Как по-светлата кухня увеличава визуално пространството

Публикувано на 05/07/2019 от Спасиана | Последна редакция на 17/07/2019 | Видяно 2 141 пъти

Светлите тонове в кухненския интериор са запазена марка на скандинавските страни, както твърдят повечето дизайнери. В това има частица истина заради по-кратките дни на север през зимните месеци на годината. Наистина в Швеция, Норвегия и Финландия се води битка за всяко късче светлина, но преобладаването на светлата цветова гама в обзавеждането на кухнята е въпрос на лични предпочитания и избор. За кухненския интериор в светли тонове са характерни изчистените линии, просторът, уютът и усещането за чистота. Ако искате повече светлина в кухнята, ви представяме няколко лесни за изпълнение идеи. А за успешното ремонтиране на кухненското помещение ви съветваме да се обърнете към доказаните майстори, регистрирани в нашия сайт. 


Въздух и простор

Бялото и близките до него цветови тоналности са идеално решение за по-малки пространства. Cъчeтаването нa бeли шĸaфoвe, плoтoвe и мacи oт cвeтли материали (дъpвo, камък, стъкло и др.) винaги създава усещане за повече простор в ограничени пространства. Разбира се бялото не е най-практичният цвят за кухнята, но  дизайнерите го предпочитат и почти никога не минават без кухненски акцент в тази гама. Този цветови избор обикновено е чистият фон, който позволява  реализирането на много творчески идеи. Бяла кухня или кухня в кремаво наистина е идеалното решение за компактно пространство. Светлата гама разширява границите на помещението, придава му лекота и дава усещане за свобода.


Не само бяло

Бялото далеч не е единственият, задължителен цвят, ако искате повече светлина и простор във вашата кухня. Всички цветове имат свои светли нюанси, близки до основния бял цвят. Възползвайте се от това предимство, за да създадете едно хармонично, пастелно пространство. 

  • Бледо жълтото, светло сивото, млечно бежовото също са подходящи цветове. Върху тяхната основа стъпва и така популярният скандинавски стил, за който вече стана дума.
  • Не е задължително също така светлата кухня да е едноцветна. Тя може да бъде съчетание от два, три или повече цветове в по-бледа гама.

Вижте още: Впечатляващи кухни в смели сини нюанси, които ще обикнете от пръв поглед


Лекият елегантен контраст

Ако светлият тон преобладава във вашата кухня, би могъл да я обезличи, да я направи скучна и монотонна. За да избегнете подобрен риск, ви съветваме:

  • Открояването на един или няколко елемента в контрастен наситен цвят ще придадат елегантност на интериора. В контрастен цвят могат да бъдат столовете, кухненският плот, някой от шкафовете или рафтовете.
  • Не пренебрегвайте и декорациите като възможност да разнообразите интериорната картина. Такива могат да бъдат както вазите с цветя, така и елементи с функционална роля като цветни чинии, бурканчета с подправки с ярки капачки, извадени на показ, и други подобни. 
  • Разбира се, ако предпочитанията ви са в светлата гама, тя трябва да остане преобладаваща.


Откритите етажерки

Малките пространства не търпят големи затворени шкафове. Откритите рафтове и етажерки спестяват място и могат да изглеждат красиво, особено ако ги превърнете сами по себе си в красив декоративен елемент. Разбира се, те ще имат и своята практическа роля в обзавеждането. Стaндapтнoтo кухненско oбзaвeждaнe може да бъде освежено, ако  пpeдвидитe мяcтo зa oткpити eтaжepĸи, върху които да поставите декорации или често използвани в кухнята аксесоари. Сaĸcиите със свежи зелени растения също ще дoбaвят цвят в помещението. Ако пък предпочитате да придадете дискретност на откритите рафтове и етажерки, те могат да станат и закрити с помощта на една красива, подбрана с вкус, завеса.


Нежният овал

Смело разчупете формите във вашата кухня. Дори и да доминират кубичните форми, опитайте се да смекчите усещането за ъгловатост, като прибавите един или няколко овални детайли. Това може да бъде арка на подходящо място или овални допълнителни места за сядане. Нека барплотът или кухненският остров се сбогуват с един от ъглите си, за да има един овален акцент, който ще омекоти пространството и ще му придаде допълнителна елегантност и уют.

Ако някои от представените в тази статия идеи ви допадат, свържете се с регистрираните в нашия сайт дизайнери и майстори, като изпратите своя проект, напълно безплатно и без обвързване. Това ще ви даде възможност да сравните оферти от няколко изпълнители и да се спрете на най-удачната сред тях, съобразявайки се със собствените си предпочитания и бюджет. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта