Как да освежим и декорираме стените в кухнята по 5 различни начина?

Публикувано на 11/11/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 13/11/2019 | Видяно 2 296 пъти

Обичате ли да разглеждате най-новите дизайнерски списания за интериор или да търсите идеи за декориране на кухня в интернет? Да намирате вдъхновение, но все пак да нямате достатъчно време или пък бюджет за по-грандиозен ремонт на вашата собствена кухня? Хубавото обаче е, че дизайнерският вид на това помещение може да се постигне и с не много пари за отрицателно време. Начин, по който този проблем може да бъде решен е, като се декорират и преустроят функциите на стените в кухненското кътче.

Естествено, когато влезем в дадено помещение първо виждаме нещата и предметите, намиращи се на нивото на очите ни. Затова една лесно осъществима и много ефектна промяна за кухнята е да преустроите именно стените. А за да бъдем в полза за вас, тук показваме няколко бързи и лесни съвета за декориране, с които да освежите и актуализирате кухнята си и да я направите като излязла от списание. За да изпълните тези идеи ще ви трябва и малко помощ. Такава можете да откриете в лицето на изпълнители, специалисти в областта на бояджийските услуги и декора, регистрирани в платформата ни.


Трицветна палитра

Промяната на цвета в дадено помещение е един от най-бързите и евтини начини за актуализиране на интериора в стаята. Но невероятните цветни палитри, особено в кухнята, не се нещо, което се случва случайно и без предварително планиране. Тайната е проста и се крие в трицветната палитра:

  • Цвят 1: Съществуващ цвят в кухнята, който не може да бъде променен. Това може да е цветът на плота или шкафовете.
  • Цвят 2: Неутрален цвят по ваш избор. Използвайте го за нов цвят на стената на кухнята, например. Той трябва да си пасва добре с първия цвят. Функцията му е да служи като фон за декор. 
  • Цвят 3: Цветът, който прави вашата кухня уникална. Често е смел и неочакван. Хармонизира с цялостната палитра и на кухнята, и на жилището. Този цвят добавя интересен щрих и акцент към кухнята. Можете да го използвате в аксесоарите в кухненското помещение като бар столове, вазите или съдовете за готвене или други интересни елементи, които притежавате.

Най-добрият начин да откриете перфектната трицветна палитра е да вземете мостри на боя в нюансите, които харесвате и да ги напасвате, докато не се получи комбинация, от която сте доволни.


Акцентна точка

Опитайте се да огледате сегашната си кухня сякаш я виждате за първи път. Погледнете на нея така, както я виждат гостите ви. Влезте в кухнята, огледайте се добре, вижте всички детайли, акценти, предимства и недостатъци има. Обмислете добре какво виждате. Първото нещо, което ви прави впечатление е нещо, което харесвате ли? Ако не, какво бихте предпочели да грабне вниманието ви при влизане в кухнята? Направете това, което ви идва наум и смятате, че ще вдъхне нов живот на помещението.

Фокусните точки са привличащи вниманието и визуално отличаващи се от останалата част на интериора. Но едновременно с това са в унисон с него. В сравнение с останалите части в помещението, фокусът е по-смел и уникален. За да създадете фокусна стена във вашата кухня, опитайте една от следните техники:

  • Оцветете фокусната си стена в по-дързък нюанс, който сте избрали за трицветната палитра на кухнята;
  • Окачете голямо произведение на изкуството на акцентната стена;
  • Използвайте текстурирани, шарени или по-живи цветни тапети.
  • И най-важното - бъдете смели и безстрашни, когато избирате вашата фокусна точка.

Вижте още: 5 идеи, чрез които ще спестите място в кухнята


Отворените рафтове - актуални и функционални

Ако сте обновили декора в кухнята си със свежи, модерни цветове и акцентна стена, е време да добавите и още малко движение и жизненост. Последната тенденция в дизайна на кухнята, която тотално измества шкафовете, са отворените, плаващи рафтове. Този вид "олекотява" стила на кухнята, като създава визуално пространство. Изисква обаче и малко повече подреденост и по-добра организация на вещите, които обикновено се трупат в шкафовете. 

  • Вместо окончателно да се отървавате от шкафовете в кухнята, запазете по-високите, горни такива. Опитайте се да актуализирате декора на кухненската стена, като поставите един или два плаващи рафта. 
  • Плаващите рафтове се предлагат в много стилове и са лесни за инсталиране.
  • Поддържайте елементите върху тях подредени. Не претрупвайте рафтовете и се старайте да си подхождат по цветове. 
  • За по-голяма промяна свалете вратите на един или два кухненски шкафа и боядисайте или тапетирайте задната част на шкафа. Така ще си създадете нов отворен рафт. За да придадете още повече жизненост на шкафа, сложете LED осветление под него. Ако има проблем с окабеляването на шкафа, можете да заложите на светлини с батерия.

Вижте още: Сравнение на цени - колко струва да си направим сами, да си купим готови и да си поръчаме изработка на плаващи рафтове


Добавете частица от себе си

Обогатете кухнята си, като добавите щрихи, описващи вашата личност. Колекциите от стенни галерии са популярни сред дизайнерите, защото са уникални и правят скучната стена много по-интересна. Съберете любими предмети и ги използвайте, като декор на стената в кухнята.

Модерните идеи за декорация на кухнята под формата на мини стенни галерии включват:

  • Ваши лични снимки, такива на любими ваши хора или пък фотографии, които ви харесват;
  • Интересни кошници;
  • Рамкирани тапети или тъкани;
  • Винени съдове;
  • Празни антични рамки с различни форми и размери;
  • Разнообразие от огледала.

Няма някакви общовалидни правила при дизайна на такъв тип стена. И симетричното, и по-хаотично разположение са чудесни подходи. За да спестите време (и допълнителни дупки от пирони на стената), подредете мини галерията си първо на пода, преди да я окачите на стената.


Стена като черна дъска - най-актуалната тенденция

Стена под формата на черна дъска е бюджетен и чудесен начин да създадете акцентна стена в кухнята си. Черното е смел, привличащ вниманието цвят за стена и перфектният фон за вашето променящо се настроение, което можете да изразите върху черната дъска.

Ако нямате място за бонус стена, повърхността на вратата или шкафа е друга страхотна алтернатива, която ще се окаже перфектен вариант за дъска. Не забравяйте обаче да включите и обемни елементи. Колекция от плаващи стелажни рафтове или мини галерии върху стената биха допълнили уникалния вид на вашите нови, освежени кухненски стени.

Сами виждате, че ремонтът в кухнята не е нещо задължително изтощаващо и скучно. Не е занимание, което дотяга или пък не позволява на креативността и въображението ви да намерят свой отдушник. Именно ремонтите ни дават промяната и новото начало, от които понякога имаме нужда. В тяхното изпълнение невинаги обаче можем да се справим сами и затова е добре да потърсим професионалисти. Такива винаги можем да откриете в MaistorPlus. Имате възможността още сега да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта