Дръзка кухня в тъмни цветове? 7 съвета как я създадете!

Публикувано на 05/07/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 10/07/2019 | Видяно 1 096 пъти

2019-та безспорно е годината на новото, дръзкото и необикновеното. И ако има цвят, който е колкото традиционен, толкова и иновативен, то това е черният. 

Въпреки че сме свикнали да виждаме кухнята в светли, пастелни или пък по-земни цветове, от известно време насам се заформя нова тенденция, която в известен смисъл задминава успеха на изцяло бялата кухня. Черната кухня е дръзка стъпка, която ни отвежда в една “тъмната страна”, но това в никакъв случай не означава, че е мрачна. Вместо това може да бъде елегантнa, шик и преди всичко - изтънчена. Черното често получава и лоша репутация що се отнася до цвят, който да преобладава в обзавеждането, защото е твърде агресивен.

Тук обаче сме подбрали 7 идеи и съвета, с които оборваме всички критици и ви показваме как можете да съчетаете иновативното с традиционното и да превърнете кухнята си в място от приказките. За успешното реализиране на онези от тях, които ви допаднат, ви препоръчваме да се обърнете към препоръчаните изпълнители за ремонт на кухня, регистрирани в нашия сайт. 


Противоположностите се привличат

Избирайки да се включите в тази монохроматична тенденция, трябва да знаете, че в никакъв случай не трябва да залагате само и единствено на тъмните нюанси. Всъщност, привлекателността на черната кухня идва точно от умението да се съчетават контрастни цветове. Черни шкафове и бял плот, тъмни пердета в компанията на бели декорации, тъмни стени със светли лампи. Не забравяйте, че противоположностите се привличат. Светлите акценти в кухнята не само ще покажат отличен стил и внимание към детайла, а и ще отворят помещението, ще дадат илюзия за повече светлина и простор, ще направят един на пръв поглед мрачен цвят в идеално решение, което носи усещане за уют и хармония.


Изберете нюанс на черното

Колкото и странно да звучи - не всеки черен цвят е еднакъв с друг черен. Това може да изиграе решаваща роля в крайния резултат. В зависимост от естествената светлина, филтрираща се през стаята, околните пространства или дори личните предпочитания, ще се наложи да изострите избрания от вас нюанс, като го направите или малко по-син или пък по-черен. Ето и интересен трик как да вземете правилното за вас решение - вземете няколко мостри и ги задръжте срещу осветителни тела и уреди, за да видите коя разновидност на черния цвят ще пасне на вашия личен стил.  

Вижте още: Драматична атмосфера у дома с черна тухлена стена 


Различни текстури и материали

Хвърлили сте око на напълно черна кухня, вдъхновена от нощта? Чудесен избор. Развихрете въображението си, като ловко смесите различни материали и текстури:

  • Не се ограничавайте в постигането на този “среднощен” вид, ползвайки само валяка с тъмна боя. Черните плочки, например, са идеално решение, с което с помощта на интересна текстура и визуална закачка, ще постигнете красива дълбочина.
  • Точно като изцяло черното облекло, ключът към създаването на визуално интересна черна кухня се крие в наслояването на различни текстури и материали. Експериментирайте смело с преливащи нюанси от пода към мебелите, както и с използваните килими и покривки. 


Акценти, акценти, акценти…

Както вече споменахме, изпълнението на тази “тъмна” концепция не бива да се изразява в покриване на всичко в черно. Този избор на цвят дава идеална възможност за изразяване на креативната ви страна. Черно платно, на което да изразявате красивите си идеи - какво по-хубаво. Няколко интересни идеи са, например:

  • Използвайте така наречените живи тапети в интериора. Не е нужно те да бъдат с мащабни пейзажи, достатъчно е да има съвсем леки шарки по тях;
  • Вази с цветя - винаги с добро решение, дори и за тъмна кухня, където пъстротата им ще изпъкне още по-добре; 
  • Интересни купи за плодове, оливерници, солници и пиперници - дори и тези на първо четене обичайни аксесоари могат да влязат в ролята на впечатляващи акценти. 


Естествени елементи

Ако решите да заложите само и единствено на тъмни цветове за кухнята си, още една интересна и полезна идея е да ги затоплите. Как се случва това? Лесно! Препоръчваме да ползвате аксесоари от дървесина като алтернатива на светлите такива или пък черно дърво, с което да обгърнете шкафовете. Естествените материали придават приятна и ненатрапчива мекота, а дървото подсказва за традиционен и едновременно с това ексцентричен поглед. Този прочит за тъмна кухня се съчетава прекрасно с мраморен плот в по-кремави нюанси. По този начин в помещението се прокрадва още светлина, а земните елементи изпъкват още повече.

Вижте още: Кухни по поръчка - цени 


Поглед към мрамора

Още един материал, който събужда мечтателя у нас, е вечният мрамор. С помощта му лесно ще реализирате стилната, тъмна и омагьосваща тенденция.

  • Черният мраморен плот или стена приковават погледа с ексцентричност и изисканост и заедно с това придават хармония и усещане за уют.
  • Още едно предимство на мрамора е, че той винаги е на мода и никога не остарява. А освен елегантен, мраморът е и изключително лесен за почистване - едно избърсване и всичко отново е приятно и красиво. 

 


Не забравяйте пода!

Вашият избор на подови настилки е много важен за осъществяването на мечтана от вас, напълно черна кухня. Чудесен вариант е лъскавият тъмен под или черната дървена обшивка. По този начин давате един драматичен, елегантен и много изискан завършек на цялостната визия. Ако чувствате, че все пак е твърде тъмно, добавете малко цвят с контрастен килим или пък такъв с интересна шарка. 

Ако се притеснявате сами да експериментирате с тъмните цветове, винаги можете да се обърнете към дизайнер, който ще изготви проект за вас и майстор, който ще го осъществи. Не се колебайте и се доверете на някой от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект напълно безплатно, сравнете получените оферти и изберете най-доброто за вас!