Малкото предизвикателство - трансформация в стая за тийнейджър

Публикувано на 22/06/2020 от Сузана | Последна редакция на 22/06/2020 | Видяно 6 566 пъти

Идва време, когато трябва да преобразуваме детската на малчугана в стая на тийнейджър... И тогава се налагат глобални промени в интериора. Детето ви вече не е малкият палавник, който се радва на тапетите с мечета, пистите и сглобяемата къщичка. Т.е. дошло е време да преминете към следващото ниво.

Винаги тази трансформация е съпроводена от разходи и огромно дилеми. Има обаче и начин, по който може да реализирате промяната доста бюджетно... И най-важното: наистина да се хареса на вашето пораснало дете. В случай че не можете сами да се справите с това предизвикателство, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Включете тийнейджъра в избора на интериор

Родителите винаги имат идея как да подновят мебелите за тинейджъра, какво да му изберат за украса на интериора, но най-добре ще бъде да го включите в процеса. Струва си да изслушате и неговото мнение. 

  • Така създадената обстановка ще бъде много по-близка на детето.  
  • Освен това участието му в дизайна и в избора на материали ще му даде усещане за зрялост и отговорност.
  • В последтсвие няма да се налага да чувате "Не ми харесва!", просто защото детето ви ще бъде главният виновник за дизайна.
  • И все пак не забравяйте, че понякога се налага да проявите и вашия характер, ако желанията са прекалено нереални.

Вижте още: Оптимални решения за детска стая


Неутрален стил - едно от най-печелившите решения

Когато се допитвате до тинейджър за дизайн, съществува риск да се срещнете с ирационални идеи, или „луди“ цветови комбинации, които меко казано да ви притеснят. По-добре е внимателно да насочите мислите на вашия младеж към неутрален стил.

  • Покажете му готови проекти, които да спечелят тийнейджърската му душа. В интернет може да немерите богата гама от страхотни примери.
  • Разбира се, някои от идеите му може да са много креативни - плакати, персонализирани тапети, предмети, посветени на хобито му – в този случай послушайте тийнейджъра.
  • Неутралният стил е чудесно решение, за да си спестите следващи големи промени. С негова помощ стаята ще бъде все така актуална и след 2, 5 или дори 10 години.
  • Подходящи цветове за него са: сиво, бежово, светли нюанси на жълто и кафяво.


Осветлението - заложете максимално на естествена светлина

Персоналната стаята е място, където се прекарва много време, така че си струва да организирате добри условия за детето да се отпусне и да учи.  

  • Ако има прозорец, трябва да разположите мебелите така, че да не пречат естествената светлина да се използва максимално.
  • Трябва да се обърне внимание и на осветлението в тъмните часове на деня, тъй като по вечерно време четенето обикновено е любимо занимание.
  • Работната зона също трябва да е добре осветена.
  • Препоръчително е да присъстват алтернативни източници на осветление.


Любими предмети в интериора

Не забравяйте, че юношеството е време на житейски опит и бурни емоции. За да „оцелее“, тийнейджърът се нуждае от сигурно място, където може да бъде сам, или да разговаря с приятели, да слуша музика, да бъде емоционален. За целта е добре да бъде заобиколен с ценни за него предмети, асоцииращи любим спорт, музика, или други лични интереси.

  • Най-лесният начин да направите това е, като вкарате декоративни елементи, които да напомянт за неговите любими неща. 
  • Със стикери по стената може да акцентирате на хобитата му.
  • Вместо есенен пейзаж, може да закачите картина със скейтове или гримове.
  • Вкарайте в интериора възглавници или спално бельо, което да съответства на неговите интереси.

Вижте още: Как правилно да разположим мебелите в детска стая със средни размери?


Изберете голямо комфортно легло

Най-важният елемент в стаята е зоната за спане. Най-добрият вариант е още сега да заложите на голямо комфортно легло. По този начин вашето дете наистина ще се чувства много по-добре.  

Диван в стаята на тийнейджър понякога може да изглежда привлекателен избор, но все пак това е мебел за временна почивка. А за добър нощен сън, вашият подрастващ трябва да има удобно легло с ортопедичен матрак. Все пак юношеството е период на интензивен растеж.

 


Обособете и работна зона

Много важна част в стаята на тийнейджъра, е работната зона. Условията и обстановката трябва при всички случаи да го  предразполагат да заляга над учебниците.

  • От една страна тишина и спокойствие, а от друга - солидно бюро с достатъчно място за компютър, тефтери, ученически тетрадки и учебници са задължителни за правилното развитие.
  • В работния кът може да организирате табло или направо стена за упражнения и бележки.

Комфортната обстановка в стаята на подрастващото ви дете е едно от условията то да се чувства сигурно и защитено в тази трудна възраст. Ако решите да се възползвате от някои от предложените идеи с участието на професионалист, можете да се обърнете към интериорните дизайнери, регистрирани на сайта ни. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да се спрете на най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стефан Ненов VIP
ВиК Услуги, София
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
11 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
14 извършени проекта