Дървени къщи - природосъобразно и функционално решение

Публикувано на 12/08/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 3 418 пъти

Дървените къщи отново се завръщат като тенденция и все повече хора ги предпочитат като място за отдих сред природата. Дървесината е един от най-старите строителни материали, познати на човека, а това своеобразно връщане към корените не е никак изненадващо. В контекста на нарастващата важност от воденето на природосъобразен и екологичен начин на живот, връщането на дървото е съвсем разбираема.

Смята се, че не така надеждни и устойчиви на времето и атмосферните влияния, както тухлените и бетонните сгради, но това твърдение е напълно погрешно. Всъщност, дървото е един от най-издръжливите строителни материали. Дървените къщи, построени в съответствие със съвременните технологии, са много надеждни и издръжливи, и могат да стоят за векове. В скандинавските страни и Сибир например все още има къщи от преди 600-700 години. Ето защо къщите от дърво намират място в съвременния начин на живот и дори в много отношения превъзхождат масивните строежи.

Споделяме ви част от предимствата на дървото като строителен материал, който, освен природосъобразен, е и лесен за обработка. Ако имате нужда от дърводелски услуги, специалистите на МайсторПлюс са винаги насреща.


Дървените къщи са устойчиви и лесни за построяване

Дървената къща е топла, издръжлива и има индивидуален характер. Дървото е естествен материал, което прави къщата от дърво екологична и с нисък въглероден отпечатък. Енергийната ефективност, здравословната жизнена среда, кратките срокове за строителство и достъпните цени са важни фактори. Дървесината също е здрава, издръжлива, гъвкава и огнеустойчива, когато се третира по съответния начин.

Дървеното строителство е бързо и ефективно и може да се извършва целогодишно в повечето климатични зони. Дървена къща с площ до 100 м² може да бъде доставена, готова за нанасяне само за три месеца.


Осигуряват здравословна среда

Дървеният материал има уникалната способност да „диша” и да балансира вътрешния климат. Въздухът преминава през дървесното зърно, изчиства се, овлажнява се и поддържа комфортна температура. Така в къщата винаги се поддържа комфортен микроклимат, което е особено важно за деца и хора с различни алергии. Комфортният микроклимат се поддържа в дървените къщи по естествен начин. Той е естествено топъл през зимата и прохладен през лятото. Функцията на трупите за натрупване на прекомерна влага и за връщането й помага да се поддържа оптималната стайна температура.

Дървените стени имат висока топлинна способност. Те съхраняват топлината и постепенно я излъчват в цялата къща. Следователно температурата на повърхността на стената е подобна на тази на стайната температура. Това създава комфорт в къщата. Установено е също така, че топлият и естествен цвят на дървото влияе положително на душевното състояние, успокоява нервната система и създава благоприятни условия за отдих.


Напълно природосъобразни и с висока степен на безопасност

Дървесината е най-големият възобновяем ресурс в света. Процесът на сглобяване на съвременната дървена къща е проектиран така, че да има минимално или никакво въздействие върху околната флора и фауна. Производството на дървени изделия изразходва 10 пъти по-малко енергия от производството на други строителни материали.

Дървото също е изключително поглъщащо и устойчиво на вибрации. Дървените къщи са подходящи и за земетръсни райони като много стабилни и здрави конструкции. Дървените конструкции с масивно напречно сечение демонстрират много висока пожароустойчивост. Когато е изложена на огън, дървената повърхност се овъглява, което предотвратява по-нататъшното развитие на огъня.

Използването на дърво като строителен материал осигурява здравословна жизнена среда за нас и следващите поколения. Тази комбинация ни дава възможност да спестим време и пари, като същевременно се наслаждаваме на приятна и уютна атмосфера.

За лична консултация можете да се свържете със специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Никола
ВиК Услуги, София
160 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, Пловдив
85 извършени проекта