Как да запазите незасадените лозички до пролетта

Публикувано на 15/09/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 500 пъти

Лозето може да бъде засадено както пролетно, така и есенно време. Често обаче през есента не остава достатъчно време да се засадят всички налични лозички, затова се налага те да бъдат запазени до пролетта. Съхранението им обаче може да се окаже трудна задача, ако не знаете как точно да го направите. Не се притеснявайте, задачата не е непосилна. В следващите редове ще ви разкажем подробно за процеса на рязане и съхранение на незасадените лозички, така че да оцелеят до пролетта.

Ако имате нужда от помощ при озеленяването на вашия двор или градина, не се притеснявайте да се свържете със специалистите на МайсторПлюс.


Подбор и рязане

Важно е да изберете подходящи лозички, които да запазите за присаждане. Те трябва да са:

- здрави,

- без петна по кората,

- без механични повреди,

- гладки,

- леко да се напукват при огъване,

- да имат плътно ядро.

В противен случай просто няма да поникнат напролет и съхранението им ще бъде безсмислено. За рязане на лозичките се използват чисти, остри, добре наточени градински ножици. Тъпите инструменти ще смажат растителните влакна. Мастните издънки и стерилните храсти не са подходящи. По-добре е да изберете лозите, отглеждани от слънчевата страна на лозето.

Има няколко правила за рязане на стъблата: трябва да има четири развити пъпки, но е по-добре да отрежете зона с 5-6 пъпки, така че през пролетта да съкратите рязането. За присаждане е по-добре да вземете средната част на лозата. Стъблата не трябва да са по-тънки от 0,5 см и не по-дебели от 1 см, а дължината - от 50 до 70 cm. Долната част се изрязва на 3 см, горната част се прави на 2-3 см по-висока от четвъртата пъпка. Необходимо е да се отстранят всички стърчащи малки листа и тънки резници.


Съхранение през зимата

Специализираните фирми за отглеждане на лози разполагат със специални хранилища, но тъй като любителите не разполагаме с такива, най-подходящото място е избата или мазето. Необходимо е да насипете леко влажен чист речен пясък. Завържете лозичките в снопчета, като не забравяте да поставите етикети с имената на сортовете. Разстелете пясъка на пода в пласт от около 10-15 см. Върху него нареждете снопчетата изправени или леко наклонени, но внимавайте корените да бъдат добре разстлани. Запълнете празните места около снопчетата с пясък на височина около 10 см.


Подходящи условия

Най-благоприятната за съхранението температура е от 2 до 6°С. Допустими са отклонения до 2°С, но не бива да допускате понижаване на температурите под нулата, ако не искате да се стигне до загиване на кората. Основната ви грижа е поддържането на подходяща температура. Ако тя е по-висока, през нощта трябва да се отворят вратите и прозорците, за да влезе по-хладен въздух, а сутринта плътно да се затворят. Ако има опасност от ниски температури, трябва да затоплите помещението.

Друго нещо, за което трябва да следите, е да не изсъхне пясъка. Периодично навлажнявайте, защото изпаряващата се от пясъка влага поддържа и по-висока влажност на въздуха, а това предпазва откритите части на лозичките от изсъхване. Разбира се, не овлажнявайте прекалено много въздуха, защото тогава започват да се развиват плесени.

Не можете да се справите в борбата с вредителите? Свържете се с професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта