Басейн - коя форма да изберем?

Публикувано на 14/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 294 пъти

Интегрирането на басейн е изключително вълнуваща и атрактивна дейност, която включва много дизайнерски решения, които трябва да направите. От позицията на басейна, неговата форма, цвета на вътрешното покритие, редица естетически и функционални опции очакват вашето решение. Разбира се, едно от най-важните е формата на басейна. При басейн от бетон формата може да бъде, каквото решите, тъй като не се ограничавате от готови структури. Материалите за изграждане на басейни са много гъвкави, което означава, че имате възможността да развихрите въображението си и да постигнете стандартни или пък персонализирани форми на басейна. Познатите форми като бъбрек или правоъгълник могат да послужат като отправна точка, то вие може да промените плановете и те да отговорят на вашите предпочитания за стил и желаната функционалност. Специалистите в създаването на басейни ще ви бъдат изключително полезни в изпълнението и могат да ви дадат различни идеи, които биха паснали на двора ви.


Съображения за избор на формата на басейна

Още при първата ви среща със строител, за да обсъдите проекта ви, едно от първите решения ще бъде относно формата на басейна. Дизайнът, на който се спрете ще има фундаментално значение не само за външния вид на плувния ви басейн, но и за преживяванията, на които вие и близките ви ще се наслаждавате. Преди да изберете основния и краен силует, разгледайте, поинтересувайте се и се вдъхновете. Никога не знаете какво би ви харесало. Първоначалният ви фаворит може да се окаче не толкова подходящ и да не предостави предимствата и функциите, които търсите. Може да се окаже, че включва всичко, което искате, но надвишава многократно вашия бюджет или пък изисква повече пространство от това, с което разполагате. Друг сценарий пък е, че първоначалното ви решение, изисква да пожертвате някоя от функциите, които бихте искали да имате. Това е така, защото някои форми си подхождат с определени функции.


Информирани и стратегически решения

За да вземете правилното решение при избора на басейна има въпроси, които да обсъдите с професионалиста, с когото ще работите, а именно те са:

  • Какви размери бихте желали да бъде басейнът и с каква площ разполагате?
  • Колко голяма зона за релакс около басейна бихте желали?
  • Какви са идеите ви за озеленяване и за пейзажните характеристики?
  • Други допълнения – барбекю, декинг, лятна кухня – планирате ли да ги включвате в градинате, и ако да – къде точно?
  • Кой ще използва басейна най-често – възрастни, деца? На каква възраст са? Имате ли близки с различни физически потребности?
  • За какви дейности ще се използва? Смятате ли да го използвате за игри – волейбол, баскетбол? Ще организирате ли партита около басейна, които включват много хора във водата по едно и също време?
  • Каква е дълбочината, на която бихте искали да заложите? Еднаква ли да бъде дълбочината или ще бъде различна в двата края?
  • Каква е крайната визия, която искате и ще комплиментира ли дизайна на вашия дом?
  • Искате ли структурни и декоративни добавки? Например фонтан, водопад, задигнати стени или джакузи? Пързалки, стълбички, дъска за скокове, интегрирани площи за релакс и тен?
  • Ще използвате ли покривало за басейна? Автоматизирано или ръчно?


Как формата на басейна повлиява на бюджета

Харесвайки формата и функциите, които искате да притежава вашият басейн, имайте предвид, че всичко ще се отрази на цената. Первазът на басейна изисква повече арматура, плочки, материали за укрепване, бетон, и разбира се – труд. Това веднага повишава цената. За да увеличите размерите на басейна за плуване е по-добре да изберете облите форми. Недейте да отбягвате и правите линии и геометрични форми. Те също имат своите предимства, които може да бъдат от значение за вас. В някои случаи именно те са по-добрият вариант за постигането на вашите цели и използването на функционалностите, които искате.

След като вече сте разбрали много от въпросите, които са важни при взимането на решението, знаете и че е изключително гъвкаво що се късае до дизайн и функционалност. Посъветвайте се със специалист и разберете кое е подходящо за вас. Свържете се с регистрираните в MaistorPlus специалисти и изберете вашата оферта! Заявете своя проект още днес, за да се радвате на слънчевите дни около басейна.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта