Освободете се от ненужните вещи, които заемат пространство!

Публикувано на 31/03/2018 от Биляна Нинова | Последна редакция на 14/03/2018 | Видяно 3 732 пъти

Нека времето за пролетно почистване започне сега! То ви дава възможност да направите равносметка на вещите си и да се разделите с тези от тях, които заемат пространство, събират прах или просто вече са ви излишни. Освобождаването от стари и непотребни неща отваря място за преобразяване на дома, за нова перспектива, функционално разместване. В допълнение може да ви вдъхнови да направите малък ремонт, за да освежите интериора. Освен с чудесни съвети с какво да се разделите, за да бъде жилището ви по-просторно и уютно, можем да ви насочим и към опитни майстори, регистрирани на платформата на MaistorPlus, които с радост и професионализъм ще се заемат и с реновирането на домашното ви огнище. 


Всички стари мебели ли са ви нужни?

Старите мебели носят успокояващо усещане за един добре познат и непроменящ се живот. Но какво по-хубаво от обновяването към по-добро? Огледайте се, минете през всяка стая и преценете коя част от обзавеждането в действителност използвате. Проверете с какво точно е пълен овехтелият, тежък скрин и дали съдържанието му не може да се подреди по-удачно някъде другаде. Или онзи твърде обемист гардероб, чиито врати никога не отваряте, но въпреки това продължава да утежнява атмосферата в спалнята или антрето. Може би е време бюрото в детската стая, солидната маса и протрит диван в дневната да се пенсионират и да дадат път на по-млади свои версии. Помнете, че сантименталността е разбираема в известна степен, но не се превръщайте в роби на материалното. 


Направете ревизия на килера и шкафовете

Често в жилището си държим неща, за които дълго време не се сещаме. Стига се до абсурдната ситуация да се оплакваме, че нямаме какво да облечем, като в същото време сме затрупани с дрехи. Подправките и пакетираните храни са безразборно натикани по рафтовете, вместо да бъдат подредени в иначе заемащи място празни буркани. 

  • Вижте какво имате в килера и премахнете излишното. Това от една страна ще ви освободи пространство, а от друга ще елиминира опасността от алергии и зарази, причинявани от насъбралите се прах и микроорганизми. Също така ви дава възможност да откриете неподозирани съкровища, които да превърнете в ефектни декорации за дома.
  • Щателна проверка на шкафовете и чекмеджетата за дрехи. Има едно неписано правило, че ако не носите дадени блузи, панталони, рокли и други подобни повече от един сезон, то най-вероятно няма и да ги облечете занапред. Отделете ги настрани и преценете дали можете да им вдъхнете нов живот, като ги прекроите или ги впрегнете в оригинален "направи си сам" проект. Ако не са подходящи и само ще заемат пространство, директно ги изхвърлете. 

Вижте още: От нищо нещо - лесни идеи за декорация на дома


Премахнете всичко, което пазите "за всеки случай"

В почти всяко жилище има вещи, които стоят „за всеки случай“. Но същият така и не идва години наред. Настъпва моментът, в който те просто трябва да отидат на боклука, защото освен че заемат място, могат сериозно да навредят на здравето ви.

  • Стари възглавници. Без значение дали са декоративни или за сън, възглавниците губят формата си и на няколко години е добре да се сменят.
  • Хавлиени кърпи, стари чаршафи и друг износен текстил. С годините те се захабяват и стават неприятни на допир, затова е важно периодично да се обновяват.
  • Стара техника. Още ли пазите видеото, което дори не помните кога последно използвахте? Дистанционни? Зарядни за телефони? Всички тези неща, дори и да са малки, заемат място. Изхвърлете ги и оптимизирайте пространството.
  • Саксии с изсъхнали цветя. Наред с това, че събират много прах, са естетически непривлекателни и носят лош късмет.
  • Стари инструменти. Оставете си само най-необходимите от тях, останалите подарете или се отървете от тях.


Обърнете специално внимание на кухнята

Кухнята обичайно е помещението, което се ползва най-много и това е предпоставка лесно се препълва с ненужни вещи. Доверете се на така модерния напоследък минимализъм и оптимизирайте пространството си. Отървете се от всичко неизползваемо, което заема място.

  • Започнете със старите електроуреди, които отдавна са извън употреба. Старата кафемашина, сокоизстисквачка, преса за сандвичи и всичко, което повече от една година не сте се сещали да включите.
  • Изхвърлете всички тенджери, тави и тигани, които отлежават забравени в шкафовете ви. Подредете подправките, отървете се от нащърбените и пукнати чаши за кафе и съберете всички готварски книги и списания, които сте събирали, но вече никога няма да отворите.

Ако след всичко това още не сте доволни от резултата и се нуждаете от опитни специалисти, които да ви помогнат да имате максимално оптимизиран интериор, ще ги откриете в платформата на MaistorPlus. Направете безплатна заявка още сега и до 24 часа ще имате в отговор оферти, след които да се спрете на най-добрата за вас. Осигурете си максимално информиран избор, като разгледате бизнес профилите и репутациите на кандидатствалите изпълнители, преди да решите желаете ли да поканите някого на оглед и да го наемете. След финализиране на проекта ви, оставете своя отзив в сайта. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта