Какъв матрак да изберем, за да подобрим своя сън?

Публикувано на 09/11/2021 от | Последна редакция на 30/11/2021 | Видяно 11 425 пъти

Всички знаем, че добрият сън е един от най-добрите начини да поддържаме бодрия си дух и оптималното си здравословно състояние. А един от основните фактори, отговарящи за способността ни да получаваме качествен сън, който често пренебрегваме, е добрият матрак. Факт е, че много хора използват матрак, който не осигурява достатъчно подкрепа и комфорт. Вследствие на това много сутрини, будейки се, вече сме толкова изморени, че сме готови отново да се потопим в мекотата на завивките и да поспим.

И макар че закупуването на нов матрак може да бъде не малка инвестиция, предприемането на тази стъпка може да отключи способността ни да спим много по-добре. А както при всяка голяма покупка, и при тази трябва да бъдем сигурни, че взимаме информирано, разумно и правилно решение.

За да ви помогнем да разберете какъв матрак би бил най-подходящ за вас и вашите нужди, тук представяме мини ръководство, което ще ви бъде верен спътник в избора на матрак, който ще ви осигури страхотен сън нощ след нощ.


Кои са различните видове матраци?

Ако тепърва започвате да търсите нов матрак, вероятно сте забелязали, че разнообразието от опции и видове матраци може да бъде главозамайващо. Това обаче не бива да ви тревожи.

Почти всички матраци могат да бъдат класифицирани като един от следните четири вида – матраци с мемори пяна, пружинни матраци, хибридни матраци или латексни матраци. Пружинните системи са може би най-популярните и традиционно присъстват или са присъствали в почти всеки дом. През последните години обаче първото място в сърцата на потребителите е заето от други видове матраци.

  • Матраците с мемори пяна са направени изцяло от пяна и без намотки. Те осигуряват над средното очертаване на тялото, облекчаване на налягането и изолация на движението, което ги прави подходящи за хора, които обичат да спят настрани, както и за двойки. Този тип матраци са популярни с това, че осигуряват изключително стабилна опора. Те помагат да се намали натрупаното напрежение, като нежно обгръщат извивките на тялото. Матраците с мемори пяна са идеални за всеки, който търси твърдост и опора, но и обича да „потъва“ в съня си и да се чувства прегърнат. 

  • Пружинните матраци имат опорна система, базирана на намотки и няколко други слоя. Докато намотките предлагат известна опора, вътрешните пружини често нямат облекчаване на налягането. Спалната им повърхност е по-подскачаща и има ограничена изолация на движение. Огромен техен плюс е, че са бюджетни и удобни.

  • Хибридните матраци имат два централни елемента: поддържаща сърцевина на вътрешната пружина и система, осигуряваща повече комфорт, изградена от пяна. Така наречените „комфортни слоеве“ могат да включват освен пяна, също и латекс, а понякога дори по-къс слой намотки (наречени микро-намотки). Тези матраци осигуряват комбинация от отскачане и очертаване с ниско задържане на топлина и могат да бъдат подходящи за абсолютно всеки, независимо от предпочитаната поза за сън или здравословно състояние.

  • Характерно за латексните матраци е, че всички слоеве на матрака са направени с латексова гума. Те предлагат мекота и много добър отскок, комбинирани с издръжливост с умерено очертаване. Тъй като са направени от естествен и органичен латекс, те са най-добрият избор сред екосъобразните купувачи.


Защо твърдостта на матрака е толкова важна?

Комфортът е субективен, което означава, че е от решаващо значение да намерите матрак, който пасва на вашите лични нужди и предпочитания.

Твърдостта на матрака определя неговия комфорт. И се оказва още една причина за объркването ни, когато избираме правилния за нас такъв. 

А както и комфортът, така и усещането за твърдост е субективно. То зависи изцяло от личната ни дефиниция за думата. А и твърдостта на един матрак е понятие, което се влияе от много странични фактори – типът на тялото на човек, неговото теглото и височината му. И именно затова често бъркаме опората, която един матрак осигурява, с неговата твърдост. 

Именно опората, която матракът предлага, е това, което влияе на качеството на съня ни и на това как се чувстваме, след като се събудим. Матрак, който осигурява добра опора, е такъв, който държи тялото и най-вече гръбнака в правилна позиция – такава, която не носи напрежение, а напротив – избавя ни от него. От другата страна – матрак, който създава правилна опора, е причината сутрин да се събуждаме по-уморени, отколкото сме били, преди да заспим.


Защо е важно да вземете под внимание позата на сън?

Знаете ли в каква позиция е тялото ви, когато заспивате? А обърнали ли сте внимание дали то се намира в същата позиция, когато се събудите сутрин? 

Отговорите на тези въпроси могат да бъдат ключът към избора на най-подходящия за вас матрак. Частите от тялото, които се нуждаят от повече опора, за да поддържат гръбначния стълб, варират в зависимост от позата на сън. Поради тази причина изборът на матрак, който да отговаря на позицията на сън, може да повиши комфорта и да помогне за качеството на съня.

  • Ако сте от хората, които спят настрани, то се нуждаете от матрак, който има мека до средна твърдост. Причината за това е, че хората, които заспиват настрани, в повечето случаи често през нощта сменят позицията си на сън. Точно затова е добре матракът да осигурява известна мекота и по-гъвкава опора, която умело да обгръща тялото, когато то се мести. 

  • Хората, които спят по гръб се нуждаят от допълнителна опора за гръбнака. Предвид това, прекалено мекият матрак не е добър избор, тъй като няма да даде необходимата подкрепа на тялото. В този случай, изборът на правилен матрак е изключително важен, тъй като, ако той не дава нужната опора на гръбначния стълб, в дългосрочен план могат да се появят болки в гърба и кръста. В заключение – матрак със средна до висока твърдост е най-добрият избор.

  • Правилното разпределение на тежестта при сън е важен фактор за онези, които обичат да спят по корем. Затова и е добре в този случай да изберете матрак, чиято повърхност е гладка и плоска. Такъв ще осигури необходимата опора на тялото и ще помогне на гръбначния стълб и торса да стоят максимално комфортно върху леглото. Най-подходящи са матраците от мемори пяна.

Следващия път, когато се окажете в търсене на матрак, подходете стратегически към процеса, за да намалите стреса. Информирайте се добре за основните типове матраци и разберете кой ви пасва. И не забравяйте, че новото леглото е нещо, което ще ползвате по няколко часа на денонощие в продължение на много години. Затова е добре да заложите на качество, комфорт и ефектен дизайн. Тези и още много компоненти, които правят една спалня перфектна, можете да намерите в магазините на Мебели Виденов.

Разнообразните спални комплекти, легла и матраци, които веригата предлага, гарантират не само добър сън, но и привлекателен дизайн и достъпни цени. През месец ноември можете да се възползвате от специални промоционални предложения, които ще ви помогнат да създадете райско кътче, в което да се насладите на спокоен сън.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Boqn
Покривни услуги, Самоков
8 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
29 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта