Природосъобразни начини за отопление и климатизация

Публикувано на 20/04/2018 от Светла Иванова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 10 489 пъти

Трябва да признаем, че преди климатиците да бъдат изобретени, нашите баби все някак са съумявали да се разхлаждат през летните месеци и да се отопляват през зимата. И то без да оказват негативно влияние върху околната среда. Разбира се, никой не твърди, че трябва да върнем цивилизацията десетилетия назад, но можем да се постараем да опазим природата. С развитието на технологиите напреднаха и иновативните методи за отопление и климатизация, които са напълно безвредни, а и се отразяват добре на бюджета. По-долу в статията може да почерпите идеи от тях, а ако искате да ги приложите във вашето жилище, опитните майстори са насреща.


Хидравлично охлаждане

Какво ще кажете за охлаждаща система, задействана единствено от вода, която не се отразява на сметките за електричество? Да, звучи страхотно и наистина действа. Най-често срещаните хидравлични системи включват множество тръби и термопомпа. По принцип се монтират на тавана, но може да се вградят и в пода. Водата в системата се смесва с гликол и се охлажда в термопомпата. Топлината, излъчвана от хората в дадено помещение, се абсорбира от хладната вода, независимо дали тя се намира отгоре или отдолу. Недостатък на хидравличната охладителна система е, че не е особено ефективна на места с влажен климат, тъй като вътрешният въздух трябва да бъде сравнително сух, за да не се получават проблеми с кондензацията.

Вижте още: Предимства и недостатъци на различните методи за охлаждане на дома


Зелени покриви за собствениците на къщи

Първите зелени покриви са изградени в Холандия преди повече от 25 години. Днес те са доказали своята ефективност до такава степен, че в някои страни е заложено в законодателството всяка нова постройка да е снабдена със зелен покрив. По своята същност зеленият покрив е покрит с растителност, която на практика може да е всякаква. Тя абсорбира дъждовната вода, като по този начин се превръща в самостоятелна дренажна система. Освен това зеленият покрив служи и като високоефективна изолация, поддържайки дадена сграда хладна през лятото и топла през зимата.


Предимствата на соларните панели

Нищо не може да се конкурира със слънчевата енергия, която се превръща в електроенергия чрез фотоволтаични системи. Освен за получаване на гореща вода, соларните панели могат да се използват и като бивалентна отоплителна система. Разбира се, при подобна комбинация, в която получавате топла вода и отопление, панелите трябва да са повече на брой и с по-голяма повърхност.

Вижте още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление


Отопление с геотермална енергия

Тази система с термопомпи работи чрез абсорбиране на топлина от въздуха, земята и водата. Предлага се в три основни разновидности, съобразени с източника, който планирате да ползвате. Ако няма река или езеро в близост до вашата къща, най-добре да заложите на система, използваща топлината на земната повърхност. Хубавото при нея е, че работи и през зимните месеци, когато горният слой на почвата е замръзнал.

Вече убедихте ли се, че климатиците далеч не са най-икономичното решение за отопление и климатизация? Подгответе се за предстоящия зимен сезон с някоя екологична и природосъобразна система. Професионалистите с радост ще ви помогнат да изберете най-добрия вариант за вашето жилище. Направете безплатна заявка, за да получите различни оферти за вашия проект и да разгледате профилите на изпълнителите.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
9 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта