Пести енергия и пари от осветлението

Публикувано на 16/11/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/03/2023 | Видяно 13 779 пъти

С намаляването на деня, притокът на естествената светлина в дома и в офиса е все по-ограничен. Често включваме лампите още в ранния следобед, което неизбежно се отразява и на разходите ни за електричество. В тази връзка, когато избираме осветителни тела, важно е те не просто да пасват на интериора, но и да са функционални и ефективни. Консултант-продавачите на Mr.Bricolage предлагат топ 3 на най-икономичните решения за осветление у дома и в офиса.


сLEDващо поколение светлина

LED осветлението е най-икономичното решение за осветление. То е сравнително нова технология, която бързо навлезе в ежедневието ни и революционизира света на осветлението, а през 2014 г. изобретателите й дори са наградени с Нобелова награда за физика. Огромният напредък в областта на LED осветлението е достатъчен, за да се твърди, че настоящето и бъдещето принадлежат на LED.

Предимствата на LED са много, като освен че пести енергия, а вие пестите много пари, то има дълъг живот и висока устойчивост, компактни размери, включва се моментално, безопасно и екологично е, няма UV и инфрачервени емисии. Поради ниското си топлоотдаване е подходящо за помещения, където трябва да се поддържа ниска температура - хладилни помещения, хладилни витрини, фризери и др.

LED панел за вграждане – 170х170мм, 12W, 850Im, 30 000 часа живот, неутрална светлина, подходящ за вграждане в стена или таван, може да използван за основно или акцентиращо осветление. Цена: 21,99лв.

LED панел – с 216 диода и продължителност на живота 50 000 часа, 59.5х59.5см, 45W, защита IP65, светлина 3700 Lm топла/студена. Цена: 99лв.


LED лампите

LED лампа Philips – светодиодна лампа 9W, E27, матирана топла светлина, енергиен клас А+, светлинен поток 806lm, продължителност на живота 15 000 часа. Цена: 8,49лв.

Технологията е изцяло базирана на работата на светодиода. Той представлява полупроводник, който свети, когато през него преминава ток. LED консумират малко количество електроенергия като превръщат около 90% от нея в светлина, докато традиционните крушки с нажежаема жичка използват само 10-15%, а останалата част се губи под формата на топлина. Поради тази причина сините светодиоди, както още наричат LED, са много по-ефективни и надеждни. Намалената консумация на електричество се отразява и на сметките ви за ток, особено ако целият дом е оборудван с LED крушки.

Друго икономично предимство е фактът, че LED осветлението има дълъг живот и експлоатационният му капацитет е в пъти по-голям - от 15 000 до 50 000 часа. Освен това, те са изключително здрави и с висока устойчивост. Причината се крие именно в принципите на работа на светодиодите, които не се нагряват както обикновените крушки. Това ги прави подходящи за всякакъв вид експлоатация – от банята до двора, независимо от условията на средата.

Диодна лампа CERAMIC CLС 3,5W Е14 3000 K - Серията CERAMIC LED съдържа LED лампи с марка VIVALUX с мощност 3,5W, с керамичен корпус и стъклен матиран дифузер. Керамичният корпус на лампите CERAMIC LED осигурява по-добро охлаждане на вградения в тях трансформатор, а това гарантира по-дълъг живот и стабилна работа на светлинния източник. Цена: 4,59лв.

 

Диодна лампа CERAMIC CAPSULE - CLP 3,5W G9 2700K - LED лампите CERAMIC LED CAPSULE с марка VIVALUX заместват халогенните капсули G9. Цена: 6,99лв.


LED осветително тяло

LED осветително тяло TS-TSLED – 6W, пластмаса и алуминий, цвят бял, неутрална светлина 4000К. Цена: 13,99лв.

LED осветлението има и подчертан екологичен профил. Светодиодните крушки са най-чистият светлинен източник на пазара, тъй като не съдържат вредни вещества и се произвеждат без употребата на токсични химикали, за разлика от флуоресцентните лампи, които съдържат живак. В допълнение, LED лампите са и 100% рециклируем продукт. A ако използвате LED осветление, освен че може да намалите въглеродния си отпечатък върху природата, ще намалите и разходите за ток и крушки – тъй като една LED крушка се равнява на 25 конвенционални.

В магазините на Mr. Bricolage ще откриете не само разнообразни по форма и вид LED крушки и осветителни тела, но и богата гама на цветове на светлината – от червено и виолетово до различни нюанси на бялото и жълтото, както и специални предложения за LED панели, подходящи както за дома, така и за офиса.


Енергоспестяващите крушки

Енергоспестяваща лампа Classic Candle – 9W, Cенергиен клас А, живот 10 000 часа, топла светлина 2700К, светлинен поток 432lm. Classic Candle са компактни лампи с марка VIVALUX, монтирани под матирани стъклени балони с размер и форма на традиционна лампа. Предназначени са за използване в отворени осветителни тела. Цена 6,49лв.

Енергоспестяващите крушки, познати още като компактни флуоресцентни крушки, използват 65-80% по-малко енергия в сравнение с обикновените крушки за производството на същото количество светлина. Тяхната продължителност на живот е по-малка от тази на LED - от 6000 до 15 000 часа, но е поне 8 пъти по-голяма от тази на крушките с нажежаема жичка. Топлината, която излъчват е с 80 % по-малко от тази, която излъчват стандартните крушки и с до 50% спрямо по-малко от обикновените луминесцентни лампи. Едно средно голямо домакинство може да намали разхода си за ток с около 200 лв. на година, след като подмени осветлението си с енергоспестяващо.

Енергоспестяваща лампа Philips – 23W, E27, тип Economy stick, топла бяла светлина 2700К, светлинен поток 1424lm, продължителност на живота 8000 часа. Цена: 7,49лв.

Може лесно да прецените колко мощни енергоспестяващи крушки ви трябват като използвате формулата 1 към 5. Това означава, че ако енергоспестяващата лампа е 15W, тя консумира 15W енергия, но свети с 5 пъти по-голяма мощност. Или с други думи енергоспестяваща лампа от 15W се равнява на обикновена крушка с нажежаема жичка от 75W, 20W се равнява на 100W и т.н.

Енергоспестяваща лампа Ultralux20W, E27, неутрална светлина 4000К, светлинен поток 1200lm, продължителност на живот 12 000 часа. Цена: 4,99лв.


Халогенните лампи

Халогенна лампа 25W G9 220V - Халогенните капсули G9 с марка VIVALUX работят при напрежение 230V и не изискват използване на трансформатор на напрежение. Цена: 1,19 лв.

Халогенните лампи са най-бързият и лесен начин за подмяна на класическите крушки. Те предлагат огромен избор от възможности за осветление, като едновременно с това предоставят същото качество топла, блестяща светлина като на класическите. Те консумират между 20 и 30% по-малко енергия от обикновена крушка с нажежаема жичка, което показва, че те не са осветлението с най-висока енергийна ефективност, но все пак са по-ефективното решение.

Халогенна лампа H Saver – 70W, E27, светлинен поток 1200lm, топла светлина 2800 K, продължителност на живота 2 000 часа. H SAVER е серия икономични и в същото време енергоспестяващи халогенни лампи с марка VIVALUX, които представляват аналог на лампите с нажежаема жичка. В сравнение с традиционните лампи, H SAVER осигуряват 30% спестяване на електроенергия, като отдават същото количество светлина. Цена: 1,59лв.

Халогенната светлина се отличава със своята яркост и се използва за общо и насочено осветление, като осигурява контрастно и наситено осветяване.

Лампа със специално приложение G560W, E27, 510lm, ударо и виброустойчива лампа с марка Vivalux, предназначена за осветление на места, където има наличие на вибрации, за външно осветление, където осветителните тела са изложени на неблагоприятни метеорологични условия., топла светлина 2800К. Цена: 0,79лв.

Халогенните лампи запазват качеството на светлината по време на целия си живот. Нивото на осветеност може да се регулира според индивидуалните нужди. Халогенните лампи могат да бъдат директно свързвани към захранващата мрежа без необходимост от трансформатор, но не във всички случаи. Някои от тях изискват използване на трансформатор на напрежение, което удължава и срока на експлоатацията им. Такъв пример са дихроичните халогенни лампи тип MR16 с марка Vivalux. Диаметърът на рефлектора е 50 мм и това ги прави съвместими с луните за вграждане в окачени тавани със съответния диаметър.

Philips PAR лампа PAR38 80 W E27 топла светлина - PAR38 80W E27 230V FL 30D 1CT/12. Цена: 11,99 лв.

Дихроична халогенна лампа Vivalux – 35W, 12V, енергиен клас Е, светлинен поток 1450ml, продължителност на живота 2000 часа, топла светлина 2800К. Цена: 0,99лв.

Независимо какъв тип осветление предпочитате и за кое помещение в дома ви става въпрос, в Mr.Bricolage може да откриете различни решения за осветление, както от функционална, така и от естетична гледна точка. А продавач-консултантите в магазините са на разположение, за да ви дадат най-добрия съвет според специфичните ви нужди и бюджет.

Различни продукти и изгодни решения за комфортно и енергийно ефективно осветление, може откриете в магазините на Mr.Bricolage, както и на уебсайта: https://www.mr-bricolage.bg/catalog/osvetlenie.html

А за съвет за личните ви предпочитания и най-подходящото индивидуално решение може да разчитате на компетентните консултант-продавачи в Mr.Bricolage.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта

Мосю Бриколаж съвети за дома и градината