Кухня в стил ампир: дворцов лукс с практични решения

Публикувано на 04/06/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 04/06/2020 | Видяно 2 873 пъти

Стилът ампир се появява в модата, архитектурата, живописта и изкуството по време на управлението на император Наполеон, т.е в началото на 19-ти век. Дори често се нарича императорски стил. Какво е характерно за него?

Да, наистина всичко е луксозно и прекрасно: тук има египетски мотиви, които художниците и археолозите, придружаващи императора в експедициите му, пренасят на френска земя. Също се използват и декоративни елементи, характерни за древна Гърция и Рим.

В същото време стил ампир се характеризира с монументализъм, съчетан с богатство от орнаменти. Със сигурност, звучи доста предизвикателно за времето, в което живеем. Ако ви допада лукса и решите да трансформирате кухнята си, обърнете се за помощ към специалистите, регистрирани при нас.


Защо да изберем кухня в стил ампир?

Може би не предполагате, но кухня, която е издържана в този стил, е доста търсено решение в наши дни. Днес помпозната подредба на една къща или апартамент е доста срещана, защото някои хора определено обичат лукса. И гледайки филми от времето на императорите, тайно си мечтаят за разкоша от онова време.

В същото време на пазара има голям брой съвременни материали, които разширяват възможностите за реализиране на декоративните елементи в този стил. В 21. век всеки избира това, което му харесва, тоест, някои се спират на минимализма, а други просто обичат разточителната помпозност в интериора на дома си.


Какво е характерно за стила ампир?

Когато използвате стил ампир в интериора на някоя стая, резултатът е зашеметяващ. Дори и най-обикновената кухня ще е с излъчване на кралски дворец. Този императорски стил се  свързва с късния класицизъм, който се фокусира върху елементите от древността, строгата пропорционалност и изобилието от декоративни елементи.

  • Особен акцент са декорациите в позлата и бронз. Ясно е, че стилът не приема съвременните никелирани и пластмасови повърхности.
  • Стилът ампир се характеризира с лукс, който се проявява навсякъде. В миналото стените са били декорирани с брокат, гоблени, но днес има много евтини материали, които ги имитират и заменят. Става дума за използване на тапети и различни декоративни бои.
  • За прозорците се използват пердета, които са от скъпи тъкани, излъчващи помпозност. Разбира се, че самите тъкани не само трябва да се различават по текстура, но и да се допълват от различни декоративни  аксесоари.
  • Многостепенните тавани с различни орнаменти са с добре подбрано осветление. Малки LED лампи в комбинация с централно осветителоно тяло изглеждат чудесно в зоната за готвене.


Характерни мебели за ампир стил в кухнята

Орнаментираните мебели са характерни за стила ампир по принцип, и в кухнята това правило важи с пълна сила. Тук се използват маси, столове, шкафове, скринове с необикновена форма.

  • Декоративните крака на мебелите са важен акцент в стиловото единство на кухнята. Те са извити, приличат на краката на животно и са много изтънчени на външен вид.
  • Елегантните материи в бордо, зелено и златно придават стил и блясък. За да не претоварвате интериора, можете да изберете модели, боядисани с бяла боя. Но позлатените части не винаги са задължителни.
  • Стилизираните интериорни решения трябва да са свързани в тази стая с конкретни исторически тенденции.

Вижте още: Елегантно и вдъхновяващо жилище, което обхваща едва 27 кв.м.


Цветове и материи в кухня ампир

Как изглежда кухнята в този стил като пространство? Ако квадратурата позволява, можете да разпределите стаята в зони. Малката кухня не трябва да се претоварва с ненужни мебели и декорации. Правилно подбраното обзавеждане задава стила на целия интериор.

  • Мебелите могат да са симетрични или не, но задължително са масивни, меки и удобни. Материалите, от които са изработени, не трябва да са евтини, а тапицерия е скъпа. Все пак умелите имитации в наши дни могат да намалят финансовите разходи, защото мебелите са във високия ценови клас.
  • Що се отнася до цветовата схема, тук можете да изберете тъмни нюанси на червено, синьо, зелено и кестен. Използването на черния цвят е позволено също. Стените в кухнята могат да бъдат боядисани в следните цветове: слонова кост; перлено; светлозелено.

Съвет: Благородният зелен цвят в комбинация със златисто е перфектен в кухнята.


Обърнете специално внимание на декоративните елементи

Хералдиката, както и мотивите с лавровите листа са оригинални декорации за кухненското помещение в стил ампир.  

  • Като декоративни аксесоари можете да изберете порцеланови съдове.
  • На тавана задължително има кристален полилей, който е централна украса на кухнята.
  • Подходящи като акцент в кухнята са и малки фигурки като солници.
  • Килимът също е специфичен и дава изисканост в това тривиално помещение.

Днес е модерно да се обърнем към историята, затова хората все по-често избират стил ампир я за интериора на кухнята си, за да се чувстват като царе в живота. За да си създадете една наистина луксозна кухня в жилището си, се доверете на препоръчаните специалисти, регистрирани в платформата MaistorPlus. Направете безплатна заявка за проект още сега, сравнете оферти и изберете най-подходящата сред тях!


Тагове:

Кухня

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта