6 изпитани практики за създаване на перфектна организация в кухненските шкафове

Публикувано на 03/01/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 05/01/2017 | Видяно 46 935 пъти

Независимо дали сте предприели цялостно преобразяване на кухнята или пък още не сте открили формулата към създаването на оптимален ред в нея, тези изпитани съвети ще ви помогнат да подредите кухненските шкафове за броени минути. Вижте къде е най-удачното място за поставяне на чиниите и как да организирате чекмеджетата и вечно разпилените дъски за рязане. За да сбъднете кухнята на мечтите си, се доверете на опитните майстори, регистрирани в нашата платформа, които ще ви изпратят своите оферти и ще ви дадат полезни съвети, съобразени с вашия дом и бюджет!


Поставката за чаши ще ви спести много място в горните шкафове

Източник

На първо място специалистите съветват винаги да държите чиниите и чашите в отделни кухненски шкафове. В противен случай, освен с постоянната бъркотия в кухнята, ще се наложи да се справите и с непрестанното търсете на различни части от любимия си сервиз. За да избегнете подобна неприятна ситуация, подредете чашите за кафе, чай и безалкохолно на долния рафт в някой от горните кухненски шкафове, така че те да бъдат удобни за достигане от всеки член на семейството. Кристалните чаши за вино и шампанско пък организирайте върху най-високия рафт в горния шкаф, така че да бъдат по-труднодостъпни, но пък значително по-защитени от счупване. Ако липсата на пространство в кухнята е проблем, с който се сблъсквате всеки ден, заложете на ефектна поставка за чаши, която можете да прикрепите към някой от отворените кухненски рафтове.

Виж още: Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня


Заложете на удобен разделител или практичен органайзер за прибори

Източник

Сложете край на хаоса в чекмеджетата с прибори, като поставите специален разделител, който ще ви помогне най-накрая да внесете ред сред вилиците и лъжиците. Можете да заложите на класически разделител от дърво или да експериментирате с ефектни прегради от пластмаса – важното е да подберете този детайл така, че да пасва на доминиращия стил във вашата кухня. Ако пък не разполагате с отделно чекмедже за приборите у дома, можете да заложите на устойчив органайзер от неръждаема стомана, който ще се превърне в стилна и елегантна декорация за семплия кухненски плот. Друга интересна идея е да оборудвате кухненския гръб с магнитна поставка за ножове, която ще спомогне за постигане на оптимална организация в малката кухня.


Къде да поставим любимия комплект чинии за хранене?

Източник

Има няколко прости правила, на които трябва да обърнете внимание при подреждането на чиниите в кухненските шкафове. Първият важен съвет от специалистите е, ако разполагате с достатъчно пространство, да поставите чиниите, които най-често използвате за вечеря, възможно по-близо до мивката – например в десния долен шкаф на модула. Ако подредите чиниите твърде високо, има опасност те да се изплъзват при прибирането им и рано или късно една от тях да се озове на парчета в кухненската мивка. За да съхраните ценните сервизи непокътнати, професионалистите съветват да ги поставите в отделен шкаф от обикновения порцелан или да ги подредите най-отзад на рафта, така че да се избегне възможността те да бъдат блъснати навън при прибирането на чиниите от миялната например. Най-същественото все пак остава да държите подредените кухненските принадлежности и възможността от инциденти намалява от само себе си.


Подредете тенджерите и тавите близо до печката

Източник

Обемните съдове за готвене често създават трудности, свързани с постигането на перфектна организация в малката кухня. Тук обаче разполагате с два практични варианта, които не само ще направят кухнята по-подредена, но и ще улеснят значително готвенето в нея. За целта сложете удобните тенджери, както и тавите за печене, една в друга, като ги поставите в долния кухненски шкаф, който е разположен най-близо до печката. По този начин всички необходими пособия ще бъдат на една ръка разстояние и няма да се налага да ги търсите иззад чиниите или пък фините стъклени чаши. Друга хитра идея е монтирането на поставка за окачане на съдове, която ще придаде на кухнята ви известна доза артистичност, примесена с нотка от индустриалния стил в интериора. А вие на кое от тези решение бихте заложили?

Виж още: Няколко впечатляващи кухненски композиции с дизайн, идеален за всеки мъж!


Организирайте дъските за рязане с помощта на поставка за списания

Източник

Дъските за рязане често се озовават подпрени на кухненския гръб или пък на дъното на някое чекмедже, в което иначе бихте могли да подредите много повече съдове и пособия. Предлагаме ви два хитри начина за организиране на дъските в кухнята, които ще ви осигурят повече пространство за обработка на продуктите за поредното вкусно ястие. За целта отделете един от най-неудобните шкафове от кухненския модул и с помощта на дървени летвички изградете удобни вертикални прегради. Така можете бързо и лесно да подредите дъските, без да инвестирате в закупуването на отделна поставка. Друга страхотна идея е да използвате метална поставка за вестници и списания, която да закачите от вътрешната страна на някой кухненски шкаф и в нея да подредите дъските за рязане.


Използвайте удобни кутии за съхранение на продукти и лакомства

Източник

Следващата важна стъпка е обособяването на шкаф за трайни продукти и сладкиши. Така кутиите с бисквити и бонбони няма да заемат място на кухненския плот, а всички необходими подправки за следващия ви кулинарен шедьовър ще бъдат прилежно подредени на отделен рафт. Специалистите препоръчват този шкаф да е максимално далеч от кухненската мивка, тъй като все пак е възможно някои продукти в него да бъдат повлияни от интензивната влага. За да запазите вкусовите им качества за по-дълго, ги съхранявайте в удобни кутии с плътно затворени капаци, върху които можете да залепите етикети за по-лесно ориентиране на новобранците в кухнята.

Виж още: 6 изпитани трика за перфектно аранжиране на плато с разядки


Използвайте органайзер за подреждане на препаратите под мивката

Източник

Традиционно пространството под кухненската мивка е отделено за съхранението на препарати и приспособления за почистване на дома. С времето обаче шкафът започва да отеснява под натиска на нарастващия брой спрейове, гъбички и ръкавици, които вече са разпределени дори за почистване на различните зони в жилището. За да си спестите постоянното търсене на подходяща четка за освежаване на вида на кухненския плот или гръб, поставете удобен органайзер от вътрешната страна на шкафа, който ще ви помогне да се справите по-лесно с бъркотията, съпровождаща пролетното почистване на дома. Другият вариант е да прикрепите органайзера към мивката, като в него поставите гъба за миене и препарат за почистване на съдове. Наистина лесно, нали?

Всички тези съвети ще ви помогнат да внесете ред и чистота в кухненските шкафове. За качествената изработка на новия кухненски модул пък разчитайте на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus! Запознайте се с техните съвети, оферти и профили, като пуснете безплатна заявка в сайта!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
49 извършени проекта