Как да прецените дали мансардата може да се превърне във функционално помещение?

Публикувано на 26/08/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 26/08/2016 | Видяно 12 209 пъти

Първата стъпка към превръщането на мансардата във функционална допълнителна стая е да си дадете сметка за нейния капацитет. Огледайте с какво пространство разполагате, с каква форма е покривът и до колко това се отразява на височината на помещението. По този начин ще придобиете по-ясна представа за възможностите на вашата мансарда и дали тя става за дневна, спалня или пък детска стая.

Виж още: Как да изпълните всяка стая в дома си със светлина


Осигурете достатъчно естествена светлина

Желателно е мансардата да разполага с поне два или три прозореца, за да може да се проветрява и да има оптимален достъп до естествена светлина. Обърнете внимание на тяхната поддръжка и чистота, както и ги снабдете с щори или леки завеси, които да създават комфорт през нощта. Очарователно, но не особено ефективно решение от гледна точка на проветряването, е поставянето на капандури, които могат напълно да преобразят тъмното и потискащо помещение!


Можем ли да превърнем таванското помещение в баня?

Ако искате да превърнете таванското помещение в допълнителна баня, трябва задължително да се погрижите за ВиК инсталацията. Някои специалисти препоръчват да пригодите мансардата в кухня или баня, само ако помещението под нея разполага с качествена ВиК инсталация, защото изграждането на нова ще увеличи значително разходите по реконструкцията.


Планирайте разположението на мебели и подбора на цветове

Правилото гласи, че поради нестандартната форма на мансардата, тя трябва да бъде боядисана в светли тонове, които да я уголемят визуално. Това съвсем не означава, че не можете да направите страхотни цветови комбинации, които да внесат чар и настроение в помещението. Преди да грабнете четката и боята обаче, обмислете цялостната организация на стаята, като обърнете внимание на подовата настилка, разположението на мебелите и по-масивните декорации.

Виж още: Как се изолира подпокривно пространство?


Сбогувайте се със скърцащия под

Преди да подредите новите мебели в таванското помещение, погрижете се и за състоянието на пода. Ако той пропада на места или скърца неприятно, препоръчваме да отделите средства и време за неговото поправяне, защото често отлагането на ремонтите накрая излиза по-скъпо. В случай че има нужда единствено от козметична поддръжка, освежете го с помощта на лак, а за да запазите добрия му вид за по-дълго време, поставете килими и пътеки на местата, където има най-голям трафик.


Как да прецените дали мансардата може да се превърне във функционално помещение?

Понякога, въпреки силното ни желание да приобщим мансардата към останалата част от дома, ремонтът й отнема много време и средства. Затова е добре предварително да обърнем внимание на някои важни елементи от таванското помещение, които могат да ни подскажат дали то е годно за обитаване. Вижте кои са те и вземете мерки за подобряване състоянието на тавана, като потърсите квалифициран специалист, който да се погрижи за неговата изолация или ремонт. Открийте го само с един клик в MaistorPlus!


Погрижете се за топлоизолацията на покрива

Качествената топлоизолация е важна не само за вашата мансарда, но и за цялото ви жилище, според специалистите около 20% от топлинните загуби на домакинството идват именно от липсата на покривна изолация. Ето защо преди да преминете към обзавеждането на таванското помещение, е необходимо да се уверите, че то е обитаемо. Независимо дали сте избрали да го превърнете в кухня или домашен офис, препоръчително е да се консултирате със специалист относно състоянието на покрива, така че да избегнете разходи на по-късен етап за повторното му ремонтиране.


Изберете подходящ метод за отопление

За да бъде пространството приятно и през студените зимни месеци, изберете подходящ метод за допълнителното му отопление. Макар качествената топлоизолация да допринася за комфортната обстановка, тя не изключва нуждата от отоплителен уред, като електрически радиатор или камина. Не забравяйте, че съществуват и някои дребни хитрини, които запазват топлината в стаята за по-дълго, като например меките килими или завеси, които ще внесат и допълнителен уют.


Проверете състоянието на електроинсталацията

За да създадете приятна атмосфера в мансардата, тя трябва да разполага с подходящо осветление, което да я направи обитаема и през тъмните зимни следобеди. За целта се уверете, че електроинсталацията е в пълна изправност, подберете подходящи осветителни тела и създайте комбинация от типове осветление, която да придаде уют на цялото помещение.

Виж още: Намалете разходите за енергия като изградите плаващ под с каменна минерална вата


Улеснете достъпа до мансардата

Лесният и безопасен достъп до таванското помещение е задължително условие за неговото оползотворяване, особено ако ще го пригодите в детска стая или пък спалня. За целта проверете изправността на стълбището към мансардата и го укрепете, ако е необходимо. Ако то е в прекалено лошо състояние, не поемайте излишни рискове за здравето си и го ремонтирайте изцяло, за да гарантирате удобното придвижване между мансардата и останалата част от дома ви.


Създайте удобно място за съхранение на вещи

Тъй като таванските помещения обикновено са със скромни размери, оптимизирането на достатъчно място за съхранение на вещи често се оказва проблем. Най-добрият вариант тук е да заложите на вградени рафтове и шкафове, които ви позволяват да оползотворите и най-неудобния ъгъл от стаята. Друга идея е да разположите нисък скрин и рафтове, така че да използвате максимално хоризонталното пространство. Още много други полезни идеи за обновяване на мансардата можете да получите от опитните майстори, регистрирани в MaistorPlus! Как? Направете заявка още сега при това напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ремонти
ВиК Услуги, София
175 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта