Кой е перфектният цвят за фасада на къщата?

Публикувано на 03/08/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 04/08/2017 | Видяно 68 665 пъти

На пръв поглед изборът на цвят за фасадата на дома никак не е труден. Когато обаче се сблъскаме с огромната палитра от различни нюанси, изведнъж ни се приисква да боядисаме дома си в приятно синьо или пък наситено оранжево, което в действителност не отива на нито един друг елемент от екстериора. Подобна дилема възниква най-вече, защото разглеждаме цвета на фасадата отделно, без да го съобразим със средата, която заобикаля дома ни. За да ви улесним в избора на цветове за фасадата на вашата къща или вила, днес ще ви запознаем с някои изпитани трикове, споделени от най-добрите специалисти в областта! А вие на кой интригуващ нюанс бихте заложили?


Останете верни на класиката

Разглеждайте вашия дом не като изолирана единица, а като част от общо гостоприемно пространство, което обединява поне няколко къщи или дори целия квартал. Тук съвсем не намекваме да направите къщата си по подобие на съседната. Но съобразете цвета на нейната фасада със заобикалящата я среда, така че на финала конструкцията да не изглежда твърде екстравагантно или комично. Ако например домът ви се намира в типичен български квартал, богат на къщи в сивкави и кафеникави нюанси, останете верни на тази преобладаваща цветова гама и заложете на приятни бежови тонове, допълнени от дървена дограма и красив керемиден покрив. По този начин жилището ви ще се впише перфектно в облика на квартала, а в случай че е заобиколено от богата растителност, неутралните нюанси ще изпъкват изключително приятно.

Виж още: Страхотно жилище, отдадено на удивителния африкански стил в интериора


Заложете на стилна комбинация от поне два цвята

За да създадете максимално хармонична и гостоприемна визия за къщата си, специалистите препоръчват да заложите на поне два цвята. За целта първо съобразете цветовата гама с домовете в съседство, а след това изберете вид и нюанс за каменната облицовка, ако има такава. Значително по-голямото разнообразие от цветове за боята ви гарантира, че със сигурност ще намерите подходящия тон, който да подхожда на камъка, докато обратната ситуация не изглежда толкова обнадеждаваща. Ако пък се стремите да създадете ефектен, но и приятен контраст, можете да съчетаете сивата каменна облицовка с много светла, дори близка до бяла боя, която да създаде впечатление за една изчистена и стилна конструкция.

Виж още: Специалистите разрешават вечната дилема: къща или апартамент?


Съобразете пропорциите на дома с избора на цветове

При избора на цвят, както за интериора, така и за екстериора на дома, винаги взимайте предвид големината и пропорциите на дома. Помислете за това дали бихте искали да издължите визуално къщата или пък да я направите по-артистична, дори с риск тя да изглежда по-малка или пък да не пасва на останалите постройки в района. Ако обновявате фасадата на своята отдалечена вила в планината например, можете да си позволите да бъдете по-креативни с избора на цветове. Удачен вариант е да заложите на тъмносиви нюанси за фасада, които ще създадат впечатление за един по-луксозен и елегантен дом. Тази идея обаче е успешно приложима най-вече в домове с големи прозорци, които да балансират за тъмните и наситени цветове, в които са окъпани външните стени. Друго важно уточнение е да съчетаете тъмните тонове на фасадата с някои по-светли и допълващи нюанси, които да разчупят визуално облика на къщата.


Как да изберем цвят при частично освежаване на дома?

Пълното обновяване на фасадата на дома и останалите елементи, които я допълват, ви дава възможност да проявите въображение по отношение на избора на цветове и материали. Ако обаче търсите нискобюджетно решение, с което частично да освежите облика на своята къща или вила, трябва да вземете няколко неща предвид. На първо време обърнете внимание на вида и цвета на покрива. Представете си само ярко червения керемиден покрив, съчетан с оранжева фасада на къщата. Прибавете към тази изпъкваща комбинация дървена дограма и гарантираме, че първото впечатление, което създава домът ви, ще бъде съсипано, без значение колко грижи полагате за състоянието на двора или градината. Ето защо е важно да огледате добре всички онези елементи от екстериора, които няма да подменяте на този етап. Това включва не само покрива, но още дограмата, каменната облицовка, външната врата и дори вида на паважа. Създайте една наистина красива и вдъхновяваща обстановка, в която всички елементи се допълват, а не си пречат.

Виж още: Традицията среща съвремието в модерен апартамент в китайски стил


Възприемайте дома си като мащабен и завършен проект с взаимно допълващи се елементи

Често при ремонт на дома се стремим да закупим материалите възможно най-рано, а в процеса на работа установяваме, че сме пропуснали някой малък, но изключително важен детайл. За да избегнете подобен неприятен развой, си създайте цялостна концепция за облика на къщата. Заложете на възможно най-практичното и достъпно решение, като пречупите представата си за дизайна на къщата през функционалността на всеки отделен елемент. Ако например къщата ви е на един етаж и разполага с малки прозорци, изграждането на плосък покрив със сигурност няма да е най-удачното решение. Затова започнете планирането от онези елементи, които впоследствие по-трудно бихте могли да промените. Когато отидете в близкия магазин, за да си набавите необходимите материали за боядисване на фасадата, вие трябва да сте наясно с всички онези елементи и детайли, с които тя неизбежно ще си кореспондира.

Ето защо е важно да потърсите помощ от специалист, който може да ви предложи най-удачното решение за фасадата на къщата, съобразено с нейното местоположение и особености. За да получите изчерпателни оферти от изпълнители, е необходимо само да пуснете заявка в MaistorPlus, при това напълно безплатно и без допълнително обвързване!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта