Сгъваеми легла - идеалното решение за малка спалня

Публикувано на 15/03/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 15/03/2017 | Видяно 29 087 пъти

Създаването на мечтаната спалня у дома често е обвързано със сериозни разходи или пък е неосъществимо в тясното и схлупено помещение, с което разполагаме. Превърнете компактната стая в уютна и практична спалня за отмора след дългия работен ден, като заложите на удобни сгъваеми легла или скрити такива. Независимо дали ще изберете класически разтегателен диван за хола или ще предпочетете легло, което се спуска директно от тавана, едно е сигурно – ще ви трябва помощ от надежден майстор, който да ви посъветва за оптимално удачния вариант за вашия дом и бюджет!


Класически разтегателен диван за модерна дневна

Все повече домакинства залагат на мултифункционални помещения, които през деня приемат ролята на хол, а през нощта осигуряват сладки сънища под формата на уютна спалня. Голям принос за създаването на хармонична атмосфера в компактния дом има именно разтегателният диван, който без усилия можете да превърнете в широка двойна спалня, така наречените сгъваеми легла. Сред огромните предимства на този тип мебели е тяхната несравнима практичност – те са еднакво удобни в сгънато и разгънато положение, като не отнемат много място в малката стая. По-модерните интерпретации на класическите разтегателни дивани притежават и скрито място за съхранение на спално бельо и одеяла, така че да не се налага да поставяте допълнителен шкаф или ракла в спалнята.

Виж още: Сладки сънища в спални с тъмни цветове


По-разчупена алтернатива за артистични помещения

Представяме ви друг модерен вариант на класическия разтегателен диван или типичните сгъваеми легла, които не изискват монтирането на подвигащ механизъм за матрак. В основата си диванът разполага със специална рамка, която можете лесно да изтеглите и след това просто да превърнете тапицирания дюшек в удобен двоен матрак. Тази идея е изключително подходяща за домакинствата, в които близки и приятели са винаги добре дошли и често приятните разговори продължават по цяла нощ. Разтегателните дивани от този вид са изключително здрави и устойчиви, което ги прави често предпочитан вариант пред класическите им вариации.


Сгъваеми легла като част от функционални модули

Идеално решение за детската или спалнята на тинейджър е поставянето на функционален модул с вградено единично легло. През деня модулът се използва като стандартна секция или гардероб, в който хлапето да прибира всички свои любими дрехи и играчки. Нощем пък плоскостта се преобръща и разкрива удобно единично или дори двойно легло, което разполага с мек матрак и в прибрано положение не размества застланото спално бельо. Този тип сгъваеми легла са изключително подходящи, както за тесни помещения, в които пространството не достига за разполагане на всички мебели, така и за студентски общежития или стаи за гости.


Ефектни сгъваеми легла, които денем се превръщат в практични работни кътчета

Достойна алтернатива на предишното предложение е модулът, който денем може да бъде пригоден в удобно работно пространство, а нощем се превръща в удобна спалня. Сред предимствата на този тип модули е фактът, че при тях нямаме неизползваема плоскост – тук тя е пригодена в гръб към компактно бюро, така че обзавеждането да усвоява тясното помещение по най-добрия начин. При обръщането на плоскостта леглото се издърпва напред, а бюрото се превръща в негова основа, като вещите, поставени върху него, запазват непокътнатия си вид. На пазара ще откриете сгъваеми легла и с вертикално завъртане, както и такива, при които бюрото се прибира и всички вещи от него трябва да се премахнат. Целта е всеки отделен модул да пасва перфектно на особеностите на помещението и да спомага за това то да бъде наистина функционално!

Виж още: 8 изумителни идеи за покривало на леглото, които ще преобразят спалнята


Сгъваеми легла, които да поставите в хола

Тази хитра идея за обединяването на хола и спалнята ще разреши със замах всички дилеми, касаещи интериора на дома. Тук откриваме едно изключително функционално и новаторско решение, при което спалнята е скрита зад плоскост в холната секция, която вечер можете лесно да разгънете, при това без да местите дивана чрез идейните сгъваеми легла. Върху плоскостта е поставен компактен рафт, върху който можете да подредите красиви декоративни детайли, така че през деня помещението да бъде един наистина уютен и топъл хол, който крие неподозирани възможности. Този вариант е особено подходящ за гарсониери и жилища, обитавани от повече от една двойка, или големи семейства, които държат децата да имат собствени спални.


Скрийте леглото в специална ниша на пода

Много често детската стая се оказва най-малкото помещение у дома. С течение на времето тя утеснява и се налага да помислим за функционални начини, с които да й вдъхнем нов живот, а именно чрез сгъваеми легла. Ето защо много домакинства прибягват до приобщаване на балкона или пък търсене на модерно обзавеждане, което да оползотвори по най-добрия начин наличното пространство. По-нестандартно, но пък наистина ефектно решение, е усвояването на помещението във височина, като за целта тук например е издигнат своеобразен подиум от дърво. Върху него е разположен кокетен детски кът за игра, а кухата му вътрешност е оползотворена чрез поставянето на скрито единично легло. На пръв поглед то наподобява обикновено чекмедже, но щом издърпате лицевата част, пред вас се разкрива удобен и мек матрак, който може да бъде използван както като спалня за детето, така и като допълнително легло за гости.

Виж още: Помечтайте за топли вечери в съвършената рустик спалня


Легло, спускащо се от тавана - защо не?

Последното ни предложение е специално за тези от вас, които не правят компромис с ефектния дизайн на дома. Подобно решение неминуемо ще изисква повече време за изпълнение и по-голяма инвестиция, но пък резултатът със сигурност ще си струва. Тук леглото е скрито не зад плоскост в стената или пода, а на тавана, като вечер се спуска и разгъва бавно, така че да превърне малкия офис в наистина приказна спалня! Бихте ли заложили на подобно оригинално решение за своя дом или според вас то е твърде непрактично и трудно за изпълнение?

Споделете с нас своите впечатления от тези интригуващи идеи за сгъваеми легла, а за тяхното монтиране у дома, разчитайте на опитни професионалисти! Заявете проект в MaistorPlus още сега и се възползвайте от безплатен достъп до офертите на най-добрите майстори в областта!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта