Пространство на открито - как да извлечем максимално от него

Публикувано на 18/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 942 пъти

Идването на топлите дни вече започва лека-полека да се усеща. Какво по-хубаво от това да прекарвате топлите дни и вечери на открито? Независимо дали разполагате с голям двор или балкон, винаги може да създадете едно приятно местенце за почивка или пък защо да не прекарате работния ден на слънце? Помислете внимателно какви са нуждите ви и за какво ще използвате домашния оазис.     


    Ние знаем, че да създадете устойчива зона на открито, която в същото време изглежда добре, може да се окаже истинско предизвикателство. Независимо от размерите и разположението на вашия открит кът, с малко въображение ще постигнете чудеса. Място за сутрешно кафе, кът за работа или вечерно барбекю с приятели, това място може да се превърне в основно през топлите дни. Ако смятате, че бихте се възползвали от помощта на специалист, не се колебайте – заявете безплатно своята заявка в MaistorPlus. 


Чистотата е на първо място

Първо е необходимо да почистите мястото, което сте избрали. Ако разполагате с двор е необходимо да вложите повече усилия – премахнете излишната растителност, почистете листата. Дизайнерите съветват да изберете място, което не е толкова ветровито, тъй като мебелите няма да се зацапват толкова.     
    Ако вече имате предварително закупени мебели и възглавнички – подгответе ги. Изперете калъфките на възглавниците и одеалцата, почистете внимателно мебелите. Ако искате да запазите чисти и сухи мебелите, вместо при първите капки дъжд да се притеснявате, закупете калъфи за мебели. Другият вариант за чист градински кът или балкон са градинските тенти, козирки и шатри.  
    Когато не използвате чадъра си – затворете го. Оставяйки го отворен, върху него може да се събира прах и паднали от дръвчетата листа. 
    Ако сте поставили декинг, погрижете се за него преди да е започнал активният сезон. 
 


Покажете собствения си стил

Продължете с цветовата гама навън, която използвате и в дома си (ако има такава, разбира се) като изберете мебелите, одеалата, възглавничките и декорацията. Покажете уникалния си стил с помощта на цветове и текстури – добавете красив килим и декоративни кашпи. Наличието на килим спомага за задаването на тона на пространството, което го прави продължение на дома. Единствено помислете за това дали ще успявате да се грижите за него и да го почиствате.

Като добавка към предишното ни предложение, добавете възглавници и декорации, които свързвате с интериора. Множеството декоративни възглавнички допринасят за уют и удобство като ще накарат гостите ви да се чувстват толкова удобно, че едва ли ще искат да се върнат обратно вътре. Когато избирате декорацията, внимавайтес пространството. Ако прекалите, може да обърнете ефектна за спокойствие и релакс. Неутралните основни цветове позволяват да експериментирате с допълнителните елементи. 


Изберете подходящите мебели

Перфектните мебели съчетават в себе си комфорт и функционалност. Започнете с това да обмислите за какво ще използвате външното пространство. Искате да сервирате вечерята там или искате да организирате домашно соаре с приятели? Или по-скоро си представяте да четете книжка, почивайки на слънце? 
Преди да закупите, каквото и да е, бъдете сигурни, че са ви комфортни. Градинските мебели се използват често, особено през топлите месеци, затова е важно да предпочетете комфорта пред ексцентричната визия. Вие и гостите ви няма да се наслаждавете толкова на атмосферата, ако не ви е удобно. За максимално удовлетворение изберете мебели с възглавници на седалките и на гърба. Бъдете сигурни, че избраните от вас материи са подходящи за външна употреба. „Евтиното излиза скъпо“ в тази ситуация важи в пълния си капацитет. Например, пластмасовите мебели може и да изглеждат добре, но след година-две ще са изсветлели под влиянието на слънчевите лъчи. Същото важи и за някои дървени мебели. Избирайте и пазарувайте внимателно, разглеждайте мненията на потребители преди да направите своя избор.


Изградете различни кътчета

Разделете пространството, така че да има усещане за различни зони, това ще ви помогне определената зона да изглежда по-просторна. Ако имате късмета да разполагате с голям двор, създаването на барбекю, релакс и зона за хранене, ще накара пространството да изглежда подредено и много по-голямо. 

Когато разполагате различните кътчета, не се притеснявайте да проявите креативност и да добавите различни елементи. Кашпите с красиви цветя са един чудесен начин за отделяне между тях. Друг добър вариант е да използвате избраните градински мебели. Например, обърнете градинсия диван с гръб към зоната за хранене, по този начин ги разделяте. 


Създайте приказна градина

Със сигурност повечето от нас си представят двора или терасата като приказна цветна градина. Ако не разполагате с достатъчно пространство, заложете на вертикални градини или повдигнати саксии. Съчетайте растения с различна височина и обем, за да постигнете плътен и завършен вид. През студените месеци е препоръчително да приберете на топло саксиите, за да може да им се радвате и през следващата година. 

За по-практичните, не се заблуждавайте, че се нуждаете от голям двор и много усилия, за да отглеждате зеленчуци и плодове. Ядливите растения са примамливо и полезно допълнение към всяко окрито пространство, независимо дали е двор или тераса. Помислете първоначално за отглеждане на подправки или саксийни ягоди. 

Ако имате нужда от професионални съвети, свързани с промяната и озеленяването, потърсете мнението на някои от експертите, регистрирани в MaistorPlus. Без предварително обвързване, заявете безплатно своя проект. Направете сравнение между изпратените оферти и изберете най-добрата измежду тях. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта