Новото в интериорния дизайн за 2020/2021 година

Публикувано на 15/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 15/05/2020 | Видяно 6 776 пъти

В началото на годината човек носи надеждата за нещо ново, чуди се какво може да промени в начина си на живот, в работния процес, както и в своето любимо жилище. Новият сезон 2020/2021 се очаква да внесе по-екологични проекти за дома, които да гарантират изискана красота и стил, но без да имат вредни последици за природата. 

И така, възникват две основни тенденции в интериорния дизайн за 2020 година (противоречиви на пръв поглед) - търсене на лукс и необходимост от устойчивост и използване на природните ресурси.

  • Как двете ще се комбинират в характеристиката на интериорния дизайн?
  • Каква е златната среда?

Това са едни от въпросите, които ще бъдат в центъра на дизайна през 2020/2021 година. И със сигурност ще очакваме необикновени проекти, които спират дъха. За конструктивни идеи можете да се обърнете към интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


Необичайни и нови материали с екологична насоченост

Една от най-вълнуващите перспективи за настоящата 2020 г. е свързана с иновативните експерименти в индустриалния и дизайнерския свят за създаване на необичайни и нови материали.

  • Самите те са базирани на процеси като рециклиране и използване на  алтернативни технологии. С тях се осъществява добре балансиран подход между природата и новите технологиите. Нови, интригуващи, креативни вдъхновяващи детайли в интериорния декор, стават мебелите и аксесоарите от рециклирани електронни компоненти.
  • Много иновативни компании и млади дизайнери вече експериментират с остатъчни материали. Реално, повторната употреба на това, което другите смятат за боклук, води до създаването на иновативни материали и тенденции в интериорния дизайн.
  • Използването на естествени материали като морска трева, бамбук или царевица вече има запазена ниша и влияние върху производството на модерни мебелни елементи и детайли за декора.


Намаляване на пластмасата с цел по-екологични решения в интериора

Най-важният аспект за всички индустрии е да се намали употребата на пластмаса и да се рециклира съществуващата. Особено като се има предвид огромното количество пластмасови частици, открити в океаните и морските обитатели по целия свят.

  • Тази рециклираща трансформация на вредния и замърсяващ пластмасов боклук във функционални и стилни детайли при производството на мебели вече е силна тенденция с прекрасни примери.
  • Възникналата информираност и социално съзнание за екологичните проблеми, които заплашват нашата планета, влияят природосъобразно и екологично на индустрията за мебели и декоративни елементи.
  • Много хора също започват да търсят и избират местно произведени артикули и ръчно изработени за дома елементи, което дава съвсем нов прочит на израза „създаване на дом“.

Вижте още: Няколко идеи за природосъобразен начин на живот


Засилено присъствие на работни зони/офис в дома

Съвременният градски живот с увеличаващата се динамика изисква повече от ограниченото пространство в дома.

  • Дигитализацията на работните места и гъвкавите работни графици позволяват на все повече хора да работят от дома, което поставя пред дизайнерите предизвикателството да проектират жилища със специални интегрирани работни зони. Става дума за устойчива и предизвикателна тенденция, която изисква креативни дизайнерски решения.
  • Градските домове стават хибриди - освен традиционните пространства за почивка, развлечения и ежедневни дейности е необходимо ново пространство за работа и творчески вдъхновения.


Хит е интегрираното жилищно пространство

Друга съществена промяна, която се очаква през сезон 2020/2021 в съвременния дизайн на дома, се свързва с интегрираното жилищно пространство: кухня със зона за комуникация и социализация, което ще позволи на хората да приготвят храна, извършвайки друг вид дейности.

  • Отворен план на кухнята, зоните за хранене и тези за бита са новото „задължително” за динамиката в съвременния живот.
  • Общуването по време на процеса на готвене е нова тенденция, която намира своите креативни и стилни решения.
  • Подобно разпределение на жизненото пространство е доста полезно и за младите семейства с малки деца, което им позволява да следят децата, докато приготвят храна. Харесва ли ви?


Изненадите предстоят...

Ето няколко важни съвета:

  • Спалните са перфектно пространство за въвеждане на лукс и блясък - кадифе, искрящи метални детайли, мрамор и други луксозни материали  - те са горещ хит в дизайна на спалните. Тежкият текстил, драпериите, кадифените текстури и леглата с балдахин имат своя ренесанс при организирането на спалните на бъдещето.
  • Промяната в семейната динамика и начин на живот на съвременните собственици на жилища центрира кухнята като сърцето на дома. Повтаряме: съвременните хора обичат да комбинират приготвянето и консумацията на храна със социални и семейни занимания.

При положение, че харесвате продълговатите форми, ярките цветове и диско светлините от 70-те и 80-те на миналия век, сега е време да ги въведете в интериора на своята дневна или спалня. Мебелните трансформиращи се елементи все още са добре дошли в тези стаи, за да бъдат те просторни и удобни. 

Ако и вие сте се заредили с вдъхновение след представените тенденции в интериорния дизайн през тази година - потърсете специалистите, регистрирани при нас. Направете заявка за проект. Услугата е безплатна и предоставя възможност да разгледате профилите на изпълнителите и оценките, оставени от техните клиенти, за да вземете сами най-доброто решение.


Тагове:

Тенденции

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта