Да внесем стил в малката градина

Публикувано на 01/07/2020 от Сузана | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 360 пъти

Лятото навлиза с бързи крачки, дългоочакваната почивка е на прага, а някои вече се гмурнаха в нея и гребат с пълни шепи. Какво ни пречи обаче да се наслаждаваме пълноценно на летните месеци и в собствения си дом?

Ограниченото място не трябва да ни притеснява, то в никакъв случай не означава, че и възможностите ни да се разгърнем са ограничени. Просто трябва да прибегнем до няколко трика.

Основното е да помним, че стилът и визията на нашия двор зависят изцaяло от нас. Така че – смело може да се доверим на фантазията си, да вложим малко усилия и ентусиазъм и да си устроим едно фантастично местенце за релакс от малката си градина. Да се възползваме максимално от пространството на открито, с което разполагаме, е чудесно решение, което ще повиши тонуса на цялото семейство. 

Ако имате нужда от профеионална помощ за реализиране на тези идеи, можете да разчитате на регистрираните в MaistorPlus озеленители


Премахнете всичко излишно

Малките пространства не търпят претрупаност.

  • Като начало трябва да се освободите от всичко излишно. Направете едно хубаво разчистване на вещите и пособията, които не ви вършат работа или просто са ви омръзнали, но се търкалят из градината.
  • Лейки, които не използвате, стари камиончета и счупени детски лопатки със сигурност няма да се връзват с новата атмосфера. Така ще се отвори място и вие спокойно ще изградите концепцията си.

Веднага ще забележите, че малкото пространство ще заблести със свой собствен облик, ако бъде подредено и обляно със светлина.

Вижте още: Красива градина с цветя – важни стъпки в оформянето ѝ


Разкрояване на двора

Следващата стъпка е да разпределите двора на секции - място за релакс, детски кът, лятна кухня - барбекю, работен кът или всичко, което ви доставя удоволствие. Така ще се постигне желаното усещане за простор.

  • По отношение на линиите и границите - в тях може да вложите личните си предпочитания и много фантазия.
  • Това може да бъдат изящно аранжирани цветни лехи или диви цветя, пътеки от ситни камъчета, шарени керамични плочки, дървени трупчета, павирани пътеки, декорирани със соларни лампи и много други варианти.


Обособяване на кът за релакс

Както и да разграфите двора, неминуемо е да си създадете ваше лично местенце, където да изпиете сутрешното си кафе, да седнете с приятели или по залез слънце просто да релаксирате и да помечтаете сред зеленината.

  • Добре е вашият кът да бъде в непосредствена близост до къщата, за да не разваляте удоволствието си с разнасяне на табли и с многократно притичване за чаши и лъжички.
  • Шикозна масичка с два удобни стола ще свърши чудесна работа. Или пък може да заложите на пейка-люлка, декорирана с меки цветни възглавнички.
  • Най-важното е всекидневно да изпитвате комфорт и удоволствие от цветовете и атмосферата, на които ще заложите.

Вижте още: 5 стъпки до красивата и уютна градина


Да зарадваме малчуганите с тяхно лично пространство

Един от най-важните сектори, които изискват сериозно обмисляне и внимание, е детският кът.

  • Най-важно е до него трябва да имаме добра видимост и е желателно да бъде разположен в задния двор /от гледна точка на защитеността на децата/.
  • Детската зона може да се изгради около стабилна къщичка на дърво, което е един добър компактен вариант.
  • Друга чудесна идея е къщичката да се направи от дънера на вече отсечено дърво. 
  • Малък пясъчник, надуваем басейн, или люлка хамак по протежение на оградата също могат да доставят огромна радост на малчуганите, без да заемат голяма част от двора.


Акцентите внасят индивидуалност в двора

Когато сме решили да променяме, не трябва да пренебрегваме малките акценти, които внасят много настроение. Удоволствието се удвоява от факта, че значителна част от тях можем да изработим със собствените си ръце.

  • Един чудесен пример са старите автомобилни гуми. Боядисани в ярки, радващи окото цветове, те могат да се превърнат в колоритни саксии за цветя, елементи от цветни лехи, люлки и градински столове и маси.
  • Интересни детайли, като лампи и свещници, пък могат да се изработят от цветни стъклени бутилки по наш вкус. Така стилът ни ще се отличава с уникалност, а и ще носи нашия почерк.


Правилен избор на подходящото озеленяване

Да изберем озеленяване, което да съответства на размерите и формата на двора, е специална и нелека задача. От друга страна тя може да ни донесе много удоволстве, особено ако включим цялото семейство в процеса.

  • Добре подбрана цветна градина до къщата и зоната за сядане ще създаде желаното настроение.
  • Цветни лехи могат да опасват лятната кухня, ако има такава.
  • С правилен избор на сортове ще се заобиколим с непрекъснато цъфтящи цветни лехи. Конкретно за малък двор е подходящо засаждането на цветя на няколко нива.
  • Чудесно решение за пестене на място е и съчетаването на малки храсти и високи дървета по края.

Вариантите дворът ви да се преобрази по неочакван начин са многобройни, затова смело се доверете на вкусовете и предпочитанията си. Ако не сте сигурно в уменията си, може да се доверите на опита и съветите на професионалистите, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които ще може да сравните и да се спрете на най-подходящата за вас.


Тагове:

Двор

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта