Предимства и недостатъци на различните методи за охлаждане на дома

Публикувано на 01/08/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 9 325 пъти

Напоследък, времето става все по-непредсказуемо, а през лятото зачестяват непоносимите горещи дни. При подобни условия на живот, ключов момент за всяко едно домакиснтво е изборът на охладителна система за дома. Съществуват различни варианти, на които бихте могли да се спрете, а всеки от тях носи своите предимства и недостатъци. Важно е да вземете най-доброто решение, за да си спестите време, нерви и излишни разходи. Едновременно с това е необходимо постигането на максимално ефективен резултат по отоношение на температурното регулиране и чувството на комфорт у дома.

В следващите редове ще ви запознаем с някои от основните методи за охлаждане на жилището, като ще ви представим техните предимства и недостатъци. Обърнете се към специалисти по климатизация и отопление, за да получите още съвети и професионална помощ при инсталацията и поддръжката на избраната система.


Климатик - модерният начин

1. Предимства:

  • Климатикът има две функции - той може да се използва едновременно за охлаждане и отопляване, което го прави идеален за всеки сезон. Обикновено се монтира високо на стената, така че не заема място и не се налага да се чудим как и къде да го разположим. Работи безшумно и не пречи на ежедневието ни, нито на съня ни нощем.
  • Във вътрешното му тяло са монтирани специални филтри, които задържат много от замърсяванията, които биха могли да попаднат у дома чрез въздуха. Ако се използва правилно, климатикът може да ни спести много разходи и да допринесе за енергийната ефективност в жилището.

2. Недостатъци:

  • Основният минус на климатика е лиспата на мобилност, което означава, че с него можем да охладим само една стая, или най-много две по-малки, при отворени врати.
  • Монтажът, ремонтът и поддръжката на климатик понякога могат да ни струват скъпо, особено ако не съумеем да изберем коректни професионалисти.
  • Ако не се грижим за климатика, филтрите му се задръстват, което води до замърсяване на въздуха и неефективна работа на устройството.
  • Често използването на климатик води до изсушаване на въздуха и изнежване на тялото.

Виж още: Климатик през лятото - как да го използваме енергийно ефективно


Мобилен климатик - добра алтернатива или не съвсем?

1. Предимства:

  • Разбира се, най-важният позитив, който идва със закупуването на подобно устройство, е възможността да го местим и сами да изберем къде искаме да регулираме температурата. Теглото му е малко и е удобен, а инсталацията не изисква особено много усилия.

2. Недостатъци:

  • Закупуването на преносим климатик не е особено евтино, но същинските проблеми идват след като започнем да го използваме. Тези устройства харчат изключително много енергия и употребата им води до рязко скачане на месечните разходи за ток. Освен това, функциите им за отопляване през зимата не са особено ефективни, тъй като работят на принципа на обикновена духалка.


Вентилатор - старомодният начин

1. Предимства:

  • Вентилаторите, също са мобилни и имат леко тегло, така че удобството за местенето им в различните стаи е безспорно. Другото им предимство е, че създават движение на въздуха, което неминуемо създава усещане за разхлаждане. Освен това, те не водят до големи разходи за ток.
  • Таванните вентилатори не са преносими, но са добра алтернатива за охлаждане, тъй като създават по-мощно завихряне на въздуха и издърпват топлия въздух към тавана.

2. Недостатъци:

  • Вентилаторите създават изкуствено усещане за разхлаждане и е необходимо да стоим в близост до самото устройство, ако искаме да почувстваме въздушните потоци. Те не променят температурата в стаята.
  • По отношение на използването им през зимата - не притежават отоплителна функция, така че могат да ни служат единствено през летния сезон.

Виж още: Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци


Вентилационна система - решение за целия дом

1. Предимства:

  • Инсталацията на централизирана вентилационна система позволява постъпването на свеж въздух в дома, без да се губи от естествената топлина или студ от стаите. Не се хаби допълнителна енергия за охлаждане или затопляне на въздуха, тъй като работи на принципа на изкарване и вкарване на въздушни потоци. Напълно безшумна е, а при редовна и качествена грижа за системата, въздухът се поддържа чист.

2. Недостатъци:

  • Първоначалната инвестиция за изграждането на вентилационна система не е никак евтина. Освен това, необходимо е да се помисли за капацитета на стаите, в които ще се инсталира, както и тяхната ползваемост. При стаи с твърде много обитатели и често използване, подобен тип система води до по-ниска ефективност по отношение регулирането на въздушните потоци и температурата.

След като разгледахте предимствата и недостатъците на някои от основните методи за охлаждане през лятото, обърнете се към екип от специалисти. Те ще ви помогнат с допълнителна професионална помощ и ще изградят най-подходящата система за отопление и климатизация за вашия дом. Заявете проектнапълно безплатно, за да получите най-добрите оферти, само в рамките на 24 часа, с възможност да сравните профилите на различните фирми и да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта