5 страхотни идеи за вашата малка кухня

Публикувано на 25/09/2019 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 15/10/2019 | Видяно 2 697 пъти

Много хора се ужасяват от идеята да обзаведат малкото си жилище. Нека погледнем обаче и от положителна страна – малкото жилище е уют и очарование. За съжаление, най-често страдащото помещение откъм пространство е кухнята. Въпреки че може да се затруднявате с обзавеждането, можете да извлечете максимума от вашата малка кухня. Всичко, което трябва да направите е внимателно да планирате оформлението, независимо от разположението и стила на кухнята. В тази статия са събрани страхотни идеи за дизайн на малка кухня, на които трудно ще устоите.

Ако все пак срещате затруднение да се справите сами, обърнете се към специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в MaistorPlus. Те ще могат да ви помогнат да осъществите своите идеи!


Едностенна кухня

За някои едностенната кухня не е нещо кой знае колко специално, за други пък е необикновен вариант.

  • В този случай всичките ви шкафове и уреди са позиционирани на една стена.
  • Този тип кухня, може да се каже, че прави помещението да изглежда по-голямо, тъй като не заема кой знае колко място.
  • Препоръката ни е да използвате цялата стена, без да оставяте пространство отгоре, тоест шкафовете или рафтовете ви да бъдат плътно до тавана.
  • Използвайки вградени електроуреди. По този начин също ще спестите място, без да се лишавате от удобства.

Вижте още: Как да се сдобиете със стилна съвременна кухня?


Ъглова кухня

Ъгловата кухня е един от най-често срещаните варианти. С нея имате възможността да използвате пространството пълноценно.

  • Изберете кухня с шкафове или пък по-открит вариант. През последните години все по-често се срещат рафтове вместо шкафове. Те успяват визуално да направят пространството по-просторно, а пък и всичко буквално е пред очите ви на една ръка разстояние. Разбира се, ако в душата ви се крие един Монк и подредеността ви е в кръвта, определено не залагайте да рафтове.
  • В зависимост от това на коя страна „завъртите“ кухнята си, можете да поставите и столчета. Това е страхотна идея за малко жилище, в което няма достатъчно място и за трапезария.
  • Нека шкафовете отдолу са в тъмни цветове, а тези отгоре в светли. По този начин създавате илюзия за повече пространство.


Успоредно разположение

Успоредното разположение на кухнята е подходящо за по-тесни и дълги помещения, приличащи на коридор. Най-важното е да се опитате максимално да използвате мястото, с което разполагате. Кухнята е едно от помещенията, в които прекарваме най-много време. Именно затова е хубаво тя да бъде достатъчно комфортна, уютна и функционална. Също като при горе споменатите варианти, за да дадете повече простор, използвайте рафтове. Вместо да използвате основния кухненски плот, като сложите например микровълновата си печка върху него, използвайте рафтове за уредите и вещите, които не използвате ежедневно.


Как да се сдобиете с допълнително пространство в кухнята?

Никога няма да ви е излишно повече пространство в кухнята. Ето няколко идеи как може да си осигурите такова с няколко лесни трикчета!

  • Използвайте остров. Тъй като, както се предполага кухнята ви е малка по размери, направете островче по поръчка. Добавете и колелца. Така, когато не ви е необходим можете да го преместите в друго по-голямо помещение и да си освободите място.
  • Използвайте количка за сервиране.
  • Използвайте уреди за вграждане.
  • Използвайте закачалки за кухненски принадлежности.
  • Използвайте дъска, която може да се постави върху мивката.

Вижте още: 5 идеи, чрез които ще спестите място в кухнята


Внимание към детайлите

Детайлите са много важни, дори и когато не разполагате в голяма квадратура. Всяко малко нещо може да даде много стил и чар на помещението. Затова бъдете внимателни в подбора им.

  • Много интериорни дизайнери дават съвет да експериментирате с различни материали и повърхности. Например, ако кухненските ви шкафове са мат, то рафтовете или плотът да са по-лъскави или дори с блещукащи частици.
  • Бъдете смели и експериментирайте с огледални повърхности.
  • Друго, на което трябва да обърнете внимание е осветлението, при липса на естествена светлина.
  • Поставяне на огледало на правилно място може да превърне малкото помещение в шикора стая. Разбира се, всичко това ще бъде илюзия, но пък си заслужава. Удачно място е да го сложите на някоя стена или на част от шкаф. И все пак добре би било да е далече от котлона, за да не се налага ежедневно да го чистите.

Малката кухня може да бъде и истинска благодат. И не забравяйте, че и тя си има своите плюсове - имате по-малко пространство за чистене, по-лесно се обновява и се отразява по-леко на джоба ви при ремонт. Единственото важно условие е да съумеете да я направите стилна и функционална. Ако сме ви вдъхновили да промените кухнята си, така че да бъде още по-уютна и удобна, обърнете се към доказалите се професионалисти в MaistorPlus. Те ще ви помогнат да я превърнете в помещение, предразполагащо за кулинарни подвизи! Още сега може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. Освен това имате възможността да видите мнения на клиенти и реализирани проекти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта