Как да си отглеждаме билки и подправки у дома?

Публикувано на 04/09/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 04/09/2023 | Видяно 1 800 пъти

Много градинари обичат удобството на пресните билки у дома, а какво по-удобно от стайна градина за билки? Дори ако живеете в апартамент или жилище без външно пространство, можете да отглеждате билки на закрито. Идеалното място за стайна билкова градина е кухнята, където можете да откъснете пресни билки и директно да ги използвате в ястията. Ако обаче нямате място в кухнята, можете да отглеждате билки във всяка слънчева стая. Следвайте тези съвети за отглеждане на билки на закрито.


Намерете най-подходящото място за закрита градина с билки

За да растат добре на закрито, билките се нуждаят от възможно най-много естествена светлина. Поставете ги на слънчево място близо до прозорец, който е обърнат на юг и получава поне 6 часа слънце дневно. Макар че светлината на закрито не е толкова интензивна, колкото пряката светлина на открито, светлината, която влиза през незатворен прозорец с южно изложение, е достатъчна за повечето билки. Някои билки, които се нуждаят от по-малко светлина, като мента, магданоз и мащерка, могат да растат добре и на прозорци със западно изложение.

Не забравяйте да следите за признаци, че вашите билки не получават достатъчно светлина. Те включват слаб растеж, необичайно дълги междуредия между листата, по-малки от обичайното листа и необичайно бледи или започващи да пожълтяват стъбла или листа.

Един лесен начин да се уверите, че билките на закрито получават достатъчно светлина, независимо къде са поставени, е да използвате растежна светлина, която имитира пряка слънчева светлина. Това е чудесно решение, когато не разполагате с място на прозореца с южно изложение. Това е и отличен начин за осигуряване на допълнителна светлина през зимата, когато дневната светлина е по-малко.


Осигурете на стайните билки добър дренаж

Най-добрият начин да съсипете плота или перваза на прозореца е да оставите саксийното растение да се отцежда върху него. По същия начин най-добрият начин да унищожите повечето билки е да ги оставите да седят във вода, така че корените да изгният. Задължително използвайте чинийка, подложка или отводнителна паничка под саксията, за да събира водата и така да предпазите повърхността. Глинената чиния пропуска влагата, затова вместо нея изберете пластмасова, гумена или метална.

Глинените саксии помагат за дренажа, но могат да изсъхнат бързо. Ако живеете в сух климат или отглеждате билки на закрито през зимата, когато топлината на пещта кара домовете да стават особено сухи, опитайте с глазиран или пластмасов съд, който няма да изсъхне толкова бързо, колкото глинения.


Температура

Много готвачи отглеждат билки на закрито през зимата, когато навън е твърде студено или твърде влажно, за да се копае в пръстта, но можете да отглеждате билки на закрито по всяко време на годината. Билките обичат обичайната за хората температура - 15-30 градуса, така че ако вие се чувствате добре, вероятно и те се чувстват така. През нощта температурата в близост до прозореца може да падне, но повечето билки харесват и това. Само не допускайте листата да се допират до стъклото, за да ги предпазите от студ.

Босилекът например е по-сложен. Ако има много слънце и топлина в помещението, босилекът би трябвало да вирее добре, но не го дръжте на хладен перваз. Листата на босилека ще окапят и избледнеят след кратко време на хладен въздух. Той предпочита температури в помещението от 21 градуса през деня и нощта.

Не забравяйте, че въздухът до прозореца ще бъде по-хладен през зимата (или по-горещ през лятото) от средната температура в помещението, така че съобразете растенията си с това. Сухият въздух, независимо дали е от климатик или отопление, е тежък за повечето билки, така че може да помислите за увеличаване на влажността на околната среда.

Ако планирате ремонт на кухнята, не се колебайте да се свържете с някой от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта