Как да разположим мебелите в малката детска стая?

Публикувано на 13/04/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 13/04/2017 | Видяно 36 305 пъти

Обзавеждането на детската стая би могло да бъде забавно приключение или истинско изпитание, особено ако сме притиснати от малките размери на помещението. В спалнята на всеки малък герой трябва да има удобно легло, практичен гардероб за съхранение на вещи, функционално ученическо бюро и не на последно място – приятна зона за отмора и игра. Обособяването на всички тези важни кътчета в детската стая обаче е изключително трудно, когато разполагаме с едва няколко квадратни метра за целта. Опитните майстори обаче ни предлагат няколко изпитано успешни решения на този проблем, които ще ви помогнат бързо и лесно да изберете място за всички мебели в детската стая. Качествената изработка на обзавеждането за дома пък поверете на квалифицираните професионалисти, регистрирани в платформата, като се запознаете с техните профили и оферти напълно безплатно!


Поставете леглото в най-далечния ъгъл спрямо вратата

Според специалистите леглото в детската стая трябва да бъде разположено възможно най-далеч от вратата, по възможност в ъгъла на помещението. По този начин се създава повече свободно място за игра в центъра на детската, а това е изключително важно, особено ако компактните размери на стаята не позволяват обособяването на отделен кът за целта. Зоната за учене пък изисква наличието на достатъчно светлина в помещението, поради което често родителите поставят бюрото възможно най-близо до прозореца. В този случай то е разположено непосредствено до леглото, като усвоява другия неудобен ъгъл в помещението. В случай че срещу леглото поставите масивен гардероб или пък скрин, който да съхранява дрехите на вашия малък герой, специалистите напомнят, че между леглото и останалите мебели трябва да има разстояние от поне 90 см.  По този начин се гарантира безпроблемното преминаване между различните зони в стаята.

Виж още: Дизайнът на детската стая заслужава специално внимание!


От едната страната поставете леглото, а от другата – гардероба и бюрото

Малката детска стая изисква интегрирането на практични решения в нейното обзавеждане, които да спомогнат за максимално удачно усвояване на пространството. Алтернативен подход на класическото разположение на мебелите е поставянето на леглото срещу зоната за учене и гардероба. Тази идея е особено подходяща за малки квадратни стаи, в които липсва достатъчно място за създаване на кътче за игра. Специалистите обаче напомнят, че между леглото и масивния скрин в малката детска трябва да има разстояние от поне 120 см, които да позволяват безпроблемното отваряне на чекмеджетата. Ако пък помещението е предназначено за две деца, опитните дизайнери препоръчват да заложите на удобно двуетажно легло, което ще спести допълнително място в детската стая. По-модерните мебели от този вид са част от мултифункционални модули, които разполагат с допълнително бюро или пространство за съхранение на вещи.


Поставете бюрото до прозореца в тясната детска стая

Малките съвременни жилища често разполагат с тесни и схлупени детски стаи, които са особено трудни за обзавеждане, поради липсата на голямо празно пространство за игра в средата на помещението. Първото, което трябва да съобразите тук, е разположението на прозореца. Ученическото бюро трябва да е поставено възможно най-близо до прозореца, така че естествената дневна светлина да не натоварва зрението на детето по време на четене или писане на домашни. В този случай най-удачният вариант е да сложите леглото до бюрото, но отново – на срещуположния ъгъл спрямо входната врата. Между него и скрина за съхранение на дрехи и играчки трябва да има разстояние от поне 90-95 см., а свободното отваряне на гардероба ще бъде улеснено, ако го поставите срещу вратата, в най-тъмния ъгъл на помещението.

Виж още: Детски легла – цени


Съобразете дизайна на детската с навиците на вашия малък герой

Най-важният съвет при обзавеждането на малката детска стая е да съобразите разположението на мебелите с навиците и предпочитанията на вашето хлапе. Някои деца например използват бюрото само за „складиране“ на тетрадки и учебници, а предпочитат да учат, изтегнати върху леглото. В този случай по-добрият вариант е да поставите тази мебел близо до прозореца – така ще направите четенето много по-лесно и приятно, а и вашият малък герой ще се чувства максимално комфортно. Други професионалисти смятат, че разполагането на леглото до прозореца е грешка, особено ако той не разполага с достатъчно здрави уплътнения, които да спират хладния полъх през нощта. Изберете правилното решение за детската стая спрямо особеностите на вашето домакинство и навиците на детето ви. За да направите помещението максимално удобно, разположете бюрото срещу скрина, а масивния гардероб изпратете в най-тъмния ъгъл на помещението.

Виж още: 5 сладки и евтини идеи как да внесете цвят и настроение в детската стая


Подредете мебелите само от едната страна на помещението

Друга идея за обзавеждането на тясна и издължена детска стая е да подредите мебелите само от едната страна на помещението. По този начин половината помещение остава свободно за неспирните детски игри, а освен това свободното преминаване между отделните зони в помещението е напълно гарантирано. Професионалистите уточняват, че независимо на кой тип разположение на мебелите заложите, около леглото трябва да има разстояние от поне 76 см. По този начин стаята няма да изглежда твърде тъмна или претрупана, а ще се превърне в олицетворение на спокойствието и домашния уют. До леглото пък можете да поставите малък скрин за съхранение за играчки, а ако обзавеждате стая за тийнейджър, заложете на функционално нощно шкафче с интригуващ дизайн. До бюрото пък поставете гардероба, така че той да не спира естествената дневна светлина, изпълваща помещението през отворения прозорец.

А вие на кой от тези варианти бихте заложили за обзавеждане на детската стая? Споделете с нас резултатите от това интериорно начинание, а за качествената изработка на мебели за дома, разчитайте на опитни професионалисти! Заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и се запознайте с изчерпателни оферти от коректни изпълнители!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта