ТОП съвети за избор на офис стол за дома

Публикувано на 30/04/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/04/2020 | Видяно 6 545 пъти

Уравнението домашен офис=бюро+стол, не е чак толкова лесно за решение. Ако възнамерявате да прекарате много време в собствения си офис в апартамента, тогава трябва да се погрижите не само да имате бюро, но и удобен стол за работа. В противен случай болката в гърба и краката е твърде вероятно да ви попречи по време на работния процес. Ако прекарвате обаче само няколко часа на ден зад бюрото в своя дом, няма смисъл да купувате прекалено скъп офис стол. Важно е да изберете такъв с необходимата височина и добра опора за гърба. За повече съвети – обърнете се към специалистите на MaistorPlus.


Правилен избор на офис стол

Изборът на цвят и стил на мебелите за офиса в дома или работната зона се основава на личните предпочитания. По-добре е да изберете меки дискретни нюанси, за да не се разсейвате при работа:

  • ако стаята е достатъчно просторна, мебелите може да бъдат в по-тъмни нюанси,
  • за малък офис в дома е по-добре да изберете светли цветове на мебелите.

Асортиментът от офис столове е огромен във физическите и онлайн магазините. Хубаво е, когато го избирате, да седнете и да определите дали той отговаря на вашите изисквания за удобство и комфорт. Или ако го купувате от онлайн магазин, да прочетете неговите характеристики внимателно.

Вижте още: Четирите най-често срещани интериорни грешки


Съвет №1 за избора на офис стол

Офис столът за дома трябва да бъде съобразен с:

  • Квадратурата на помещението: офисът в дома, ако е организиран в самостоятелна стая, дава опция за стол с по-големи размери, но ако се използва само зона от друга стая – внимавайте с големината на избрания модел.
  • Интериорния дизайн в стаята: задължително офис столът трябва да съответства на избрания стил и да се вписва естествено в него. Ако офисът в дома е в стил Хай-Тек, един модернистичен, дори авангарден офис стол ще бъде акцент в помещението.


Съвет №2 в избора на офис стол

Трябва да направим едно важно уточнение – не винаги най-модерният тип офис столове са най-удобните. Ергономията е на първо място. Има работни столове с или без механизми, които могат да са еднакво комфортни при работа.

  • Повдигащ се стол: той е с възможност за промяна на височината на седалката, коригиране на ъгъла на облегалката и някои други параметри. Важно е механизмите за регулиране да са удобно разположени и достъпни за седналото лице.
  • Въртящ се стол: той е удобен при работа, защото дава възможност за лесна маневреност.
  • Стол на колелца: добрият офис стол трябва да има пет-лъчева опора на здрави и безшумни колела.


Съвет №3 при избора на офис стол

И така: стигаме до седалката на офис стола, която може да бъде:

  • твърда, тя е изработена от дърво, пластмаса.
  • полумека, която е със редна плътност. Използва се нехлъзгащ, дишащ материал, който не се наелектризира и е лесен за почистване. При най-новите столове се използва здрав, специално опънат мрежест полиестер. Това ще бъде най-добрият избор.
  • мека, направена с помощта на пружини и различни вътрешни уплътнения.;

Ширината и дълбочината на седалката трябва да бъдат най-малко 40 см., като е желателно тя да е регулируема по височина. Столът може да е с или без подлакътници. Това е въпрос на личен избор.


Съвет №4 при избора на офис стол

Облегалката на стола за домашния офис може да бъде средна или много висока, но най-важното е да следва извивката на гръбначния стълб. Това наистина е от съществено значение. Както вече споменахме тя може при някои модели да се регулира с лост, за повече комфорт в процеса на работа.

  • По-скъпите офис столове са снабдени с автоматична масажираща лумбална опора. Така се поддържа правилната S-образна форма на гръбнака.
  • При някои видове офис столове към облегалката има втора приставка за глава. Тя често може да се регулира и снижава напрежението в горната част на гърба по време на работа.


Съвет №5 при избора на офис стол

Основата на стола е всъщност носещата конструкция.

  • Когато си избирате офис стол, обърнете внимание колко килограма издържа. Качествените столове поемат до 150-170 кг тежест.
  • Съвременните модели често са с масивни рамки от алуминиева сплав. Но може да бъде също от желязо, дърво и други материали.
  • Важно уточнение: не си създавайте винаги асоциация със столовете, които се използват по принцип в офисите на големите компании.  Оказва се, че един обикновен стол също може да върши добра работа, когато е с отлична ергономия и в съответствие с избрания стил в стаята.

Естествено, цветът на бюрото и стола трябва да са в хармония с останалите цветове в интериора. И ако работната зона е разположена в дневната, тогава бюрото, столът и другите предмети трябва да се впишат добре и да не се натрапват. Ако все още се колебаете какъв точно стол е подходящ за офиса в дома или работната зона, обърнете се за съвет към специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в сайта ни. Направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Може да ги сравните, да видите мнения на предишни клиенти и да вземете най-правилното за вас решение.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
17 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Васил Михайлов
Цялостен ремонт, Пловдив
50 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта