Как да си направим коркова постелка за баня

Публикувано на 24/11/2018 от Михаела Генчева | Последна редакция на 20/02/2019 | Видяно 4 036 пъти

Постелката в банята не е от задължителната мебелировка, но може да бъде чудесно допълнение към интериора. Освен чисто декоративната й функция, не по-малко важна е практичната. С нея имаме възможност да не стъпваме на студените плочки докато сме пред мивката или след като излезем от душа. Тези функции се засилват многократно, ако постелката е направена от корк. Той има много добри изолационни свойства и няма да позволява краката да изстиват. Също така е водоустойчив и няма да попива вода, ако стъпим мокри отгоре. 

Това го различава от платнените постелки, които попиват водата, когато стъпим мокри и постепенно след това изсъхват. Последното обаче може да доведе до проблеми с влагата от изпаренията и да създаде условия за появата на мухъл. Още едно от предимствата на корка е, че стъпването върху него е приятно и меко, заради еластичността му и усещането, че се докосваме до нещо с естествен произход. Още по-хубавото е, че можете съвсем сами да си си направите коркова постелка, както ще научите от следващите редове. А за да бъде тя прекрасен аксесоар в хигиенния ви кът, потърсете доказани майстори за баня още днес през нашия сайт. 


Необходими материали за корковата постелка

Подложките от корк са антихлъзгащи се и са идеален избор за банята, заради гумената си основа. Преди да се захванете с направата на своята коркова постелка, е необходимо да си набавите материалите за нея. Ето ги и тях:

  • Коркови тапи. Те играят главна роля в този проект, като за една стандартна правоъгълна постелка ще ви трябват около 200 броя. В случай че не колекционирате тапи от бутилки вино, можете да се поинтересувате къде би могло да откриете по-голямо количество от тях. 
  • Гумена подложка, върху която ще залепвате отрязаните тапи от корк. 
  • Лепило за дървесина, с което да залепите тапите. 
  • Нож, с помощта на който да разрязвате корковите тапи. 

Вижте още: 3 нискобюджетни начина да се сдобиете с уникални и артистични завеси за баня


Подготовка на корковите тапи

Време е да се захванете с подготовката на основния материал, който ще използвате при изработката на корковата си постелка за банята или което друго помещение решите. Добре е да имате предвид, че корковите тапи са трудни за рязане и ако не внимавате с тях, има риск да се нараните. За да не допускате това, следвайте подготвителните стъпки:

  • Поставете корковите тапи в тенджера или дълбок тиган и сложете вода, така че да ги покрие изцяло и да останат няколко пръста над тях;
  • Сложете съда с тапите на котлона, включете го и изчакайте водата да заври;
  • Така "сварените" тапи са много по-лесни за обработка. Вземете дъска и нож за рязане и отрежете всяка тапа през средата, по дължина. 


Да залепим корка към подложката

Следва залепянето на тапите върху подложката. Преди това наредете парчетата в желаната форма и шарка, се уверете, че имате достатъчно бройки и всички пасват добре: 

  • С четка нанасяйте лепило върху отрязаната, права, а не извита част на тапите;
  • Внимателно залепвайте, без да притискате много. Можете да редите корковите парчета в прави редове и колони или да правите интересни комбинации, редувайки надлъжно и напречно залепване. Ако правите кръгла постелка, е препоръчително да започнете лепенето от периферията към центъра.
  • По време на лепенето следете гумената подложка да не се размества под тапите.
  • Когато приключите с нареждането на всички половинки, оставете произведението си настрана. На лепилата за дърво обикновено е нужно повече време да изсъхне и хване добре, така че имайте търпение да почакате едно денонощие преди да започнете да ползвате постелката.


Вашата коркова постелка е готова!

Вече можете да се поздравите с успешно изпълнения си проект! Разбира се, коркова постелка можете да направите за всяко помещение в дома ви, където имате нужда или ще се впише в интериора. Може да поставите пред вратите на балкона или терасата, а защо не и в градината, където натуралния цвят и текстура на корка идеално ще пасне със зеленината и природата.

Ако пък ентусиазмът ви от изработването на полезен аксесоар за санитарното ви помещение ви вдъхнови да направите цялостен ремонт на банята, в MaistorPlus ще откриете подходящите специалисти за целта. Достатъчно е да изпратите заявка, напълно безплатно, и до 24 часа ще получите оферти, които да сравните, за да изберете най-добрата за вас измежду тях. Наемате изпълнител само ако си харесате някого измежду канидатите, а за да е максимално информирано решението ви, предварително разглеждате профилите им, в които има и отзиви от клиенти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта