Защо се нуждаем от енергийно ефективен дом?

Публикувано на 11/12/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 1 562 пъти

Енергийната ефективност е необходимост в днешно време. Но какво всъщност значи този термин?

Енергийна ефективност означава използването на по-малко енергия, за да се произведе същото количество енергия. На пръв поглед звучи нелогично. Но, вярвайте, логика има. Нека дадем пример. В една добре изолирана къща, енергията може реално да се използва за поддържане на температурата, а не да излиза през недобре изолираните й участъци.

Друг начин за разбиране на концепцията за енергийна ефективност е инсталирането и използването на флуоресцентни и нажежаеми лампи в дома. Тази стъпка също може да намали консумацията на енергия. Използването на слънчева енергия също може да помогне. А най-големият принос на енергийната ефективност е, че намалява парниковите ефекти и емисиите. Как да постигнете по-голяма енергийна ефективност в дома ви и какво прави един дом енергийно ефективен, показваме тук. За още професионални съвети не се колебайте да се свържете със специалисти в областта.


Какъв е енергийно ефективният дом?

Има много фактори, които допринасят за създаването на енергийно ефективен дом.

  • Такива са висококачествените материали, правилната изолация, прозорци, които са енергоефективни, изолирани проводници и правилни тръбопроводи.
  • Някои други важни фактори, които допринасят за това, са високоефективните системи за отопление и охлаждане и слънчеви системи за топла вода. Всички те звучат като нещо много привлекателно и полезно за околната среда. Но защо имаме нужда от тях? Защо тези неща имат толкова голямо значение? Защо имаме нужда от енергийно ефективни домове? Отговорите на тези въпроси ви даваме по-долу.

Вижте още: По-екологична домашна сред в 6 лесни стъпки


Влияе добре на бюджета

Енергийната ефективност, освен че е нещо много полезно за околната среда, е също толкова полезна и за вашите финанси. Тя е перфектен начин да спестите пари, като направите дългосрочна инвестиция. Според проучвания, животът в дом, който има енергийно ефективни функции, може да спести много пари. Как се случва това? Доста просто.

  • Избирането на именно такава домашна среда би било чудесен инструмент за намаляване на сметките за комунални услуги - ток, вода и др.
  • Осъществяването на енергийно ефективен дом не е и трудно. В никакъв случай не се нуждаете от много промени и главоболия.
  • Инсталирането на компактни флуоресцентни крушки, програмируеми термостати и намаляване на времето, прекарано под душа може да намали огромното число, което всеки месец виждате в сметките си.


Благоприятства за по-комфортен дом

Всеки дом, независимо дали се намира в място със сурови метеорологични условия или в такова с по-благоприятни, изисква удобство и уют. Хората, пребиваващи в сурови метеорологични условия се нуждаят от по-стабилна отоплителна и вентилационна система, с която да поддържат къщата топла.

  • В този случай инсталирането на отоплителна система с модули и по стените и пода ще помогне за поддържането на къщата по-топла и уютна.
  • Също така, за да се предпазят от алергени, могат да се инсталират ефективни филтриращи системи.

Хората, които живеят в по-благоприятни условия, пък, могат да инсталират соларни панели, които да поемат енергоразхода на целия дом. Сами виждате - възможностите са безкрайни.

Вижте още: Природосъобразни начини за отопление и климатизация


Помагат за по-чиста околна среда

Схващането, че никой няма възможност да помогне в опазването на околната среда и че това е безсмислено, е напълно грешно. Никога не мислете, че промените в околната среда не ви засягат и не можете да помогнете за отстраняването им. Те касаят всеки човек, който все още се намира на тази планетата.

  • Най-доброто, което можете да направите, за да опазите околната среда, е да създадете един модерен, енергийно ефективен дом.
  • Тези домове притежават системи, с които се използва доста по-малко електроенергия и вода. Следователно, отделянето на въглероден диоксид също е по-малко. Именно въглеродът е основен елемент, който допринася за глобалното затопляне.
  • Нашите усилия, макар и малки, като това да направим домовете си енергийно ефективни, могат да допринесат за по-благоприятното състояние на околната среда.

Ако вече обмисляте създаването на енергийно ефективен дом за вас и семейството ви, обмислете и консултацията със специалист в областта, който да ви помогне за инсталацията. Това можете да направите много лесно и бързо. Единствената необходима стъпка е да подадете безплатна заявка за проект. До 24 часа ще имате готови оферти, които можете да сравните, за да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта