5 начина за създаване на приветлива и удобна кухня

Публикувано на 10/01/2018 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 08/01/2018 | Видяно 4 408 пъти

Дизайнът в кухнята често се разглежда като сложна задача, която изисква специалист. Но съветът на всеки професионалист ще бъде, че най-важният фактор от всичко сте вие, вашите желания и нужди. Оформлението залага на комфорта и удобството при приготвянето на храна и похапването. Трите най-важни области в помещението са мивката, зоната да приготвяне на вечеря и кухненският плот. Те образуват така наречения работен триъгълник, като колкото по-малък е той, толкова по-кратко ще бъде разстоянието между основните му компоненти.

Останалото пространство от най-важното помещение оползотворете по най-добрия начин. Използвайте различни материали за вратите и шкафовете, за да придадете интересен вид и да осигурите разделението между всички функции и предмети. Днес ви споделяме как да създадете удобна, красива и практична кухня с няколко полезни съвета. Възползвайте се от тях за вдъхновение, а за качествено изпълнение на всякакви ремонти в кухнята се доверете на майсторите, регистрирани в MaistorPlus.


Кухненският плот е в тон с кухненския гръб

Кухненският остров е точното място за съхранение, а разположението му е ключово. Още повече, ако там са разположени мивка, готварска печка или бар столове за хранене, той се превръща в център на дейността. Уверете се, че сте оставили достатъчно място от всички страни, за да позволите свободния поток на движението около него и между ключовите зони за активност, центрирани около печката, мивката и хладилника. Върху него може да поставите и уреди, като практична месомелачка с приставка за доматен сок, които да ви бъдат под ръка по всяко време. Развихрете въображението си и преобразете острова. Ако той е дървен, може да боядисате всяка страна в различен цвят и да добавите отличителните нюанси в гръбчето. Ако пък заложите на един ярък цвят, то комбинирайте тоновете и превърнете кухнята в място на вдъхновения.


Връзката с природата е постигната чрез зелено в интериора на кухнята

Смисълът, които влагаме в едно помещение като кухнята, се променя с времето и придобива ново значение. Днес обикновената стая не е просто място, където се приготвя храна, а е ключова част от жилището. Съвременният дом съчетава кухня, трапезария и дневна в едно и предизвиква към нови хрумвания и смели идеи. Как да акцентираме върху важността на помещението и заедно с това да му придадем онази свежа и уютна визия? Това е лесно постижимо, ако се заложи на зелените нотки в кухненския интериор.

Интегрирайте цветово зелените тонове, изливайки ги само на едната стена, нарисувайте отделни елементи или създайте контрастност между тях и друг любим нюанс чрез боядисване на отделен фрагмент. Разполагането на растения винаги е опция, а дървените елементи върху масата ще разчупят атмосферата. Идеите не свършват дотук! Постелете зелен килим на пода под масата и го съчетайте с окачените ярко зелени кърпи.

Ако сте истински фен на зеления цвят, несъмнено той ще е избраният и за верните помощници в кухнята. Великолепно допълнение в интериора на кулинарния кът ще бъде един компактен мини чопър, който безпроблемно се справя с малките зеленчуци и бързо и лесно ще приготви за вас зареждащо смути, а дори и бебешки храни. И най-хубавото е, че миялната машина ще измие купата и приставките му вместо вас. 


Кухня със слънчеви нотки и комфорт

Най-добрият начин за създаване на уютна и комфортна кухня е интегрирането на топли нюанси в интериора. По този начин ще се сдобиете с изискано и удобно пространство. Жълтото е подходящ цвят, чието излъчване носи позитивизъм и енергичност. Не пестете от цвета и подберете добре правилния тон от широката гама. Дизайнерите съветват, че най-подходящата комбинация на слънчевите стени е с бяло и сиво. Комбинирайте различни предмети, за да разчупите обстановката. Пъстрите кухненски шкафове или яркият остров в средата на стаята са добри примери за това как лесно да добавим живот в семплото помещение. За най-утвърдените традиционалисти напомнянето е, че могат да се ограничат в употребата на пъстрия тон само до малки акценти в стените или в някой полезен аксесоар, какъвто може да бъде едно точило за ножове и ножици например. Жълтите кухненски кърпи, декоративните възглавници на столовете, или отличителната покривка ще свършат перфектна работа.


Морски нюанси в кухнята

Пренасянето на лятната свежест през топлия сезон лесно може да бъде постигната, без да се надвишава разполагаемият бюджет и въпреки това интериорът да бъде цялостно преобразен. Аристократичният цвят винаги е бил и ще бъде подходящ за кухнята. Той не само, че е ефирен и топъл, но създава усещане за веселие и оптимизъм. За да не прекаляване с яркостта, може да изберете само няколко акцента, които да промените. Ако това са стените, ще е нужно да се уверите, че сте избрали достатъчно светли тонове, за да не смалят визуално помещението.

Окачете морски пейзажи, фотографии или рисунки и пренесете спомена за неангажиращата любима ваканция целогодишно в дома си. Винаги може да облицовате мебелите, да промените детайлите и да преобразите помещението в зависимост от сезона и желанията. Създайте комфорт като подредите всички принадлежности и уреди на една ръка разстояние, за да си осигурите оптимално удобство. Функционалният сандвич тостер, избран в синята гама, не само ще изпече неустоимо вкусни сандвичи за вас, но и ще се превърне в очарователно интериорно бижу в морската ви кухня. Модерната кулинарна зона не залага на цялостно придържане към стила, така че не се притеснявайте да експериментирате и дори да заложите на по-различни тонове като кафявото.


Внесете винтидж усещане в кухнята чрез ярки детайли

Макар и модерните жилища да залагат на минималистичните нотки, семплия интериор и изчистения дизайн, винтидж визията никога не излиза от мода. Едва ли има други по-подходящи елементи от задължително килимче или черга за уют в интериора на кухнята. Отвореното пространството трябва да се запази като такова чрез използването на най-необходимите елементи и като се избягва ефектът на претрупаност. Цветът играе ключова роля при освежаването на визията. Специалистите залагат на красивото съчетание между розово и зелено. Дизайнерите с намигване споделят за умереното използване на всички тези съвети, тъй като модерната кухня преди всичко трябва да бъде удобна. Съвсем в реда на нещата е понякога да се отклоните от избрания стил и да добавите някои любими елементи, за да не превърнете съвременния дом в отживелица.

Кой е любимият ви стил и как бихте го интегрирали в интериора на вашата кухня? Споделете с нас вашите любими идеи, а за качественото им изпълнение се доверете на доказаните изпълнители, регистрирани в MaistorPlus. Пуснете напълно безплатно вашата заявка и получете различни оферти в рамките на 24 ч. Сравнете ги, разгледайте профилите на кандидатствалите изпълнители и изберете най-подходящия за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта