Природосъобразни начини за отопление и климатизация

Публикувано на 20/04/2018 от Елица Христова | Последна редакция на 25/10/2018 | Видяно 8 761 пъти

Какво ще кажете за охлаждаща система, задействана единствено от вода, която не се отразява на сметките за електричество? Да, звучи страхотно и наистина действа. Най-често срещаните хидравлични системи включват множество тръби и термопомпа. По принцип се монтират на тавана, но може да се вградят и в пода. Водата в системата се смесва с гликол и се охлажда в термопомпата. Топлината, излъчвана от хората в дадено помещение, се абсорбира от хладната вода, независимо дали тя се намира отгоре или отдолу. Недостатък на хидравличната охладителна система е, че не е особено ефективна на места с влажен климат, тъй като вътрешният въздух трябва да бъде сравнително сух, за да не се получават проблеми с кондензацията.

Вижте още: Предимства и недостатъци на различните методи за охлаждане на дома


Природосъобразни начини за отопление и климатизация

Трябва да признаем, че преди климатиците да бъдат изобретени, нашите баби все някак са съумявали да се разхлаждат през летните месеци и да се отопляват през зимата. И то без да оказват негативно влияние върху околната среда. Разбира се, никой не твърди, че трябва да върнем цивилизацията десетилетия назад, но можем да се постараем да опазим природата. С развитието на технологиите напреднаха и иновативните методи за отопление и климатизация, които са напълно безвредни, а и се отразяват добре на бюджета. По-долу в статията може да почерпите идеи от тях, а ако искате да ги приложите във вашето жилище, опитните майстори са насреща.


Зелени покриви за собствениците на къщи

Първите зелени покриви са изградени в Холандия преди повече от 25 години. Днес те са доказали своята ефективност до такава степен, че в някои страни е заложено в законодателството всяка нова постройка да е снабдена със зелен покрив. По своята същност зеленият покрив е покрит с растителност, която на практика може да е всякаква. Тя абсорбира дъждовната вода, като по този начин се превръща в самостоятелна дренажна система. Освен това зеленият покрив служи и като високоефективна изолация, поддържайки дадена сграда хладна през лятото и топла през зимата.


Предимствата на соларните панели

Нищо не може да се конкурира със слънчевата енергия, която се превръща в електроенергия чрез фотоволтаични системи. Освен за получаване на гореща вода, соларните панели могат да се използват и като бивалентна отоплителна система. Разбира се, при подобна комбинация, в която получавате топла вода и отопление, панелите трябва да са повече на брой и с по-голяма повърхност.

Вижте още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление


Отопление с геотермална енергия

Тази система с термопомпи работи чрез абсорбиране на топлина от въздуха, земята и водата. Предлага се в три основни разновидности, съобразени с източника, който планирате да ползвате. Ако няма река или езеро в близост до вашата къща, най-добре да заложите на система, използваща топлината на земната повърхност. Хубавото при нея е, че работи и през зимните месеци, когато горният слой на почвата е замръзнал.

Вече убедихте ли се, че климатиците далеч не са най-икономичното решение за отопление и климатизация? Подгответе се за предстоящия зимен сезон с някоя екологична и природосъобразна система. Професионалистите с радост ще ви помогнат да изберете най-добрия вариант за вашето жилище. Направете безплатна заявка, за да получите различни оферти за вашия проект и да разгледате профилите на изпълнителите.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Hristo VIP
Строителство на сгради, София
12 извършени проекта
Вива Билд Груп
Боядисване и декорация, София
17 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
5 извършени проекта
Васил Михайлов
Цялостен ремонт, Пловдив
5 извършени проекта