Кои са различните видове матраци?

Последна редакция на 29/03/2024 от Anna Stankova

Ако тепърва започвате да търсите нов матрак, вероятно сте забелязали, че разнообразието от опции и видове матраци може да бъде главозамайващо. Това обаче не бива да ви тревожи.

Почти всички матраци могат да бъдат класифицирани като един от следните четири вида – матраци с мемори пяна, пружинни матраци, хибридни матраци или латексни матраци. Пружинните системи са може би най-популярните и традиционно присъстват или са присъствали в почти всеки дом. През последните години обаче първото място в сърцата на потребителите е заето от други видове матраци.

  • Матраците с мемори пяна са направени изцяло от пяна и без намотки. Те осигуряват над средното очертаване на тялото, облекчаване на налягането и изолация на движението, което ги прави подходящи за хора, които обичат да спят настрани, както и за двойки. Този тип матраци са популярни с това, че осигуряват изключително стабилна опора. Те помагат да се намали натрупаното напрежение, като нежно обгръщат извивките на тялото. Матраците с мемори пяна са идеални за всеки, който търси твърдост и опора, но и обича да „потъва“ в съня си и да се чувства прегърнат. 

  • Пружинните матраци имат опорна система, базирана на намотки и няколко други слоя. Докато намотките предлагат известна опора, вътрешните пружини често нямат облекчаване на налягането. Спалната им повърхност е по-подскачаща и има ограничена изолация на движение. Огромен техен плюс е, че са бюджетни и удобни.

  • Хибридните матраци имат два централни елемента: поддържаща сърцевина на вътрешната пружина и система, осигуряваща повече комфорт, изградена от пяна. Така наречените „комфортни слоеве“ могат да включват освен пяна, също и латекс, а понякога дори по-къс слой намотки (наречени микро-намотки). Тези матраци осигуряват комбинация от отскачане и очертаване с ниско задържане на топлина и могат да бъдат подходящи за абсолютно всеки, независимо от предпочитаната поза за сън или здравословно състояние.

  • Характерно за латексните матраци е, че всички слоеве на матрака са направени с латексова гума. Те предлагат мекота и много добър отскок, комбинирани с издръжливост с умерено очертаване. Тъй като са направени от естествен и органичен латекс, те са най-добрият избор сред екосъобразните купувачи.

Свързано:

Какъв матрак да изберем, за да подобрим своя сън?