4 алтернативни начина за отопление на дома през зимата

Публикувано на 09/11/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 09/11/2021 | Видяно 11 739 пъти

Отоплението на дома през зимата може да бъде предизвикателство не само за комфорта на живущите в него, но и за бюджета им. Особено ако отоплителната система не е от най-ефективните. Добрата новина в случая е, че има множество алтернативи на стандартните методи за отопление. Ако се чудите кои са те, какви са характеристиките им и дали са подходящи за вас и целите, които имате, сте на правилното място.

За ваше удобство, тук представяме част от най-популярните алтернативни източници на отопление, които могат да създадат уюта, от който имате нужда в дома, като едновременно с това ще се отразят благоприятно и на бюджета ви и ще намалят разходите ви. За инсталирането на тези системи и за още професионални съвети, можете да потърсите специалисти в сферата, регистрирани при нас.


Соларно отопление

Ако смятате, че соларното отопление е само за екодомове с големи бюджети, грешите. Слънчевите отоплителни системи стават все по-популярни и достъпни. Дори специалисти в сферата твърдят, че възвращаемостта на инвестицията за инсталиране на соларната система е голяма и може да се случи в много кратки срокове. Но какво всъщност представляват тези системи?

  • Слънчевите системи за отопление и охлаждане използват топлинната енергия от слънцето, масло или природен газ вместо стандартното електричество. Повечето системи се състоят от слънчев колектор, изолирани тръбопроводи и резервоар за съхранение на топла вода.
  • Соларните колекторни панели се инсталирани от външната страна на дома, обикновено на стена с южно изложение.
  • Тъй като слънчевите системи са форма на възобновяема енергия, те се считат за изключително екологично решение.

Вижте още: Защо се нуждаем от енергийно ефективен дом?


Геотермално отопление

В сравнение с традиционните термопомпи, чиито източник на енергия е въздухът, геотермалните термопомпи са в пъти по-тихи и не зависят от температурата на въздухa навън. Освен това този тип системи не изискват особена поддръжка и имат висока продължителност на живот.

  • Геотермалните термопомпи разчитат на подземните температури за ефективно отопление на дома. В зависимост от местоположението на дома, температурата под земята е между 7 и 20 градуса през цялата година - често по-топла от зимната температура на повърхността.
  • По-високата подземна температура може да направи геотермалните помпи по-ефективни от традиционните, които се налага първо да затоплят студения въздух отвън.
  • Този процес дава възможност на собствениците на жилища да спестят разходи за електроенергия и отопление, въпреки че първоначалната инсталация на геотермална система може да бъде значително по-скъпа от традиционните такива.


Подово отопление

Енергийно ефективното и удобно, подовото отопление е един от най-предпочитаните начини за отопление на собствениците на жилища. Популярността му се дължи на това, че по-голямата част от оборудването е монтирано под подовата повърхност (или в панели за стени или тавани). Това премахва наличието на радиатори, които да пречат на подредбата и функционалността на мебелите и съответно движението в жилището става по-бързо и пълноценно. Част от причините този вид отопление да е по-ефективно от други видове са:

  • Подовото отопление елиминира топлината, загубена при преноса на въздух/ вода по тръби и канализация. 
  • При този тип отопление вероятността да разпространяват алергени в доста по-малка, отколкото при традиционните такива. 

Вижте още: Кога е време за нов климатик?


Хибридни отоплителни системи

Още един изключително достъпен и екологичен алтернативен начин на отопление е хибридната отоплителна система.

  • Този тип системи използват предимно електричество, но имат вторичен източник на гориво, често природен газ, който се включва по време на периоди с по-голямо потребление или по-ниски температури.
  • Повечето хибридни системи използват външен сензор и термостат, за да активират вторичния източник при падане на температурата. И тъй като природният газ обикновено е по-евтин от електричеството, хибридните системи могат да работят по-евтино от изцяло електрическите системи.

Е, след като вече се запознахте с алтернативите на стандартните методи за отопление, е време да приложите някоя от тях и във вашия дом. Повече информация относно това коя е най-подходяща за вашите дом и нужди, можете да намерите, като се свържете със специалистите, регистрирани в платформата ни. Единственото нещо, което трябва да направите, е да подадете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните, за да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта