Малкото предизвикателство - трансформация в стая за тийнейджър

Публикувано на 22/06/2020 от Сузана | Последна редакция на 22/06/2020 | Видяно 4 956 пъти

Идва време, когато трябва да преобразуваме детската на малчугана в стая на тийнейджър... И тогава се налагат глобални промени в интериора. Детето ви вече не е малкият палавник, който се радва на тапетите с мечета, пистите и сглобяемата къщичка. Т.е. дошло е време да преминете към следващото ниво.

Винаги тази трансформация е съпроводена от разходи и огромно дилеми. Има обаче и начин, по който може да реализирате промяната доста бюджетно... И най-важното: наистина да се хареса на вашето пораснало дете. В случай че не можете сами да се справите с това предизвикателство, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Включете тийнейджъра в избора на интериор

Родителите винаги имат идея как да подновят мебелите за тинейджъра, какво да му изберат за украса на интериора, но най-добре ще бъде да го включите в процеса. Струва си да изслушате и неговото мнение. 

  • Така създадената обстановка ще бъде много по-близка на детето.  
  • Освен това участието му в дизайна и в избора на материали ще му даде усещане за зрялост и отговорност.
  • В последтсвие няма да се налага да чувате "Не ми харесва!", просто защото детето ви ще бъде главният виновник за дизайна.
  • И все пак не забравяйте, че понякога се налага да проявите и вашия характер, ако желанията са прекалено нереални.

Вижте още: Оптимални решения за детска стая


Неутрален стил - едно от най-печелившите решения

Когато се допитвате до тинейджър за дизайн, съществува риск да се срещнете с ирационални идеи, или „луди“ цветови комбинации, които меко казано да ви притеснят. По-добре е внимателно да насочите мислите на вашия младеж към неутрален стил.

  • Покажете му готови проекти, които да спечелят тийнейджърската му душа. В интернет може да немерите богата гама от страхотни примери.
  • Разбира се, някои от идеите му може да са много креативни - плакати, персонализирани тапети, предмети, посветени на хобито му – в този случай послушайте тийнейджъра.
  • Неутралният стил е чудесно решение, за да си спестите следващи големи промени. С негова помощ стаята ще бъде все така актуална и след 2, 5 или дори 10 години.
  • Подходящи цветове за него са: сиво, бежово, светли нюанси на жълто и кафяво.


Осветлението - заложете максимално на естествена светлина

Персоналната стаята е място, където се прекарва много време, така че си струва да организирате добри условия за детето да се отпусне и да учи.  

  • Ако има прозорец, трябва да разположите мебелите така, че да не пречат естествената светлина да се използва максимално.
  • Трябва да се обърне внимание и на осветлението в тъмните часове на деня, тъй като по вечерно време четенето обикновено е любимо занимание.
  • Работната зона също трябва да е добре осветена.
  • Препоръчително е да присъстват алтернативни източници на осветление.


Любими предмети в интериора

Не забравяйте, че юношеството е време на житейски опит и бурни емоции. За да „оцелее“, тийнейджърът се нуждае от сигурно място, където може да бъде сам, или да разговаря с приятели, да слуша музика, да бъде емоционален. За целта е добре да бъде заобиколен с ценни за него предмети, асоцииращи любим спорт, музика, или други лични интереси.

  • Най-лесният начин да направите това е, като вкарате декоративни елементи, които да напомянт за неговите любими неща. 
  • Със стикери по стената може да акцентирате на хобитата му.
  • Вместо есенен пейзаж, може да закачите картина със скейтове или гримове.
  • Вкарайте в интериора възглавници или спално бельо, което да съответства на неговите интереси.

Вижте още: Как правилно да разположим мебелите в детска стая със средни размери?


Изберете голямо комфортно легло

Най-важният елемент в стаята е зоната за спане. Най-добрият вариант е още сега да заложите на голямо комфортно легло. По този начин вашето дете наистина ще се чувства много по-добре.  

Диван в стаята на тийнейджър понякога може да изглежда привлекателен избор, но все пак това е мебел за временна почивка. А за добър нощен сън, вашият подрастващ трябва да има удобно легло с ортопедичен матрак. Все пак юношеството е период на интензивен растеж.

 


Обособете и работна зона

Много важна част в стаята на тийнейджъра, е работната зона. Условията и обстановката трябва при всички случаи да го  предразполагат да заляга над учебниците.

  • От една страна тишина и спокойствие, а от друга - солидно бюро с достатъчно място за компютър, тефтери, ученически тетрадки и учебници са задължителни за правилното развитие.
  • В работния кът може да организирате табло или направо стена за упражнения и бележки.

Комфортната обстановка в стаята на подрастващото ви дете е едно от условията то да се чувства сигурно и защитено в тази трудна възраст. Ако решите да се възползвате от някои от предложените идеи с участието на професионалист, можете да се обърнете към интериорните дизайнери, регистрирани на сайта ни. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да се спрете на най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта