Опитомете хаоса в кухнята с 5 лесни трика!

Публикувано на 27/12/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 27/12/2019 | Видяно 2 281 пъти

Хаосът в кухнята е нещо, с което човек се сблъсква всекидневно. И определено не е тайна, че това пространство често пъти се превръща в едно бездънно скривалище на тенджери, тигани и всякакви вещи, чието място със сигурност не е в кухнята. И затова намирането на достатъчно място за съхранение в тази част на жилището е задача с повишена трудност. Въпреки това обаче, решение на проблема винаги има.

Умните хрумки и идеи за организация в кухнята са от съществено значение, особено в днешно време, когато тя не е само пространство за готвене, но и място, в което хората се събират около трапезата, веселят се и споделят интересни истории и преживявания. При толкова много изисквания към това помещение, ключът към запазването на кухненския кът свободен и лесен за използване - независимо от размера му - е добрата организация и хитрите решения за съхранение. А те са безброй. Тук ви представяме част от тях, а ако искате повече информация относно това как да преустроите кухнята си, за да е по-удобна за ползване, можете да се свържете с професионалистите, регистрирани при нас.


Подредете шкафовете си

Вероятно кухненските ви шкафове са претъпкани с несъответстващи една с друга кутии, неорганизирани торбички и всякакви други вещи, които правят мисията “Подредена кухня” невъзможна. Как обаче да намерите решение на този проблем? С по-ефективна и добре структурирана система, разбира се. 

  • На първо място се опитайте да поместите всичко в кошници за съхранение, всеки с определена цел. Ще се изумите каква разлика могат да постигнете само с това просто действие. По този начин, независимо колко назад в шкафа остават кошниците, ще можете лесно да видите какво има вътре.
  • За по-голямо удобство на всяка от кутиите напишете какво се намира в нея. 
  • Този лесен трик не само ще направи шкафовете ви по-организирани, но и съдържанието им ще е много по-лесно достъпно и в доста по-добро за ползване състояние.

Вижте още: Преди и след: Организационни идеи, с които да опитомите хаоса у дома


Oрганизирайте мивката и пространството около нея

Мръсните съдове се трупат ли, трупат, а гъбата става все по-трудно откриваема… Къде ли е тя? Отговорът е очевиден - най-вероятно е някъде под купчината чинии и чаши. Картинката ви е позната, нали? За да я избегнете, ще се наложи да организирате, почистите и подредите мивката си.

  • Лесен и бърз изход от ситуацията е да се сдобиете с малка кошничка, в която да поставяте гъбата, телчето за миене на съдове и всички дребни неща, които обикновено остават затрупани.
  • Тя е изключително лесна за ползване и не заема пространство, тъй като можете да я закачите към вътрешността на мивката. Така не само ще освободите повече пространство върху кухненския плот и мивката, но и ще направите миенето на съдове една идея по-приятно и много по-бързо. 


Правилно позициониране

Сега, след като знаете къде да поставите отделните елементи, трябва и да помислите как ги позиционирате по правилен начин. 

  • Вещите, които използвате най-често поставете на нивото на очите, а тези, които ползвате малко по-рядко, сложете по-високо. Ако не можете лесно да видите или да получите достъп до даден предмет, вероятността да го използвате е по-малка.
  • Същото правило важи и за шкафът, в който държите хранителните си продукти. За по-голямо удобство можете да сложите макаронените изделия, ориза, брашното и подправките си в прозрачни бурканчета. По този начин ще имате повече свободно място, хранителните продукти ще запазят свежестта си и ще имате по-лесен достъп до тях. 

Вижте още: 7 различни начина за оформление на кухня


Бъдете креативни!

Ако пък искате да бъдете по-креативни и смели в организацията в кухнята, то имаме идеи и за вас. Ето и част от тях:

  • Инсталирайте висяща стойка за тенджери и тигани, за да освободите място в шкафа си;
  • Монтирайте стелаж за подправки и ги подредете по азбучен ред;
  • Използвайте органайзери и разделителите за чекмеджетате , за да бъде всичко по-достъпно;
  • Използвайте пространството на стената, за да окачите магнитни държачи за ножове, пресни висящи билки и куки за окачване на различни вещи;

Вариантите за организация на кухнята са наистина безброй, а за да ги приложите ви трябват само хъс и огромно желание за създаване на по-красиво пространство. Правейки кухнята си по-удобна и естетически приятна не само ще се чувствате по-добре, когато прекарвате време там, но и изпитвате по-голяма наслада от дейностите, които изпълнявате.

Ако пък организацията на кухнята не ви е достатъчна и търсите по-кардинални мерки за преустройването й, можете да се свържете със специалисти в сферата на ремонтите на кухня, които да ви дадат най-добрите решения на проблемите ви. Може да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните, за да изберете най-подходящия за вас вариант.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
DESIGN CONSTRUCTION
Шпакловки, Варна
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
32 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта