Всичко, което трябва да знаете, преди да създадете мечтания балкон!

Публикувано на 23/09/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 23/09/2021 | Видяно 1 222 пъти

 

Имате късмет, ако сред онези, които имат собствен балкон. Това чудесно пространство на открито, където можете да посрещате приятели и семейство, да се забавлявате и да релаксирате. 

Как ще декорирате е от ключово значение. Красивият облик ще ви позволи по-пълноценно да се насладите на времето, прекарано на балкона. Затова, когато проектирате балкона си, е добре да обърнете внимание на няколко важни неща. И за да ви улесним, тук ви представяме миниръководство, с което да планирате и създадете балкона на мечтите си.

Ако имате нужда от съвет или от професионалист, винаги може да се обърнете към регистрираните професионалисти в MaistorPlus. Още сега можете да подадете безплатна заявка


Място, на което да поседнете

Балконът е мястото, от което можем да се насладим на първите слънчеви лъчи с чаша кафе в ръка и да изпратим последните с чаша вино. Там можем да се потопим в страниците на любима книга или пък да свършим належаща работа. 

Но балконът не е нищо без добре обособени кътчета. Това, за което трябва да помислите, е наличието на подходящ вид мебели. Те трябва да бъдат функционални, за да поберат възможно най-много хора и красиви, за да носят приятно усещане. 

  • Люлка: Ако вашият балкон има навес, можете да инсталирате люлка, за да се насладите на гледката, която се открива, от по-високо. Елегантна люлка с масичка за кафе се вписва идеално в малък балкон и осигурява достатъчно места за сядане, когато искате да се насладите на компанията на приятели или семейство.
  • Мебели от ракита: Балконът просто не изглежда добре без наличието на някои мебели. Все пак е необходимо кътче, където да седнете и да се отпуснете. Затова е хубаво да добавите комплект плетени мебели и да придадете на балкона си модерен и релаксиращ вид. 
  • Място за „пикник“: Защо да не пренесете някои от любимите неща, които правите навън – вътре. Инсталирайте изкуствена трева като подова настилка и подредете няколко удобни пуфа и одеяла. Ето, че си създадохте кокетно местенце за „пикник“.
  • Вградено място за сядане: Ако имате малък балкон, е добре да използвате всеки сантиметър свободна площ. Увеличете максимално пространството, като инсталирате вградени пейки. 
  • Изберете малки мебели: Ако имате малък балкон, не го затрупвайте с ненужни предмети. Изберете малки мебели, които ще се впишат в декора, без да правят компромис с комфорта. Можете да изберете сгъваеми столове и маси, така че да можете да ги приберете, когато не се използват.


Как да украсите балкона?

Декорирането на балкона е доста забавно начинание, когато имате ясен план на действие. А ето и кои са четирите фактора, по които да се водите, когато създавате своя оазис:

  • Осветление: Това е решаващ елемент от декора на всяко пространство, било то вътрешно или външно. Доброто осветление ще направи така, че пространството да стане по-уютно и комфортно. Затова ви съветваме да украсите балкона си със светлини или фенери. Така ще създадете приветлива и топла атмосфера. 
  • Текстил: Придайте на балкона стилен вид с различни слоеве текстил. Така пространството ще изглежда по-красиво и приветливо. Поставете килим и нахвърляйте декоративни възглавници, съобразени със стила на балкона.
  • Разположение: Ако вашият балкон е малък, трябва да внимавате за пропорциите. Предметите трябва да бъдат поставени така, че да няма затруднения при движенията. Уверете се, че мебелите, които купувате и инсталирате, са подходящи за вашия балкон. По-компактните, сгъваеми мебели са идеални, ако разполагате с малко площ.
  • Зеленина: Видът на балкона не е завършен, ако не присъства зеленина. Поставете цветни растения или пък създайте мини градина, пълна с различни билки.

Вижте още: Кои са най-подходящите цветя за балкона?


Как правилно да планирате пространството?

 

Преди да вземете прибързани решения, трябва да разберете с какво знаете с какво работите. А именно размера на балкона. Преди да закупите мебели и декор, измерете наличното пространство. Вземете под внимание и следното:

Функции: Какво е предназначението на балкона? Това е място, където да седнете и да си починете? Или пък е кът за четене? Искате ли да го превърнете в зона за игри на децата? Или пък се стремите към нещо коренно различно? Помислете добре за различните приложения на вашия балкон и не се страхувайте да експериментирате.

Външни мебели: Изберете качествени външни мебели, които да издържат на всякакви климатични условия. 

Изберете тема на пространството: Точно както избирате определена цветова схема за интериора на вашия дом, така трябва да изберете такава и за балкона. Това ще ви помогне да за избора на мебели и декорации.

Използвайте вертикалното пространство: Ако вашият балкон е малък, използвайте вертикалното пространство. Можете да използвате стената си, за да окачите саксийни растения и да си създадете вертикална градина. Също така може да монтирате рафтове, върху които да поставите украшения или цветя. 

Ето, че вече знаете по-важните неща за създаването на мечтания балкон. Ако се нуждаете от професионалист, с когото внимателно да планирате процеса, се свържете с изпълнителите, регистрирани в MaistorPlus. Подайте безплатна заявка сега и до 24 часа ще имате готови оферти, от които да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
11 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта