Специалистите разрешават вечната дилема: къща или апартамент?

Публикувано на 20/03/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 23/03/2017 | Видяно 9 098 пъти

Независимо дали ви е писнало да плащате наем или просто се чувствате готови да се отделите в собствено жилище, дилемата дали то да бъде къща или апартамент неминуемо ще ви връхлети с пълна сила. За да ви помогнем да прецените кой от двата варианта е по-удачен за вашето домакинство, днес ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на живота в къща и апартамент, споделени от опитните майстори във форум “Направи сам”. Какво още бихте добавили вие към този списък с аргументи? Споделете с нас своето мнение и опит, а за качественото изпълнение на всеки мащабен проект у дома, се доверете на доказани професионалисти!


Дворът - безспорно предимство или непосилна тежест

Къщата има едно безспорно предимство пред апартамента и това е наличието на двор или градина. Този на пръв поглед труден за поддържане терен позволява отглеждане на красиви цветя и овощни дръвчета, но и обособяване на детска площадка и барбекю или пък поставяне на надуваем басейн през лятото. Специалистите споделят още много идеи за използване на двора, като той например дава възможност за създаване на място за паркиране, което обикновено струва скъпо, особено в по-големите и пренаселени квартали на по-големите градове. От друга страна, ползите от наличието на двор могат да се усетят, само ако разполагаме с необходимото време за неговата качествена поддръжка. Ето защо много домакинства предпочитат да се задоволят с апартамент и малка тераса в жилищен блок, която изисква в пъти по-малко грижа и време за почистване.

Виж още: Направете сами страхотна пейка за градината в 7 лесни стъпки


Съседите, които никога не спят

Всички имаме по един такъв съсед - той винаги си спретва невиждан купон в понеделник срещу вторник, през останалите дни до събота гледа мачове с прекомерно силен звук, а в неделя рано сутрин се заема да кърти плочките в банята. Наясно сте с всичките му житейски неволи, а когато миналата седмица погрешка проби една от тръбите в кухнята, спря студената вода на целия вход. По този показател апартаментът отстъпва на къщата, защото предлага широко разнообразие от любопитни, мърморещи и постоянно бръмчащи съседи. Къщата от своя страна ви предлага уединение и спокойствие, особено в комбинация с добре поддържания двор, който споменахме по-рано. Ето защо специалистът velas от най-големия форум за домашни ремонти препоръчва да инвестираме в строителството на нова къща, вместо да се примирим с битовите несполуки, съпътстващи споделения живот в жилищните блокове.


Къщата дава възможност за надстрояване, но пък то е бавно и изисква планиран бюджет

Единственият начин да си гарантирате успешно завършен архитектурен проект е да се уверите, че очакванията ви отговарят на инвестиционните ви възможности. Или иначе казано - ако разполагате с ресурси за малка къща на един етаж, не се опитвайте да си направите палат на три етажа с допълнителен гараж или басейн. От тази гледна точка построяването на къща може да бъде сравнително бавно, трудно, а често и рисково поради разминаване между очаквания и възможен резултат, а и съпътстващите строителни дейности. Затова опитните майстори от форума препоръчват да прецените добре докъде се простират възможностите ви, както и да планирате разходите си в по-дългосрочен план. В противен случай може да се озовете заклещени на етап груб строеж много по-дълго, отколкото ви се е искало. Повече по темата научете тук.


Къщата обаче невинаги предлага достатъчно развита инфраструктура

От друга страна обаче, къщата ви позволява възможност да продължите да надстроявате на по-късен етап. При апартаментите по-мащабните домашни реконструкции трябва да бъдат съгласувани със съседите и така на финал дълго желаното разширяване на терасата може да се окаже невъзможно. Огромен плюс на апартамента пред къщата обаче е по-добрата инфраструктура - в близост до жилищните кооперации обикновено има поне два хипермаркета, денонощни магазини, както и осигурен градски транспорт. Ето защо е важно, ако сте решили да строите къща, да обърнете специално внимание на района, в който ще се намира тя, както и на отдалечеността й от автобусната спирка, аптеката, детската градина или пък кварталния магазин.

Виж още: Сгъваеми легла - идеалното решение за малка спалня


Апартаментът е значително по-евтин за поддръжка

Апартаментът неминуемо печели двубоя с къщата по отношение на разходите за поддръжка. Ако например покривът на жилищния блок протече, е редно целият вход или блок да се включи със средства за ремонтирането му. При къщата обаче всички тези разходи остават само на плещите на собствениците. Цялостният ремонт на апартамента също обикновено е по-евтин от този на къщата. При нея обаче можем да направим всичко по свой вкус - от цвета на фасадата отвън до разпределението и броя на стаите вътре. Именно този аргумент изтъква и майсторът Chefo77 при сравняването на живота в къща и апартамент. Оказва се, че възможността да съобразим всеки детайл от дома си спрямо собствените ни предпочитания е скъпо удоволствие, което обаче според повечето обитатели на къщи наистина си заслужава.

Виж още: 47 кв.м. в Москва ни запознават с индустриалния стил в пълния му блясък


Равносметката: къща или апартамент?

Ако теглим чертата под списъка с плюсове и минуси на живота в къща и апартамент, ще установим, че и двата варианта имат своите съществени предимства. Апартаментът например изисква по-малко разходи за поддръжка и при него вероятността да се окажем разочаровани от крайния резултат е сведена до минимум. Освен това той обикновено има сравнително удобно разположение, близо до спирки на градския транспорт, хипермаркети, аптеки, училища и други. Липсата на достатъчно развита инфраструктура при къщата пък е компенсирана с широк двор, място за паркиране, както и завидно спокойствие и уединение. Къщата ни дава възможност да направим всеки елемент от дома по свой вкус, като в бъдеще бихме могли също да разширяваме и променяме съществуващата конструкция спрямо нуждите на домакинството.

Включете се и вие в дискусията, която тече в най-големия форум за домашни ремонти “Направи сам”, а за построяването на вашия нов дом разчитайте на опитните професионалисти за строителство на сгради, регистрирани в MaistorPlus! Заявете проект безплатно още сега и се запознайте с техните оферти, които ще ви насочат кой е оптимално удачния вариант за вашето домакинство.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта