10 практични насоки за обзавеждане на таванско помещение

Публикувано на 26/09/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 18 549 пъти

Таванско помещение, с достатъчно голяма височина и площ, има потенциала да бъде истинско бижу, особено ако собственикът живее точно под него. Може да увеличи площта на жилището, като добавим стая към него, а при подходящи обстоятелства и параметри, дори да се преобрази в кокетно ателие. Ако и вие имате по-креативни планове за тавана си от това да го използвате само за склад, ще ви бъдат полезни тези 10 практични насоки за обзавеждане на таванско помещение, с които ще ви запознаем в следващите редове. За реализирането на идеите ви могат да се погрижат професионалните дизайнери, регистрирани в нашия сайт.


Помислете за достъпа

Обърнете сериозно внимание на това какъв ще бъде достъпът ви до таванското помещение. Ще достигате до него със стълба или ще се изкачвате по стълбище - през някоя от стаите или антрето? Предвиждате ли отделен вход, има ли възможност за такъв? Преди да предприемете конкретни действия, непременно се консултирайте със специалист, за да сте сигурни, че действате законосъобразно.

Вижте още: 13,5 кв.м таван в София се превърна в луксозно ателие (снимки)


Убедете се, че разполагате с достатъчно височина

Дори и да съществува вариант за таванско помещение с идеално прави и навсякъде равни стени, без скосове, това ще е по-скоро изключение. Ясно е, че трудно ще избегнете наличието на разнобразие от височини и че сте ги приели като нормална част от архитектурата на стаята или жилището. Несъмнено е и по-ефектно с тях, стига достатъчно голяма част от площта да ви дава възможност да вървите спокойно изправени. Важно е и от психологическа гледна точка, за да не се чувствате като че ли нещо ви затиска отгоре.


Обезопасете добре стълбището

Когато достъпът до тавана е директно от жилището под него, независимо дали използвате стълба или стълбище, те трябва да бъдат достатъчно обезопасени. Ако е стълба, да е добре закрепена, стълбището да не е прекалено стръмно, по възможност добавете и парапет. Очаква се често да слизате и да се качвате и това би следвало да се извършва с максимална лекота.


Оптимизирайте добре пространството

Пространството в таванското помещение е по-разчупено и много повече провокира креативността при оптимизирането му. Можете да сътворите чудеса с на пръв поглед ограничената си площ, стига да оползотворите всяка ниша по предназначение. Използвайте въображение, ролетка, измервайте, преценявайте коя зона къде да обособите. По-добре осветените места можете да отредите за кухненската и трапезарната част, а кътчето за отдих да бъде с по-приглушена светлина.

Вижте още: Най-добрите идеи за малки жилища показвани някога


Обърнете внимание на вида и наклона на покрива

Покривът, под който планирате да живеете, също ясно ви подсказва височините, нишите, скосяванията, които ви очакват и съответно как да ги оползотворите максимално. Ниските части са идеални за малки кътчета за съхранение на вещи, които не използвате твърде често, но все пак е необходимо да бъдат част от обзавеждането ви.


Възползвайте се от предимствата на капандурите

Добавянето на капандури, освен познатите им достойнства, ще увеличи използваемата площ в таванското помещение. Височината на покрива ще стане малко по-голяма, което автоматично добавя още ценни сантиметри в интериорната част. Това може да се окаже решаващо за избора ви на мебели. Понякога буквално няколко милиметра могат да объркат плановете ви.


Подът трябва да бъде наистина здрав

В България, особено при старото строителство, има сгради, където колкото по-висок е етажът, толкова по-тънка е плочата между етажите. Съответно тази между последния жилищен етаж и тавана се очаква да е най-оскъдна откъм дебелина. Проучете какъв е случаят с вашата, има ли начин да бъде подсилена, без това да пречи на цялостната конструкция на сградата. Колкото по-здрав е подът ви, толкова по-солидни мебели може да издържи.


Погрижете се за доброто охлаждане/отопление

Комфортът на живеене е пряко свързан и с наличието на приятна температура в стаите. Тъй като горещият въздух е по-лек и отива нагоре, това може да направи таванското помещение твърде горещо през лятото. Можете да сложите изолация на тавана, която ще ви бъде полезна и през зимата, както и да помислите за инсталиране на климатична система.


Изберете подходящи прозорци

Използвайте естествената светлина, за да добавите още уют и визуално да увеличите пространството. Подходящо избраните и удачно поставени прозорци ще се погрижат и за свежестта на въздуха в таванското ви помещение.

Вижте още: Какво е полезно да знаем при избора на покривни прозорци


Запазете собствения си стил

Каквото и да предприемете във връзка с обзавеждането на таванското помещение, е важно в завършения му вид да сте запазили собствения си стил. Това е най-сигурният начин да усещате, че наистина се прибирате у дома. Споделете вижданията си със специалистите в MaistorPlus и скоро ще ги видите осъществени. Заявете безплатно проект, сравнете оферти, изберете начин за комуникация с майсторите и се спрете на този, който максимално покрива изискванията ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
29 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Boqn
Покривни услуги, Самоков
8 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта