Креативни предложения с коркови тапи за дома

Публикувано на 06/06/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 03/07/2019 | Видяно 3 475 пъти

Всеки, който някога е отварял бутилка вино, помни това специално усещане. Корковата тапа не е просто устройство, което сигурно затваря бутилката и предпазва виното от бактерии, чужди тела и издишване. Тя е част от ритуала при сервиране на вино, а коркът заема почти основното място в него.

Понастоящем все повече бутилки в магазините за алкохол са запечатани с алтернативни тапи - полимер, възпроизвеждащ формата на традиционните коркови тапи, винтови запушалки от алуминий и дори стъклени запушалки. Повечето дървета произвеждат много тънък слой корк и само малък брой видове имат повърхностен слой, достатъчно дебел, за да се произвеждат от него тапи. От тях само един вид, Quercus suber, осигурява кора за корк в промишлен мащаб. Естественият корк е порест материал от клетъчна структура с херметически затворени въздушни камери, които придават еластичност. Въпреки това, както всяко естествено вещество, коркът е хетерогенен.

Коркът е материал, който се използва често за облицоване на стени в жилището и по този начин се създава оригинално интериорно решение. За да имате такова и в своя дом, свържете се с интериорните специалисти, регистрирани в нашата платформа. 


Да рециклираме корковите тапи

Рециклираната употреба на коркови тапи дава интересни декоративни решения за дома. Научете повече за тайните на повторната им употреба от нашата статия днес. Вероятно във всеки дом се намират стари или ненужни предмети, които се съхраняват доста дълго време. Не е задължително да се изхвърлят, защото може да им се вдъхне втори живот. Например корковите тапи могат да бъдат отличен материал за създаване на функционални и декоративни предмети. Важното е да имате истински тапи за вино от корков материал, а не неговата имитация. 


Идея: Добавете свои снимки, бележки със сентенции или сухи цветя към паното.

Ако имате коркови тапи, то може да си направите стилно, оригинално пано със собствените си ръце. То е идеално за всеки интериор в дома и винаги ще привлича вниманието. В този процес ще са необходими следните неща:

  • Коркови тапи;
  • PVA лепило;
  • Картонена кутия;
  • Нож;
  • Акрилна боя в различни нюанси и лак;
  • Четка.

Първо се подготвят всички тапи, така че да са с еднаква дължина. После се боядисва кутията отвътре и встрани и се лакира като й се поставя елемент за окачване на стената. И следва забавната част – според идеята се редят и залепят корковите тапи в нея с PVA лепило. След като изсъхне паното, може да го оцветите в различни нюанси. В този случай се използват пастелни цветове, но може да изберете опция, която да пасва на интериора на дома.

Идея: Добавете свои  снимки, бележки със сентенции  или сухи цветя към паното.

Всъщност, паното за стена може да бъде във всякаква форма: кръгла, правоъгълна и нестандартна.


Вази с коркови тапи – смели предложения

Този материал е наистина много подходящ да се оформят оригинални вази за дома. Вазите с цветя винаги дават настроение и на най-скучното интериорно решение. Как да ползваме корковите тапи в комбинация с вази? Това става по 2 начина:

  • Ако имате прозрачни и големи обемни вази, то просто сложете корковите тапи вътре, заедно с големи маниста, пера, сухи цветя и панделки. Получава се супер оригинална ваза. Хитра идея: Ако имате нестандартен като форма буркан, то може да го превърнете във ваза.
  • Втори вариант - може би имате вече някоя стара и очукана керамична ваза. Не я изхвърляйте. Нарежете корковите тапи на кръгчета и облепете вазата с тях. Същото може да направите и с голяма кашпа. Така тя ще добие нов вид и ще бъде оригинално решение за интериора.

Прочетете още: Как да си подготвим коркова постелка за баня


Декоративни елементи с коркови тапи - идеите са много

И разбира се, тези тапи са идеални за създаване на декорации с малки размери.  Например, могат да служат за рамка на огледала, фоторамки и оформяне на свещници, килимчета за баня, различни статуетки, а защо не и специални за вас инициали. За целта е нужно да имате коркови тапи, вдъхновение и, разбира се, свободно време. Оказва се, с тях може да направите много повече от декорация за дома, в интернет има всякакви идеи за тяхното приложение.

Виждали ли сте ключодържатели от такива тапи? Наистина са много оригинални! А може да зарадвате детето си с фигурки за домашен куклен театър, които са от коркови тапи. Има дори цели столове, които са изработени от тях. Както и масички, осветителни тела, кукли.


Креативни заедно

Независимо от факта, че корковите тапи са вече ненужен материал, то може да се създадат винаги красиви предмети за декорация с тях. Опитайте се да реализирате идеите си или се обърнете за съвет към регистрираните в MaistorPlus интериорни дизайнери, които могат да ви помогнат при някои смели идеи. Направете заявка напълно безплатно на нашия сайт и бъдете сигурни, че техните идеи са интересни и си струва да се реализират. Отделете внимание и на коментарите на доволните клиенти от техните услуги. Това може да ви помогне при избора на изпълнител.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта