Традицията среща съвремието в модерен апартамент в китайски стил

Публикувано на 22/03/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 23/03/2017 | Видяно 14 730 пъти

Дуелът между консервативния дух на традициите и дръзкия устрем на съвременните тенденции, в която и да било сфера, си остава запазена марка през годините. Колкото и интересни дискусии да се получават от противопоставянето на старо и ново обаче, обединяването им се оказва далеч по-конструктивно. Доказателство за последното откриваме в модерен апартамент в китайски стил, където традиционните елементи от Изтока са умело вплетени в съвременен интериор. Предстои ни виртуална разходка из помещенията на жилището, за да разберем как точно се е случило това. Реализирайте и своите смели идеи за дом, съчетаващ епохи и стилове, с помощта на препоръчани дизайнери в нашия сайт!


Общ изглед през погледа на панорамата

Завършеният вид на този модерен апартамент в китайски стил, намиращ се в град Ханчжоу, дължим на талантливия интериорен дизайнер Ксиянг Чен. Напредъкът в технологиите пък ни дава възможност да видим голяма част от помещенията и разпределението им в рамките само на един панорамен кадър. Тематичните зони в жилището взаимодействат с плавен преход помежду си, допълнително подсилен от общата светла подова настилка. Врати почти не са използвани, а там, където ги има, са плъзгащи се, което подчертава усещането за лекота при движението из апартамента. Тук са показани спалнята, дневният тракт и част от банята. Тях, както и още изненади, криещи се в този дом, предстои да разгледаме сега.

Вижте още: Японска горска къщичка, в която всеки е добре дошъл


Сбирка на елементи в дневния тракт

Характерно за китайския интериорен стил е изграждането му около петте елемента, познати от китайската астрология - дърво, огън, земя, метал и вода. Сбирка между част от тях се случва в открития дневен тракт, който обединява дневна с кухня и трапезария в едно. Модерният прочит на традициите в дневната е изграден около елементите дърво и вода, като вторият е умело пресъздаден чрез впечатляваща стенна текстура, която често ще забележите в азиатските домове. Метал и дърво пък са водещите акценти в зоната, събираща кухня и трапезария в едно. Изборът на кръгла форма за масата също не е случаен заради асоциацията с безкрайността и хармонията, която тя извиква.


Съвременна дневна в китайски стил

Зоната, отредена за дневна в този съвременен азиатски апартамент, е сред най-ярките примери за балансираното съжителство между новото време и вековните китайски традиции. Формата, височината, дори разпределението на мебелите, които виждаме тук, са характерни за актуалните тенденции в обзавеждането. При него се залага на удобство, функционалност, а в случая се прокрадва и изчистеният дух на минимализма, нетърпящ излишно претрупване на детайли. Цветовете, избрани за дневната, са максимално обрани, земни, без по никакъв начин да се нарушава усещането за топлота и уют. На фона им погледът фиксира семпли декорации, деликатно допълващи цялостната интериорна картина с елемента дърво. В същото време стената тихо нашепва истории за пробуждаща се вода.

Вижте още: Колорит и очарование в стилен апартамент, вдъхновен от персийската култура


Метал и дърво ни посрещат в трапезарията

Без да се налага да преодоляваме каквито и да било прегради, се озоваваме в частта от разглеждания апартамент в китайски стил, посветена на кухнята с трапезария. На това място, където се реализират кулинарни сценарии с изкушаващо апетитни финали, метал и дърво ни връщат към източните традиции. Кухненското оборудване се е побрало в скромен набор от шкафчета с дървени вратички. Остава загадка къде в интериорното уравнение се е настанил хладилникът, но вярваме, че собствениците са намерили най-доброто място и за него. Добрата им хигиена в храненето пък е гарантирана от умивалника, малка част от който ще попадне в полезрението ви, ако погледнете надясно, който се явява и мивката към банята.


Домашен офис за творческо вдъхновение

Обиколката ни из разглежданото азиатско жилище ни отвежда до симпатичен домашен офис, предразполагащ към истинско творческо вдъхновение. Всичко в него е добре премислено, така че да осигури необходимата стимулираща работна атмосфера за домакините. Преобладаващият елемент, препращащ към китайските традиции тук, е дървото, което заедно с топлите цветове, подсилени от мека жълта светлина, се грижи за комфорта в помещението. Обърнете внимание на декоративното дървено клонче с накацали по него малки птички. Подобен детайл в обзавеждането почти винаги присъства в китайския интериорен стил. Хитро решение е и непосредствената близост на кухнята, позволяваща максимално бързо хранително подкрепление при нужда от такова.

Вижте още: Как да направим компактното работно пространство по-вдъхновяващо?


Балансирана спалня в китайски стил

Спалнята в този модерен апартамент в китайски стил е поредното място, приютило в едно елементи от актуалните тенденции в обзавеждането заедно с наложили се през годините източни традиции. Водещ тук е елементът дърво, който присъства чрез мебелите, подовата настилка, както и посредством стилизираната картина в рамка. Вероятно сте забелязали как постелките из почти целия дом повтарят близки мотиви. Последните присъстват и в скромния по площ спален кът и за пореден път помагат и на земния елемент да се внедри в стаите. Малката квадратура по никакъв начин не е притеснила дизайнера, който е открил перфектен начин да побере всички необходими мебели, залагайки на плъзгащи врати за гардероба. Същевременно една от стените, изцяло заета от прозорци, допринася за оптичното увеличаване на пространството.


Панорамен поглед към приветлива детска стая

Истински остров на приветливостта се оказва детската стая в този азиатски дом. За разлика от останалите помещения и зони в жилището, в това очарователно детско царство присъства по-голямо разнообразие от цветове, сред които и непознати до този момент по-ярки акценти. Последните са продиктувани не само от от желанието на дизайнер и собственици да излязат от общото цветово статукво, а и заради необходимостта въображението и интелектът на детето да бъдат трансформирани в реални творчески дела. Съвсем близо до детската се намира и познатият вече офис. Идеята е да се осигури спокойствие за родителите, че по всяко време, докато работят, ще могат да наглеждат малкото човече.


Банята е подвластна на елемента земя

Краят на турнето ни из този модерен апартамент в китайски стил ни отваря вратите към банята, която пък е подвластна на елемента земя. Благодарение на последния, освен да се погрижат за хигиената си, домакините имат възможност да приземят тук всички идеи и мисли от деня, да ги разгледат трезво и да извлекат най-доброто от тях. Преградна стена буквално изважда мивката извън частта с душ-кабината и така тя може да се разглежда и като самостоятелен фрагмент.

Ако имат място елементите от китайските традиции и във вашия модерен дом, можете лесно да ги поканите още със следващия планиран ремонт. Обсъдете го с половинката и децата и споделете идеите си с доказали се архитекти, като заявите своя проект напълно безплатно в MaistorPlus. Сравнете оферти от изпълнители и препоръки от предишни клиенти и направете перфектния за вас избор.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта