Как правилно да разположим мебелите в детска стая със средни размери?

Публикувано на 18/08/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 18/08/2017 | Видяно 12 320 пъти

Обзавеждането на детска стая със средни размери позволява да проявите известно творчество, което обаче трябва да е съчетано със стремежа към постигане на максимално удобство в помещението. Тук е важно да съобразите разположението на мебелите с мястото на прозореца, така че стаята да не изглежда твърде тъмна или схлупена. Едновременно с това обаче всяко дете се нуждае от кътче за отмора, практична зона за учене и съхранение на вещи, и не на последно място - пространство за игра. Предлагаме ви няколко хитри идеи, които ще ви улеснят в избора на най-оптималния вариант за обзавеждането на детската стая във вашето жилище. За качественото изпълнение на този, а и на всички други проекти, свързани с обновяването на дома, потърсете помощ от опитни професионалисти!


Оставете свободно пространство пред гардероба

Тази идея за обзавеждане на детска стая със средни размери е посветена на улесненото и свободно преминаване между леглото, зоната за учене и гардероба. За целта бюрото е разположено близо до ъгъла на стаята, като все пак е на оптимално разстояние от прозореца, така че естествената дневна светлина да прави четенето по-приятно. От своя страна леглото е поставено близо до входната врата в помещението, като е съчетано с компактно нощно шкафче.

  • Специалистите напомнят, че трябва да оставите разстояние от поне 60 см. между леглото и стената, така че да можете да усвоите неудобната ниша в помещението с поставянето на малка масичка или нощно шкафче.

Пространството пред гардероба е оставено свободно, така че изборът на дрехи и аксесоари за училище да бъде значително по-лесен за всяка тийнейджърка. Заложете на гардероб с плъзгащи врати и огледало, който да направи помещението по-просторно и приветливо.

Виж още: Как да разположим мебелите в малката детска стая?


Поставете диван в детската стая, предназначена за тийнейджър

Свикнали сме да възприемаме детската стая единствено като пространство за отмора и игра, но с течение на времето всеки тийнейджър започва да се нуждае от местенце, където да настани своите гости и приятели. Ето защо много дизайнери решават да обособят кътче за релакс, което наподобява малка дневна в рамките на детската спалня. Това е страхотен вариант, особено ако обзавеждате спалня за хлапе на възраст между 10-13 години, което скоро ще предпочита да прекарва следобедите след училище в компанията на добри приятели и забавни настолни игри. За целта разположете компактен диван или две кресла възможно по-близо до прозореца, като ги съчетаете и с практична холна масичка. Ако помещението позволява, бихте могли да разположите и допълнително бюро, като то обаче трябва да е на поне 85 см. от леглото.


Обособете удобна площадка за игра близо до прозореца

В ранна детска възраст хлапетата имат нужда от приятна зона за игра, която да провокира въображението и творческия им дух. Ето защо много родители заменят класическото детско бюро с малка масичка, върху която да рисува, пише и твори, поне докато не навърши 6-7 години и бюрото стане задължителна част от обзавеждането. Обикновено зоната за игра е разположена възможно по-близо до прозореца и то така, че да не нарушава свободното преминаване между леглото и гардероба или скрина. Специалистите съветват да поставите масичка и столчета близо до шкафа, в който съхранявате детските играчки и принадлежности, така че почистването след игра да бъде по-бързо и лесно. Препоръчително е между леглото и прозореца да има разстояние от поне 1.65 м., така че хлапето да разполага с достатъчно пространство за забавление.

Виж още: Детски легла - цени


Преместете зоната за игра в центъра на детската стая

А ето и алтернативна идея за обзавеждане на детска стая със средни размери, която отново включва удобна зона за игра. Този път обаче тя е разположена почти в центъра на помещението, като е изключително близо до входната врата на стаята. По този начин, ако оставят вратата отворена, родителите имат възможност да наблюдават детето по време на игра, което е от изключителна важност, особено ако мъникът все още не е навършил 7 години. В този случай стремежът на специалистите е да усвоят по възможно най-удачен начин неудобните ъгли в помещението, като за целта поставят леглото до стената, а до него разполагат бюро и библиотека. Така в една от нишите се оформя практична зона за учене, а в срещуположния ъгъл – зона за съхранение на всички детски дрехи и играчки.


Леглото невинаги е поставено плътно до стената

Подобен тип разположение на мебелите в детската стая е ориентиран към хлапетата на възраст между 7 и 14 години, които често се нуждаят от допълнително място за съхранение на книги и ученически пособия. За целта леглото заема централно място в помещението, като визуално разделя стаята на две основни зони – за учене и съхранение. От едната страна на леглото е поставено компактно нощно шкафче, а от другата – функционален скрин, като за целта майсторите оставят разстояние до стената от около 1.22 м. Срещу леглото пък е обособена и зона за учене, която разполага с практично бюро и допълнителна библиотека за подреждане на книги и декорации. Хитра идея е над библиотеката и бюрото да бъдат поставени кокетни отворени рафтове, които да разчупят иначе семплото помещение. За оптимално удобство между леглото и бюрото е оставено разстояние от почти 1 метър, така че свободното преминаване около мебелите да не бъде възпрепятствано.

Виж още: 5 сладки и евтини идеи как да внесете цвят и настроение в детската стая


Предвидете повече място за съхранение в детска стая със средни размери

Тази средна детска стая е подчинена на нуждата от практични решения за съхранение на вещи и играчки. Поради тази причина тя разполага с два гардероба, които приютяват всички дрехи, книги и пособия, така че те да не бъдат разпилени из цялата стая. Леглото пък е поставено в ъгъла на помещението, като е съчетано и с компактно нощно шкафче. В непосредствена близост до прозореца е обособена и зоната за учене, която разполага с удобно бюро и практична ъглова библиотека. Така по-голямата част от помещението остава свободна, така че детето да може да играе, а при нужда – там да бъде поставена и малка допълнителна масичка или кокетно кресло. Този подход при разположението на мебелите е особено подходящ при обзавеждане на спални за две деца, тъй като изисква единствено да замените класическото единично легло с функционален двуетажен модул. Наистина лесно, нали?

Тези идеи със сигурност правят обзавеждането на средната детска стая много по-лесно! Кой от предложите варианти ви допада най-много? Поверете изпълнението му на опитен професионалист, като пуснете безплатна заявка в MaistorPlus още днес!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта