Панери - как да ги използваме като практично интериорно решение

Публикувано на 05/08/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 05/01/2021 | Видяно 3 396 пъти

Може би не подозирате, че всички панери могат да бъдат практичен и красив елемент в интериорния дизайн на съвременните къщи и апартаменти. В наши дни такъв добре познат домакински предмет, като панера, придобива ново предназначение. Той може перфектно да обслужва своите собственици, тъй като изобщо не е загубил функционалността си, а точно обратното - изглежда свеж и оригинален в обстановката на модерното обзавеждане в 21-ви век.

Поради ограничените квадратни метра в нашите жилища често възниква един специален въпрос – този за  съхранението на различни вещи. За да се реализира тази цел, помагат не само стандартните мебели, но и панерите. Те не само се вписват добре в интериора, но и изпълняват своите функции перфектно. Те могат да се използват във всяка стая на дома. Ако искате и вие да се възползвате от тяхната функционалност, обърнете се за съвет към интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


История на панерите или защо днес са актуални

Дълги години панерите са се използвали само за пренасяне на различни предмети. Въпреки това, днес те най-често се използват като „хранилища“ за най-разнообразни неща. Днес можете да ги закупите както от естествени, така и от синтетични материали. Възможностите за тяхното използване са безкрайни и затова те са неразделна част от съвременния начин живот. В допълнение, използването им в стаите помага да се постигне несравнима красота и уют.

И панерите си имат своя история! Преди много хилядолетия са били изработвани от лесно огъващи се растения като дъб, ясен, върба и тръстика. Техниката на по-сложно изработване се появява много по-късно. Популярни са и днес, въвеждайки "жар" в интериора. Съвременната страст към еко стила изиграва важна роля в особената популярност на панерите в интериорното оформление в различните стаи.


Дневна – панерите тук придобиват особена значимост

Ето и няколко креативни идеи за това помещение: 

  • Малките панери могат да се използват като декоративни контейнери. В крайна сметка, когато купуваме цветя, те често се продават в не особено привлекателни пластмасови саксии. Като поставите саксията в панер, ще получите изящен декор, който ще внесе стил и топлина във вашата всекидневна.
  • А какво ще кажете за красиви панери в хола, в които се съхраняват книги и списания? В тях реално може да се поставя всичко за семейно забавление - настолни игри, конзоли и дори дистанционните за телевизора. И всякакви малки неща, като ключове, дискове, конци, ножички може да слагате в тях.


Спалня с панери – разкош и романтика

Панерите могат да се използват по всякакъв начин в спалнята:

  • В малки красиви панерчета с панделки можете да слагате бижута и козметика.
  • В гардероба също могат да се използват, като по този начин се избягват обичайните рафтове. Това спестява място, така може да приберете голямо количество спално бельо и сезонни предмети.
  • Важно е обаче да запомните, че колкото по-голям е панерът, толкова по-нисък трябва да е той.

Една идея – направете си с малко панерче красива композиция с ароматни пръчици и етерични масла.

Прочетете още: Креативни предложения с коркови тапи за дома


Панерът е абсолютен господар в кухнята

Панерите са особено ценни в кухнята. Поставените в тях всички пресни зеленчуци и плодове ще бъдат винаги под ръка. И не само те, а и още много други продукти могат да се съхраняват в различни по големина панери.

  • Нашият съвет е - изберете ги в такива цветове, които да хармонират на интериора във вашата кухня. Добро решение е също да използвате светли по цвят панери като по този начин поставите с тях необходимите акценти в интериора.
  • По-традиционно е използването им за съхранение на приборите за хранене или подправките. Но направете опит да изненадате гостите си, като поставите пред тях оригинален мини-бар – плетен панер с различни вина!


Има ли място панерът в банята

Има много вариации за приложението на панерите, включително и в банята. Използвайте винаги вашето въображение.

  • Разбира се, на първо място те могат да служат за събиране на мръсно бельо. В малък влагоустойчив панер може да сложите парче ароматен сапун, а в по-голям - спретнато сгънати кърпи.  Винаги има вариант за още идеи за приложение!
  • Запомнете, понякога панерите могат да служат само за декорация. Така че в банята е хубаво да ползвате панери, боядисани с акрилна боя в основните или вторичните цветове на интериора, с цел художествено оформление на рафтчетата  или стените.
  • Практичен съвет - не използвайте панери от естествени материали в тази стая. Високата влажност ще наруши тяхната повърхност и по тях твърде вероятно е да се появят петна и мухъл.


Детска стая – защо да не научим детето да бъде по-организирано

В детската стая панерите са незаменими атрибути. Особено ако имате в дома си ученик. В крайна сметка подготовката за училище предполага и правилно подреждане на учебните материали: книги, тетрадки, чернови, хартии, химикалки, моливи, линийки и други канцеларски материали. И за целта ползвайте различни по големина панери. Освен това с тях се постига първата стъпка към възпитание на детето ви – то може да се научи да подрежда всичко само от ранна детска възраст.

И още, ако имате малко дете - за детските играчки панерът се явява идеално пространство за съхранението им. Той ще спаси апартамента от безредие.


Накрая някои специално препоръки

Знаете ли, че панерите изискват специални грижи? Разбира се, ако ги използвате само като елемент на декора, няма да ви трябват много усилия да се грижите за тях. Достатъчно ще бъде да ги почиствате от прах от време на време. Ако ги използвате не само за декорация, тогава трябва да обърнете внимание на някои правила. В края на краищата, ако панерите са от естествено дърво, тогава трябва да сте сигурни, че тя не стават с времето влажни и не абсорбират вода, в противен случай се покриват с мухъл.

За двора или терасата определено трябва да закупите панери от полимер, защото са издръжливи на всякакви атмосферни условия. В магазините те се предлагат във всички цветове и форми. Както и винаги може да си направите сами панер или да пребоядисате стар - така ще вдъхнете нов живот в него.

Ако се чудите как да използвате панерите в дома си, заявете проект, напълно безплатно, още днес. Така ще можете да получите оферти от интериорните специалисти, регистрирани в MaistorPlus и да изберете най-удачната за вас. Те могат да ви дадат идеи как перфектно да се допълни с панери интериора в стаите. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта