е свързан пряко с големината на помещението, което ще отоплявате. В общия случай всеки 100 KW мощност са в състояние да затоплят оптимално един квадратен метър, затова е добре предварително да пресметнете необходимата мощност на уреда.

За качествения монтаж и поддръжка на отоплителните уреди у дома потърсете съдействие от опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus! Заявете проект още сега и сравнете профили и оферти на майстори напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта