6 идеи как да се спасим от горещото слънце в градината

Публикувано на 29/06/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 335 пъти

В разгара на лятото ни се иска да можем да прекарваме колкото се може повече време в градината, но в същото време искаме да можем да се скрием от силното слънце. Днес ще ви дадем шест алтернативни начина за изграждане на външни сенници и покривни съоръжения в двора, терасата или в градината, с които ще можете да се наслаждавате на дългите летни дни, без да се притеснявате от силното слънце на открито.

И макар класическите чадър, шатра или навес да ви се струват непосредствен начин за справяне с проблема, едно добре измислено покривно съоръжение би могло да придаде съвсем различна естетика в двора ви, както и да ви помогне да се справите с други метеорологични условия. В случай че имате нужда от професионална помощ за изработване на дървенни сенници, то винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Трелис с пълзящи растения

Може би през лятото наистина няма по-добра защита от слънцето от естествената зеленина, която имаме в изобилие в двора си. С помощта на специална градинска мебел тя би ни осигурила така желаната сянка и прохлада.

  • За да може да работи по този начин в наша полза, е нужно да й осигурим както подходящата градинска мебел като дървена решетка (трелис), така и да подберем правилно пълзящите растения.
  • Трелисите могат да бъдат различни големини и видове, в зависимост от особеностите на мястото, с което разполагаме.
  • Можем да ги намерим готови, както и да си изработим такъв по поръчка.
  • В класическия български двор тази функция обикновено се изпълнява от асмите, които можем да изградим както от дърво, така и от метал.


Пергола с платна

Предназначението на перголата в градинската мебел е именно в това да създаде обособено пространство за сенчеста почивка. Тя се използва широко в ландшафтния дизайн и може съществено да подобри облика на дома ни.

  • Достатъчно видима, перголата представлява самостоятелен архитектурен елемент, който се проектира с висока доза креативност и експерименталност.
  • Тя може да бъде както тип беседка, така и тента, но също така и козирка или тунел.
  • Перголите могат да бъдат дървени, метални, каменни, пластмасови и т.н. Формата на перголата е въпрос на дизайнерско решение.

Вижте още: Уютни беседки за приказна градина


Дървени конструкции за всеки дом

Въображението на архитектите в конструирането на уникални сенници за открити пространства в градска или провинциална среда е на практика неограничено.

  • Дървените конструкции са много подходящи за всеки тип двор. 
  • Най-важно е материалът да бъде добре обработен, за да може да ви радва дълги години.
  • Хубавата новина е, че има огромно разнообразие на лакове с най-различни цветове - бук, дъб, череша, орех. 
  • Такъв вид сенници могат да се използват както самостоятелно, така и в комбинация с прекрасни растения.


Лазерно гравиране за артистични светлосенки

Лазерното гравиране на метални покривни съоръжения е може би едно от най-артистичните и интересни решения за вашия двор, които биха внесли още модерност, лукс и елегантност.

  • Не само че формите на лазерната гравюра са красиви сами по себе си, но и ефектът им върху смекчаването на слънчевата светлина в артистични светлосенки е осезаем.
  • Този тип съоръжение е особено подходящо за лесно променяне на излъчването на градината ви. С помощта на подходящите форми лесно може да постигнете почти всеки стил.


Стъклена покривна конструкция

Ако желаете да комбинирате защитата срещу атмосферни въздействия в градината, най-вече дъжд и вятър, разгледайте стъклото.

  • Макар и по-рядко срещан елемент от дървото, метала и плата при изграждането на сенник, стъклото също би могло да се използва за изграждането на покривно съоръжение срещу слънце.
  • С тяхна помощ, освен сенници, може да изградите и малка закрита конструкция със стъклени стени. Разбира се, всичко зависи от предпочитанията и възможностите ви.

За да можете да прекарвате спокойно повече време в градината през лятото, помислете за изграждане на защита срещу слънце. И макар и възможностите за това да са неизчерпаеми, използвайте ландшафтните архитекти, регистрирани в платформата на MaistorPlus за един по-добър избор. Направете заявка за проект напълно безплатно и без каквото и да е обвързване съберете различни оферти, сравнете специалистите по рейтинг и прочетете мнение за тях от техни клиенти.


Тагове:

Двор

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта