5 идеи за стилни открити рафтове в кухнята

Публикувано на 29/09/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 29/09/2022 | Видяно 2 149 пъти

Съвременните дизайнерски решения показват един съвсем нов облик на кухнята. Обемните затворени шкафове отстъпват място на леки рафтове в цвета на стените, декоративни композиции и елегантни секции за вино.

Искате да внесете промяна във визията на кухнята, която да не струва цяло състояние? То тогава тази статия е точно за Вас. Тук ще откриете 5 страхотни идеи как да направите това сами.


1. Всичко в един цвят

Ако боядисате рафтовете в цвета на стените и поставите съдове за съхранение в същия тон ще получите нежна и визуално лека композиция. Този вариант е много подходящ за малки пространства или интериор, който се придържа към минималистичния стил.

Освен това прозрачното стъкло ще се впише много красиво, тъй като то се съчетава лесно с всеки, дори най-прецизния цвят. Това дава свобода в избора на съдовете за съхранение, като някои от тях биха могли да бъдат изцяло стъклени.


2. Напречни сечения

Това е много популярен и интересен вариант при отворените рафтове в кухнята, който е характерен за стила Прованс. Това са отворени шкафове, разделени с кръстосани по диагоналите плоскости.

Получават се много красиви сечения и тези шкафове са идеални за съхранение на бутилки вино, което съвсем не означава, че не могат да се използван за подправки, буркани със зърнени храни или паста.

Особено красиво ще изглеждат стъклени буркани, от които се вижда поставения вътре продукт.


3. Еднакви съдове за съхранение

Прост и много елегантен начин за организиране на отвореното пространство в кухнята е да поставите на всички рафтове еднакви съдове за съхранение.

Например различни по размер, но еднакви по вид стъклени буркани с корков капак. Този тип буркани се вписват отлично в бяла и сиво-черна кухня, а различните размери ще създадат интересна динамика.

Зелените растения биха били чудесно допълнение и финален щрих.


4. Съдовете в стила на интериора

Особено красиво изглеждат отворените рафтове, когато върху тях са поставени съдове, напълно съответстващи на стила на останалия интериор. Цвят, форма, детайли – всичко в един и същи стил. Само така ще можем да създадем хармонично излъчване и атмосфера.

Например в дом, където обзавеждането е в минималистичен стил, то съдовете не бива да са с принтове и сложни форми, а също трябва да забравим и пъстрите аксесоари в кухнята.


5. Акцент на дървото

За да създадем уютен интериор в скандинавски стил ще ни помогне дървото в неговия естествен вид. Дървото може да се използва за самите рафтове, плотовете, масата за хранене, а също така и при съдовете, и някои малки акценти.

Освен дъските за рязане, дървени мога да бъдат и различни купи, чинии лъжици или поставки за чаши и горещи съдове.


Да добавим собствен почерк

Разбира се, вдъхновения може да се намерят навсякъде, но в крайна сметка най-важното е всяко кътче от дома ни да носи нашия почерк. Поработете с въображението си и направете онова, което е по Ваш вкус.

Ако обичате цветята, подрете ги красиво на откритите рафтове в кухнята. Особено елегантно стоят спускащите се каскадни зелени цветя. Може да сте колекционер на постери – сложете някой от тях или пък подрете готварските си книги. А може да харесвате ароматни свещи, защо не, декорирайте с тях рафтовете.

Особено красиво биха стоели медните готварски съдове подредени върху откритите рафтове или окачени на стената. Ако върху тях попадне светлина те ще я отразят по особено елегантен начин, създавайки неповторима атмосфера.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта