5 идеи, чрез които ще спестите място в кухнята

Публикувано на 22/07/2019 от Здравка Бонева | Последна редакция на 11/11/2019 | Видяно 3 008 пъти

Искате да имате повече място в кухнята за съхранение на приборите, уредите за готвене и в самото помещение? Винаги има начин да се оптимизира кухненското пространство, така че да не се чудите къде да сложите новия сервиз, който си закупихте. Нашите идеи ще ви покажат как няколко малки промени, които можете да приложите в кухнята, ще я направят да изглежда по-просторна и изчистена. Реализирането им изисква добро проектиране и планиране, а за ремонта на кухненското ви пространство, можете да разчитате на регистрираните в сайта ни специалисти.


Поставяне на микровълновата печка на рафт

Плотът до мивката общо взето използваме за всичко – за рязане на зеленчуци, подсушаване на приборите, да изстудим яденето, там поставяме и микровълновата печка. За да не фокусирате всичко това само в една част от кухнята, можете да освободите място като преместите микровълновата печка на рафт, който специално да бъде конструиран като част от горните шкафове. От значение е рафтът да е с достижима височина, така че да не изпитвате затруднения при използването на вашата микровълнова печка. За да бъде по-прибран, рафтът може да бъде направен с вратичка.


Повече шкафове по стените

Стандартната кухня се състои от няколко на брой долни и горни шкафове, в които се опитваме да поберем всички принадлежности, които използваме в ежедневието, а и тези, които не ни трябват често.  Това невинаги е достатъчно, особено ако семейството е голямо или готвенето е хоби вкъщи.  Често остава неусвоено пространство по стените, което лесно може да бъде запълнено с допълнителни шкафове. Предлагаме на вниманието ви три варианта:

  • Ъглов горен шкаф – това дава възможност за един допълнителен шкаф, разположен на самия ъгъл и още един-два на съседната стена.
  • Шкаф от едната или от двете страни на прозорците, издигнати вертикално по стените – препоръчително е в този случай шкафът да е тесен, да е издигнат нагоре и да не съвпада с размера на прозореца, за да не пречи на светлината.
  • Шкаф над хладилника – дори и хладилникът да е с голям размер, проектирайте шкаф за оставащото над него пространство. 

Вижте още Как по-светлата кухня увеличава визуално пространството


Монтирана към стената сгъваема масичка

Кухненските маси и столове изискват място и, за съжаление, когато кухнята е малка, трудно може да се използва в цялата ѝ функционалност и като място за хранене. Решението е да монтиране сгъваема маса към стената. Така ще я използвате само когато е необходимо, а в останалото време ще стои прибрана до стената и ще се освободи място за свободно преминаване.

  • За да се превърне в естествен елемент от декора на кухнята, вземете маса, която кореспондира с цвета на стените и шкафовете.
  • Столовете трябва да са в унисон с размера и функционалността на масата. Вариантите за съчетание не са много: подходящи са малки по размер и ниски столчета, както и сгъваеми такива, които се прибират и местят.
  • Негативна характеристика на този тип маси е невъзможността повече от трима човека да седят по едно и също време, което при многочислени домакинства може да създаде затруднения.


Пейка с място за съхранение

Алтернативен вариант на трапезните столове е поставянето на ъглова пейка с място за съхранение в кухнята. Освен спестяването на пространство, има поне още няколко предимства да внесете този нетипичен за кухнята елемент от интериора:

  • Допълнително място за съхранение – това е добра възможност да разделите функционално местата за съхранение в кухнята. Използвайте шкафовете в близост до мивката и печката, за да съхранявате вещите, които влизат в ежедневна употреба, а контейнера под пейката за принадлежностите, които бихте използвали само за гости или при много специален случай.
  • Място за почивка – ако за вас почивката означава да се излежавате на дивана, да пиете кафе и да четете книга или любимо списание, то наличието на пейка в кухнята предоставя възможност да комбинирате всичко това.
  • Възможност повече на брой хора да седят около масата.


Съхранение на обемни кухненски принадлежности на специален лост

В поддържането на кухнята най-трудна е подредбата на тиганите, тенджерите, големите купи. Техните размери невинаги съвпадат, което прави невъзможно поставянето им едни в други, а и шкафовете могат да са несъразмерни спрямо тяхната форма и големина. Креативен начин за тяхното съхранение е да ги закачите на лост, който виси от тавана. Предимствата се следните:

  • Всичко е на едно място и когато нещо ви потрябва, бързо и лесно ще го достигнете. Повече няма да губите време в ровене из шкафовете, за да откриете червената тенджера, например.
  • Освобождавате място в шкафовете.
  • Естетическа функция - при добро обмисляне как да приспособите този елемент към дизайна на кухнята, съдовете ще изглеждат като красива декорация в интериора. 

Има различни варианти на лостове за съхранение на кухненски приспособления - закрепващи се за стената, за тавана, както и самостоятелни закачалки. Най-важното при монтирането на подобно приспособление е то да е на достижима височина.

Поставянето на допълнителни елементи в дизайна на кухнята е трудоемко и времеемко занимание. Регистрираните при нас изпълнители знаят как да се справят с подобни задачи, така че не се колебайте да направите безплатна заявка още сега. В отговор ще получите конкурентни оферти, които да сравните и да прецените коя е най-подходяща за вас. Предварително можете да се запознаете с бизнес профилите на кандидатствалите изпълнители, да видите ремонтирани от тях обекти, както и оставени от предишни клиенти мнения и оценки за работата им. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта