ТОП съвети за избор на офис стол за дома

Публикувано на 30/04/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/04/2020 | Видяно 5 299 пъти

Уравнението домашен офис=бюро+стол, не е чак толкова лесно за решение. Ако възнамерявате да прекарате много време в собствения си офис в апартамента, тогава трябва да се погрижите не само да имате бюро, но и удобен стол за работа. В противен случай болката в гърба и краката е твърде вероятно да ви попречи по време на работния процес. Ако прекарвате обаче само няколко часа на ден зад бюрото в своя дом, няма смисъл да купувате прекалено скъп офис стол. Важно е да изберете такъв с необходимата височина и добра опора за гърба. За повече съвети – обърнете се към специалистите на MaistorPlus.


Правилен избор на офис стол

Изборът на цвят и стил на мебелите за офиса в дома или работната зона се основава на личните предпочитания. По-добре е да изберете меки дискретни нюанси, за да не се разсейвате при работа:

  • ако стаята е достатъчно просторна, мебелите може да бъдат в по-тъмни нюанси,
  • за малък офис в дома е по-добре да изберете светли цветове на мебелите.

Асортиментът от офис столове е огромен във физическите и онлайн магазините. Хубаво е, когато го избирате, да седнете и да определите дали той отговаря на вашите изисквания за удобство и комфорт. Или ако го купувате от онлайн магазин, да прочетете неговите характеристики внимателно.

Вижте още: Четирите най-често срещани интериорни грешки


Съвет №1 за избора на офис стол

Офис столът за дома трябва да бъде съобразен с:

  • Квадратурата на помещението: офисът в дома, ако е организиран в самостоятелна стая, дава опция за стол с по-големи размери, но ако се използва само зона от друга стая – внимавайте с големината на избрания модел.
  • Интериорния дизайн в стаята: задължително офис столът трябва да съответства на избрания стил и да се вписва естествено в него. Ако офисът в дома е в стил Хай-Тек, един модернистичен, дори авангарден офис стол ще бъде акцент в помещението.


Съвет №2 в избора на офис стол

Трябва да направим едно важно уточнение – не винаги най-модерният тип офис столове са най-удобните. Ергономията е на първо място. Има работни столове с или без механизми, които могат да са еднакво комфортни при работа.

  • Повдигащ се стол: той е с възможност за промяна на височината на седалката, коригиране на ъгъла на облегалката и някои други параметри. Важно е механизмите за регулиране да са удобно разположени и достъпни за седналото лице.
  • Въртящ се стол: той е удобен при работа, защото дава възможност за лесна маневреност.
  • Стол на колелца: добрият офис стол трябва да има пет-лъчева опора на здрави и безшумни колела.


Съвет №3 при избора на офис стол

И така: стигаме до седалката на офис стола, която може да бъде:

  • твърда, тя е изработена от дърво, пластмаса.
  • полумека, която е със редна плътност. Използва се нехлъзгащ, дишащ материал, който не се наелектризира и е лесен за почистване. При най-новите столове се използва здрав, специално опънат мрежест полиестер. Това ще бъде най-добрият избор.
  • мека, направена с помощта на пружини и различни вътрешни уплътнения.;

Ширината и дълбочината на седалката трябва да бъдат най-малко 40 см., като е желателно тя да е регулируема по височина. Столът може да е с или без подлакътници. Това е въпрос на личен избор.


Съвет №4 при избора на офис стол

Облегалката на стола за домашния офис може да бъде средна или много висока, но най-важното е да следва извивката на гръбначния стълб. Това наистина е от съществено значение. Както вече споменахме тя може при някои модели да се регулира с лост, за повече комфорт в процеса на работа.

  • По-скъпите офис столове са снабдени с автоматична масажираща лумбална опора. Така се поддържа правилната S-образна форма на гръбнака.
  • При някои видове офис столове към облегалката има втора приставка за глава. Тя често може да се регулира и снижава напрежението в горната част на гърба по време на работа.


Съвет №5 при избора на офис стол

Основата на стола е всъщност носещата конструкция.

  • Когато си избирате офис стол, обърнете внимание колко килограма издържа. Качествените столове поемат до 150-170 кг тежест.
  • Съвременните модели често са с масивни рамки от алуминиева сплав. Но може да бъде също от желязо, дърво и други материали.
  • Важно уточнение: не си създавайте винаги асоциация със столовете, които се използват по принцип в офисите на големите компании.  Оказва се, че един обикновен стол също може да върши добра работа, когато е с отлична ергономия и в съответствие с избрания стил в стаята.

Естествено, цветът на бюрото и стола трябва да са в хармония с останалите цветове в интериора. И ако работната зона е разположена в дневната, тогава бюрото, столът и другите предмети трябва да се впишат добре и да не се натрапват. Ако все още се колебаете какъв точно стол е подходящ за офиса в дома или работната зона, обърнете се за съвет към специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в сайта ни. Направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Може да ги сравните, да видите мнения на предишни клиенти и да вземете най-правилното за вас решение.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Вътрешни ремонти
Цялостен ремонт, София
142 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта