Какво е нужно за изграждането на подобна отоплителна система?

Последна редакция на 19/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 2 035 пъти

Ако сте решили да изграждате водно подово отопление сами, е добре да сте наясно поне с основните, но не и единствени негови компоненти, които са ви необходими:

  • Термопомпа. Тя може да бъде водна, въздушна или комбинация от двете. Ролята ѝ е да затопля и изтласква водата към тръбите, които се монтират на подовете в отопляемите помещения. Потребителят Тани от форум “Направи сам” е избрал вариант, при който помпата да топли вода и за бойлера.
  • Радиаторен вентил с термоглава. Сред популярните варианти са двупътен и трипътен вентил. Предназначението му е да регулира дебита на водата, като според denuchi от “Направи сам” с трипътен регулирането е меко и плавно, но за целта е нужна задвижка. Алтернатива е използването на електронни помпи, които сами се справят с настройките по системата.
  • Серпентини. Това са тръбите, които се поставят в помещенията, предвидени за отопление. Те остават скрити под земята, след като над тях се положи изолация и подова настилка.

Свързано:

Снимки за отопление Водно подово отопление: 6 въпроса получават своя отговор от специалистите!

Твърде вероятно е да сте чували за водно подово отопление и понякога сте се замисляли дали то е подходящо решение за дома или офиса ви. Стигали сте и по-далеч, като сте вземали решението сами да се опитате да го инсталирате. Ако ви липсва професионален опит, съветът ни е да се обърнете към препоръчаните специалисти по Отопление и климатизация, които бързо и лесно ще откриете в нашия сайт. Изпращането на запитване към тях, както и последващото сравняване на получени оферти, е напълно безплатно и без обвързване. Ако все пак сте решени да опитате сами, то на първо време е добре да сте запознати поне с някои от основните компоненти, свързани с водно подово отопление. Освен термопомпа, вентил и серпентини, могат да ви потрябват още буфер, както и радиатори. На снимката тук виждаме част от инсталация на водно подово отопление, която е изпълнена във вариант с радиатор, но може да бъде и без него. Под белия радиатор забелязваме, че настилката е светъл дървен паркет или ламинат. Отдясно, поставена в ниша в бяла стена, е системата за управление. Точно под нея откриваме тръбите на подовото отопление. Точно по тях тече водата или електричеството, в зависимост от типа подово отопление, което е избрано.