Дневна в стил Шале – подарете си уюта на швейцарските Алпи в градския дом

Публикувано на 05/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 05/03/2020 | Видяно 3 393 пъти

Какво означава точно Шале (chalet)? Самият термин се свързва с планинска постройка в алпийски стил. Затворете очи и си представете онези красиви дървени къщички със заострени покриви. Наистина стилът е уникален и изключително привлекателен. Той с право се определя като уютен, топъл и комфортен.

Защо хората обичат хижите? На първо място, те съхраняват традициите, както и са комфортно, топло и изпълнено със спокоен живот място. Основната характеристика на стил Шале е дървото, както и различните предмети, които са духа на народните занаяти. За повече подробности и конкретни идеи, обърнете се за консултация към специалистите по дизайн на MaistorPlus.


Какво още прави този интериорен дизайн толкова очарователен?

Хората в 21. век водят забързан и много стресов начин на живот. А стил Шале реално облекчава стреса в градския живот. Защо?

  • Той е предпочитан заради своята простота, която се съчетава перфектно с комфорта и топлината на домашния огън.
  • Дневните обикновено са просторни и функционални.
  • Повечето мебели и предмети са изработени от естествени материали, най-вече от дърво.
  • Всичко се допълва от характерна, топла светлина, както и от различни декоративни елементи с народни мотиви.
  • Спокойствието, уюта и аромата на швейцарските Алпи буквално са на всеки сантиметър площ. Тук различни предмети от бита, които са свързани с високопланинската етнография, са незаменим елемент от дизайна.


Дневна в стил Шале с камина – романтика и уют

Дневната с камина в градското жилище винаги може да бъде организирана в стил Шале – така се създава топла атмосфера не само благодарение на домашния огън.

  • Доминиращата цветова гама е в различни нюанси на кафявото.
  • Стените, направени от греди, дървените подове и тавани, скърцащите стълби и масивните, често резбовани парапети, са в основата на интериора на планинските хижи в Алпите.
  • В тях камината е тухлена, но в дневната в градския дом може да бъде и електрическа - тя идеално имитира оригиналната.
  • Блясъкът на огъня допълнително затопля интериора и прави дневната по-приветлива и комфортна. Чудесно място за бягство от хаоса в големия град, нали?

Вижте още: Щастливият живот започва от дома - датският hygge стил и как да го приложим в своето жилище?


Функционалността в такава дневна е на преден план

Интериорът на дневната в стил Шале се характеризира с изключителна функционалност. Обикновено помещенията са големи, просторни и светли.

  • Мебелите в това помещение основно са изработени от масивна и здрава дървесина. Те не се продават в големите вериги магазини за дневна в този стил и често са изработени по поръчка. Някои от тях са с дърворезба и по тази причина са скъпи.Могат да бъдат и ръчно рисувани.
  • Характерни за Шале са чугунените и медните аксесоари (става дума за елементи като мебелен обков, видими панти на прозорците, декорации и аксесоари към камината), които се съчетават перфектно с основния елемент дърво.


Дървените, красиви и масивни мебели в дневната носят спокойствие и уют

Дървото е естествен материал, който доминира в интериора на дневната в стил Шале. Не е необходимо обаче веднага да монтирате дървена ламперия по стените или тавана.

  • Може да сложите резбована дървена пейка, маса и столове, които се комбинират помежду си. Тяхната повърхност не трябва да е идеално гладка, тя е неравна, с пукнатини и ожулвания, което придава на мебелите уникален характер. По тази причина на пейката и столовете се слагат меки и цветни възглавници или кожа.
  • В такива дневни перфектно се вписва и меката мебел. Преди Коледа и Нова година можете да изберете зимни възглавници с коледни мотиви - снежинки, елени, шейнички и звезди.
  • Топлата атмосфера в интериора се подсилва с помощта на голям мек килим.

Всекидневната в стил Шале с дървени и тапицирани мебели, както и с различни цветни аксесоари, пленява всеки човек.


Може ли малка дневна да е в стил алпийска хижа?

Винаги една малка дневна може да бъде с елементи на алпийска хижа. Стил Шале, разбира се, не е никак минималистичен по отношение на броя на предметите и декорациите в стаята.

  • В малка дневна могат да присъстват характерни предмети, свързани с народните занаяти. Става дума, например, за бродирани покривки и тъкани пана, овчи кожи, ръчно рисувани картини в дървени рамки и керамични изделия.
  • Оригинална идея е използването на дървени бъчви за маси или шкафове.
  • Благодарение на добавянето на пъстър филц, платно, памук и кожа е възможно да постигнете атмосферата, която цари в алпийската хижа.
  • Тъканите пердета са много подходящи. Те най-често се окачват на железни или дървени корнизи, които могат да са орнаментирани.

Вижте още: Потопете се в уютната френска прегръдка на дървена планинска къщурка


Практическата реализация на стил Шале в градска дневна е възможна!

Ако все пак не живеете в дървена къща, лесно можете да реализирате стил Шале:

  • Добавете декоративни специфични елементи: възглавници, топли килими с народни мотиви, ръчно рисувани чинии, чаши и др.
  • Прозорецът може да бъде украсен с плътни пердета. Важно е да определите до каква степен искате този стил да присъства в дневната във вашия апартамент.
  • Струва си да инвестирате в кожи и ръчно тъкани платове за тапицерия на дивана или домашно изработен килим.
  • Дневната, независимо дали е малка или голяма, трябва да бъде декорирана в топли цветове, а резбованите мебели ще създадат невероятен ефект и ще внесат планинска атмосфера в интериора.
  • Ако нямате прозорец с изглед към планината, инвестирайте в постери или картини с планински мотиви. Или просто сложете снимки, които са от ваши планински експедиции или почивки в дървени рамки.

Шале стилът е подходящ за всеки, които иска да внесе неподражаема топлина и уют в дома си. Дори да не разполагате с голяма дневна, може да реализирате тази своя идея и да превърнете интериора в истинска алпийска приказка. Ако сте очаровани от комфорта и уюта на дневна в стил Шале, но имате нужда от професионална помощ за постигането му - може да се консултирате с опитните специалисти, регистрирани в платформата MaistorPlus! Имате възможността по всяко време да направите напълно безплатна заявка за проект. Разгледайте и сравнете получените оферти и се спрете на най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта