Как да комбинираме цветовете в хола?

Публикувано на 16/04/2020 от Радина | Последна редакция на 16/04/2020 | Видяно 8 209 пъти

Всички ще се съгласят, че изборът на доминиращия цвят за интериора на хола определя каква атмосфера ще преобладава там.

Всъщност, в допълнение към факта, че някои цветове ви допадат от естетическа гледна точка, те могат да ви повлияят на човек по различен начин. За това свидетелстват различни проучвания и анализи на специалисти. 

В случай че имате нужда от професионална помощ в боядисването или избора на цвят за вашия хол, то винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Създаване на хармония

Правилната комбинация от цветове не е закономерност. Някои залагат на светли цветове, за да създадат релаксиращо усещане, а други избират ярки нюанси, опитвайки се по този начин да създадат нетипична атмосфера.

Важно е да знаем, че цветовете в интериора могат да повлияят на възприемането на околната среда. Някои нюанси правят стаята визуално по-голяма, други помагат визуално да се увеличи височината на стените.

  • Ако искате стаята да изглежда по-висока, боядисайте таваните в по-светли цветове и направете стените по-тъмни.
  • А за да разширите пространството, използвайте хладни нюанси.
  • Важна роля играе текстурата. Гланцовите повърхности изглеждат по-ярки, а цветовете им - наситени. Релефният тапет или стената, завършена с мазилка, изглеждат по-неутрални.


Син цвят за хола

Ако желаете да заложите на нещо нестандартно за стените в хола, тогава можете да обърнете внимание на синия цвят. Рядко се използва за боядисване на дневни, по-често се среща в спалните. Ако боядисате обаче стените със синя боя или сини тапети в различни нюанси, ще създадете спокойно място, в което с наслада да прекарвате времето си.

  • Интензивният син цвят прави стаята по-благородна.
  • Светлите нюанси помагат на човек да бъде спокоен.
  • Наситените нюанси на синьото, цветът на морските вълни или дори индиго, перфектно ще се впишат в интериора на просторна стая.
  • Светлосините повърхности ще се впишат чудесно в стила на класицизма.

Вижте още: Впечатляващи цветови комбинации за по-свежа и приветлива дневна


Сив цвят за хола

Друга интересна цветова схема са сивите стени. На пръв поглед този цвят изглежда доста скучен, но всъщност това е универсалният цвят. Съществуват много нюанси, които се съчетават идеално с пастелни цветове и ярки наситени тонове.

  • Сивото може да направи другите цветове по-изразителни и да подчертае дълбочината им. На фона на сивите стени ярките мебели в стаята изглеждат мнохо добре.
  • Идеално се съчетава с розово, прасковено, жълто, лилаво и бежово. 


Бежово и бяло за хола

Подобно на сивото, бежовият цвят може да се нарече неутрален. По принцип бежовите нюанси са топли и допринасят за създаването на уютна атмосфера в стаята. Бежовият цвят е мек и приглушен. Така че, ако имате много цветни детайли в хола, тогава можете да използвате бежови тапети или боя, за да омекотите цялостния интериор.

За същата цел можете да използвате бели стенни покрития. Вярно е, че си струва да вземете предвид факта, че бялото винаги доминира в интериора. Останалите нюанси, дори ярки и закачливи, ще се приемат за акценти.

  • Белият цвят ще ви позволи да създадете хармонична и спокойна атмосфера в стаята.
  • Такъв интериор се оказва много непретенциозен, светъл, а стаята изглежда в пъти по-просторна.


Оранжево за хола

Ярко оранжевите стени в хола също са доста рядко срещани. Този богат цвят повдига настроението и прави интериора по-топъл. Оранжевият цвят ще бъде добър избор за онези, които са предразположени към меланхолия, защото при такава слънчева атмосфера активността със сигурност се увеличава.

  • Оранжевият цвят си подхожда със същите топли нюанси - кафяво, червено, жълто.
  • Най-хубавото е, че ярко оранжевите стени се вписват в интериора на тийнейджърски стаи в модерен или лофт стил. В този случай не само стените могат да бъдат наситени, но и мебелите, и предметите за декор.

Вижте още: Оранжевият цвят в кухнята


Зелено за хола

Този цвят е по-универсален. Смята се, че зеленото действа добре на зрението, особено ако използвате светлите нюанси. Такива цветове позволяват визуално пространството да се разшири. За тази цел дизайнерите препоръчват да се използва мента, маслина или друг пастелен нюанс.

Въпреки това, тъмните нюанси на зеленото също са за предпочитане. Богатите изумрудени, шам-фъстък или тъмнозелени цветове изглеждат луксозно. Добре е да ги използвате в просторни стаи, тъй като малките помещения с тъмен цвят на стените, ще изглеждат още по-малки.


Съчетаване на цветовете е хола

Както разбрахте, можете да използвате всички цветове. Основното е да ги съчетаете правилно и тогава всяка цветова комбинация ще изглежда както сте си я представяли.

Всеки цвят има топли и студени нюанси. В зависимост от това кой тон изберете, един и същи цвят може да създаде различна атмосфера.

Топлите нюанси:

  • За хол повечето хора предпочитат топлите цветове. Те осигуряват уютната атмосфера, към която всеки навярно се стреми. 
  • Светлата стена изглежда добре в малка стая. Стая в стила на класицизма с такъв тапет ще се хареса на романтичните хора и тези, които се възхищават на стила от минали епохи.
  • Допълнете светлите стени с мебели от тъмно естествено дърво и ще можете да пресъздадете желаната атмосфера.

От по-тъмните цветове можете да изберете и такива с по-топли нюанси. Например шоколад, бордо и т.н. Тъмните нюанси на жълто, оранжево или червено ще направят стаята уютна. Например горчица, теракота, праскова или люляк.

Студени цветове

  • За да разширите визуално стаята и да направите стените по-високи и по-широки, използвайте студени нюанси. Палитрата от студени нюанси е доста богата.
  • Свежи разновидности на синьо или зелено са доста модерни - мента, шам-фъстък, маслина, липа или морско зелено, например.
  • За да направите интериора на стаята по-луксозен и по-богат е добре да използвате лилаво.
  • За да проектирате стая в скандинавски или минималистичен стил, трябва да заложите на студени монохромни тонове: черно и бяло.

Задействайте въображението си и творете на воля, създайте прекрасна атмосфера, в която да се чувствате уютно. Ако изпитвате затруднения в цветовите комбинации и желаете да се допитате до професионалист, то доверете се на експертите, регистрирани при нас и пуснете своята безплатна заявка за проект. След това можете да сравните различните предложения и да помислите кое би било най-подходящо за вашия дом. 

 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта