Как да си отглеждаме билки и подправки у дома?

Публикувано на 04/09/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 04/09/2023 | Видяно 2 166 пъти

Много градинари обичат удобството на пресните билки у дома, а какво по-удобно от стайна градина за билки? Дори ако живеете в апартамент или жилище без външно пространство, можете да отглеждате билки на закрито. Идеалното място за стайна билкова градина е кухнята, където можете да откъснете пресни билки и директно да ги използвате в ястията. Ако обаче нямате място в кухнята, можете да отглеждате билки във всяка слънчева стая. Следвайте тези съвети за отглеждане на билки на закрито.


Намерете най-подходящото място за закрита градина с билки

За да растат добре на закрито, билките се нуждаят от възможно най-много естествена светлина. Поставете ги на слънчево място близо до прозорец, който е обърнат на юг и получава поне 6 часа слънце дневно. Макар че светлината на закрито не е толкова интензивна, колкото пряката светлина на открито, светлината, която влиза през незатворен прозорец с южно изложение, е достатъчна за повечето билки. Някои билки, които се нуждаят от по-малко светлина, като мента, магданоз и мащерка, могат да растат добре и на прозорци със западно изложение.

Не забравяйте да следите за признаци, че вашите билки не получават достатъчно светлина. Те включват слаб растеж, необичайно дълги междуредия между листата, по-малки от обичайното листа и необичайно бледи или започващи да пожълтяват стъбла или листа.

Един лесен начин да се уверите, че билките на закрито получават достатъчно светлина, независимо къде са поставени, е да използвате растежна светлина, която имитира пряка слънчева светлина. Това е чудесно решение, когато не разполагате с място на прозореца с южно изложение. Това е и отличен начин за осигуряване на допълнителна светлина през зимата, когато дневната светлина е по-малко.


Осигурете на стайните билки добър дренаж

Най-добрият начин да съсипете плота или перваза на прозореца е да оставите саксийното растение да се отцежда върху него. По същия начин най-добрият начин да унищожите повечето билки е да ги оставите да седят във вода, така че корените да изгният. Задължително използвайте чинийка, подложка или отводнителна паничка под саксията, за да събира водата и така да предпазите повърхността. Глинената чиния пропуска влагата, затова вместо нея изберете пластмасова, гумена или метална.

Глинените саксии помагат за дренажа, но могат да изсъхнат бързо. Ако живеете в сух климат или отглеждате билки на закрито през зимата, когато топлината на пещта кара домовете да стават особено сухи, опитайте с глазиран или пластмасов съд, който няма да изсъхне толкова бързо, колкото глинения.


Температура

Много готвачи отглеждат билки на закрито през зимата, когато навън е твърде студено или твърде влажно, за да се копае в пръстта, но можете да отглеждате билки на закрито по всяко време на годината. Билките обичат обичайната за хората температура - 15-30 градуса, така че ако вие се чувствате добре, вероятно и те се чувстват така. През нощта температурата в близост до прозореца може да падне, но повечето билки харесват и това. Само не допускайте листата да се допират до стъклото, за да ги предпазите от студ.

Босилекът например е по-сложен. Ако има много слънце и топлина в помещението, босилекът би трябвало да вирее добре, но не го дръжте на хладен перваз. Листата на босилека ще окапят и избледнеят след кратко време на хладен въздух. Той предпочита температури в помещението от 21 градуса през деня и нощта.

Не забравяйте, че въздухът до прозореца ще бъде по-хладен през зимата (или по-горещ през лятото) от средната температура в помещението, така че съобразете растенията си с това. Сухият въздух, независимо дали е от климатик или отопление, е тежък за повечето билки, така че може да помислите за увеличаване на влажността на околната среда.

Ако планирате ремонт на кухнята, не се колебайте да се свържете с някой от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
50 извършени проекта
Станислав
Отопление и климатизация, Каблешково
18 извършени проекта
Стефан Ненов VIP
ВиК Услуги, София
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта