Оранжевият цвят в кухнята

Публикувано на 18/09/2018 от Дора Пенкова | Последна редакция на 18/09/2018 | Видяно 5 805 пъти
Оранжевият цвят в кухнята

Всяка стая се нуждае от блясък и нотка на енергична игривост, която да ѝ придаде индивидуалност в интериора. Да се влее жизненост в съвременните пространства е осезаема необходимост в днешно време, когато цветове като бялото и сивото доминират. За любителите на неутралната цветова гама, оранжевото е перфектният цвят за освежаване на обстановката. Има различни подходи при използването на този цвят в кухненските пространства и тук ще се спрем на някои от тях. Някои решения са подходящи, дори за тези от вас, които смятат, че оранжевото е твърде ярко и натрапчиво, за да бъде използвано по-мащабно в интериора.
В случай, че имате готови идеи за ремонт на кухнята, но имате нужда от професионална помощ за тяхното реализиране, експертите, регистрирани на сайта ни, могат да ви помогнат.

Кухненски шкафове в оранжево

Кухненски шкафове в оранжево

Най-смелото решение при използването на оранжевия цвят в кухнята, несъмнено е при избора на кухненските шкафове. Ако се решите на тази стъпка е добре да вземете под внимание фактори като светлина и големина на помещението. За тези от вас, които не разполагат с голяма квадратура в кухнята, това може и да не е най-подходящият подход. Недостигът на достатъчно естествена светлина през деня също може да окаже негативно влияние. Тъй като тук говорим за цвят, който е доста дързък и агресивен, трябва да му подсигурите площ и светлина, за да не "задуши" пространството. Освен това трябва да внимавате при избора на останалите цветове в кухненската зона - препоръчително е те да са неутрални и в една гама, за да създадат баланс.

Виж още: Малка градска кухня

Кухненски гръб в оранжево

Кухненски гръб в оранжево

За тези от вас, които не искат оранжевото да е доминиращият цвят, а по-скоро допълнение в кухнята, избирането му за кухненски гръб е добра алтернатива. Независимо на какъв материал ще се спрете - плочки или плоскост, по този начин ще направите кухнята оригинална и жива. Трябва добре да обмислите цялостната концепция за помещението, за да се уверите, че цветовете на шкафовете ще паснат на такъв кухненски гръб. Ако предпочитате по-изчистените визии, подберете останалите елементи в по-неутрални тонове като сиво и бяло. В случай, че обичате пъстротата, може да обмислите комбинация между оранжевото и някой студен цвят като синьото. 

Оранжеви стени в кухнята

Оранжеви стени в кухнята

Ако идеята за кухненски шкафове в оранжево ви се струва твърде дръзка, опцията за боядисване на стените в този цвят е далеч по-ненатрапчива и умерена. Тъй като често кухненските стени не се виждат изцяло, заради монтираните върху тях шкафове, реално видимата им част не е голяма като площ, което я прави идеална за експериментиране с по-ярки и категорични цветове. Спрете ли се на оранжеви стени за кухненската зона, ще е най-добре шкафовете да са в неутрални тонове в светлата или тъмната гама. Подходящи са както бели, така и сиви или черни шкафове, които ще помогнат на стените да изпъкнат и ще запазят усещането за стил в пространството.

Уреди в оранжево за закачлива нотка

Уреди в оранжево за закачлива нотка

Друг вариант за интегриране на оранжевото в кухнята е да подберете някой от домакинските уреди в такъв цвят. Имате възможност да се насочите към някой ретро хладилник или пък да изберете печка в портокалово. Ако това ви се струва трудна задача, тогава се насочете към по-малките домакински уреди, които също могат да допринесат за енергичната и слънчева визия на кухнята. На пазара се предлагат кафемашини, микровълнови фурни, тостери в такава разцветка. Може да се спрете на един от тези уреди или да комбинирате всичките в оранжево за по-силен акцент.

Виж още: Практични идеи за малък кухненски остров

Оранжевите елементи в кухнята

Оранжевите елементи в кухнята

Един от най-лесните варианти за добавяне на оранжева нотка в кухненската зона е да подберете някоя мебел в този цвят - може това да са столовете, етажерка или шкаф - нещо по-забележимо, но не и твърде натрапчиво като размери. Като добавите и няколко кухненски пособия в същия цвят, ще създадете усещането за завършеност в стаята. Разбира се, внимателно обмислете как оранжевото ще се съчетае с шкафовете, настилката и цвета на стените. При наличието на такъв силен цвят е добре всичко останало да е по-неутрално или да има най-много още един по-изявен цвят.

Надяваме се нашите предложения да са ви вдъхновили и да сме ви представили идеи, които да осъществите и във вашия дом. Опитните професионалисти, регистрирани на сайта ни, могат да ви бъдат от полза при реализирането на вашия проект. Заявете го напълно безплатно и изберете изпълнител спрямо личните ви изисквания и предпочитания.

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник