5 стъпки до красивата и уютна градина

Публикувано на 16/08/2018 от Михаела Генчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 3 320 пъти

Настъпващата пролет ни вдъхновява да мечтаем за радостни изживявания на открито, където ароматът на цветя и разлистени дървета е на една мисъл разстояние. Можем да си осигурим подобна идилия в собствения двор, стига да знаем как да се погрижи за оформлението му. Важно е да съумеем да съчетаем естетиката с практичността, така че в крайна сметка да сме постигнали един добре балансиран зелен кът. В настоящата статия ще ви съпроводим през стъпките, които е необходимо да извървите, за да имате една уютна и красива градина. А ако за последващото реализиране на това пътешествие са ви нужни професионални озеленители, можете лесно да ги откриете в нашия сайт. 


Да се погрижим за сянката в градината

Градината предлага незабравими мигове на открито през топлите месеци. Когато обаче слънцето грее силно, това често ни причинява дискомфорт и ни се иска да се приберем на хладно, при климатика. Не това обаче е идеята на пролетта и лятото, напротив, целта ни е да прекараме колкото може повече време под открито небе. Ето защо е важно да се погрижим да имаме сенчесто местенце в двора си. Можем да заложим на който и да е от следните два варианта, според предпочитанията и възможностите си:

  • Естествена сянка, постигната с помощта на изградена асма с пълзящи по нея лози. Предимството ѝ е, че през лятото и есента ще похапвате вкусно грозде. Короните на дърветата също са отличен вариант да се скриете от слънцето.   
  • Чадър или навес. За разлика от зеленото сенчесто решение, могат да ни предпазят както от интензивни слънчеви лъчи, така и от валежи. В същото време обаче губите от очарованието на живата зеленина.


Да обзаведем с подходящи мебели кътчето за отдих

Едно от най-важните неща, които трябва да има всяка градина, е кът за отдих. Дори и да не разполагате с обширно пространство, е хубаво проектът ви да включва изграждането и поставянето на маса със столове, пейка или защо не беседка. Така винаги ще имате възможност да излезете на свеж въздух и зеленина, да си отпочинете или да се съберете със семейство и приятели.

  • Ако мебелите ви ще стоят целогодишно навън е хубаво да изберете по-устойчиви и издържливи материали. Можете да използвате и покривало. 
  • В случай че търсеният от вас ефект е плавно сливане с естествения природен екстериор, добър вариант е да изградите дървен подиум, върху който да намери място диван с меки възглавнички в компанията на кокетна масичка за кафе. 
  • Ратановите мебели са широко разпространени и предпочитани, тъй като лесно се съчетават с общия облик на градината, а освен това са леки за пренасяне. 
  • Цветните пластмасови столове могат да придадат допълнителен колорит и очарование в градината ви. 

Вижте още: Как да почистваме правилно мебелите в двора и градината


Да внесем палмова свежест в градината

Не е необходимо да сте на някой тропически остров, за да се насладите на палми и райска почивка и този двор, подчинен на палмовото владичество, е едно от доказателствата за това. На пръв поглед прави впечатление малката постройка със сламен покрив. Много екологичен и красив вариант, ако сте решили да стоите настрана от градското строителство. Всичко останало е красива зеленина, стилно аранжирана и организирана в малки кръгли сектори. Високите палми са страхотен акцент, който може да се добави към всяка градина. Вместо да се озеленяват отделни части, тук основата е изцяло тревна и само са добавени малки плочи, с които е оформена пътечка за минаване. 


Да постигнем балансирана визия в двора си

Често в желанието си да имаме много и красиви цветя, накрая сме затрупани с растения, за които не смогваме да се грижим. Резултатът е прекалено претруфен двор, който не изглежда добре. Затова е препоръчително, спрямо мястото, с което разполагаме, да изберем какви и колко растения да отглеждаме. Целта ни е същите да могат да се развиват нормално и в същото време завършената картина на нашата гадина да е приятна и балансирана. 

Демонстрираното тук дворно пространство е хубав пример за едно стилно аранжиране. Имаме просторно затревено място, през което може свободно да се преминава. Малките цветни кътове са изградени в кръгла форма и са удобни за обгрижване, тъй като може да се стига лесно до всяко цвете. В основата на всеки кръг има засадени ниски зелени или цъфтящи растения, които образуват красива рамка. По средата са засадени ниски дръвчета и храсти, които много добре се съчетават с цялостната визия. 


Да създадем приказна градина с цветна арка

Арките са чудесен вариант за пълзящи цветя, а поставянето им е много лесно. Когато растенията пораснат достатъчно, ще образуват тунел, под който всеки ще иска да мине. За да имате този красив акцент в двора си, трябва правилно и редовно да подрязвате цветята и да ги направлявате по извивките на конструкцията. Много пълзящи и увивни растения имат ластарчета и мустачки, с които се захващат и е необходимо само да им дадете правилната посока.

Да се планира и изгради перфектната градина е предизвикателство. Ако ви е трудно да се справите сами с него, можете да разчитате на препоръчаните специалисти по ландшафтен дизайн, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект, напълно безплатно, още днес, а в отговор ще получите оферти, измежду които да изберете най-удачната за вас. Предварително ще можете да разгледате профилите на кандидатствалите озеленители, както и отзиви, оставени за тях от предишни клиенти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта