Как да почистваме правилно мебелите в двора и градината?

Публикувано на 14/09/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 6 903 пъти

Грижата за двора несъмнено започва с неговото качествено почистване и озеленяване. След като теренът е готов обаче, идва ред и на освежаването на градинското обзавеждане, което ще направи пространството около къщата много по-приятно и гостоприемно. За целта ви предлагаме няколко изпитани метода за почистване на отделните видове градински мебели, които ще ви докажат, че понякога изпълнението на тази задача е постижимо дори в рамките на час. Какво още бихте добавили вие към съветите на специалистите? Споделете с нас своите трикове за освежаване на дома, а за навременно и безкомпромисно озеленяване на градината се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в платформата!


Почистете дървените елементи на басейна с помощта на мека кърпа и хладка вода

Източник

Дървените градински мебели придават на двора по-хармоничен и гостоприемен облик, но изискват и съответната грижа, така че качествата им да се запазят за възможно по-дълго време. Въпреки че повечето мебели от този тип са обработени със специални лакове, които да ги защитят от разрушителното въздействие на дъжда, е добре да не ги излагате на прекомерна влага през цялото време. За качественото почистване на този тип мебели е важно да не използвате сапун и твърде агресивни препарати, които биха могли да нарушат целостта на дървото. Вместо това, заложете на навлажнена памучна кърпа, с която внимателно да избършете праха от столовете, масите или пък страниците на фантастичния дървен басейн, който ще превърне градината в сборен пункт на цялото семейство. Някои домакини съветват да почиствате дървените мебели със смес от половин супена лъжица амонячна сода, 4 супени лъжици бял оцет и 2 чаши топла вода. Важно е след почистване на праха от мебелите, веднага да ги подсушите с мека кърпа.

Виж още: Пикникът – малко бягство сред природата


Не пропускайте почистването на чадъра при освежаването на градинското обзавеждане

Източник

Металните мебели без съмнение ще направят градината по-елегантна и красива, като този тип обзавеждане обикновено изисква по-висока инвестиция, но пък има завидно дълъг експлоатационен живот. Въпреки това, важно е да почиствате редовно металните пейки, масички или практични чадъри в градината, като за целта можете да използвате специален препарат или просто мека кърпа и сапунена вода. Когато обаче предпазният слой на тези мебели започне да пада и на места да се образува ръжда, вземете по-сериозни мерки, като почистите внимателно със смес от паста за полиране на метал, бял оцет и топла вода. Защитете металните огради и градински мебели, като поверите тяхното повторно боядисване на опитен специалист, който да използва подходящите материали за защита на елементите от разрушителното въздействие на обилната влага.


Качествена грижа за удобните пластмасови столове

Източник

Пластмасовите градински мебели са леки, практични и изключително достъпни. Макар да са устойчиви на влага, пластмасовите шезлонги и столове често изсветляват бързо, особено когато са постоянно изложени на ярките слънчеви лъчи. Ето защо е важно да обърнем специално внимание на тяхното почистване, с цел да увеличим експлоатационния им живот с поне още няколко месеца. Опитните домакини съветват да почиствате пластмасовите елементи в градината с топла вода и сапун или с разтвор от гореща вода и малко сода. Цветните градински мебели пък стават като нови със смес от половин чаша бял оцет и 1 литър топла вода, докато с помощта на гъба и сода за хляб можете да премахнете всички упорити петна, без да надраскате повърхността на практичните столове или удобния пластмасов шезлонг. Хитро, нали?

Виж още: Грешките, които да избягваме, когато садим трева на двора


Освежете практичния шезлонг от изкуствен ратан, като обърнете внимание на местата на преплитане

Източник

Мебелите от изкуствен ратан са изключително популярно решение, както за частните имоти, така и за обществените заведения и паркове. Те са достъпни, функционални и изключително удобни, като се предлагат под формата на отделни елементи за градината или пък като цели комплекти. Почистването им е лесно и бързо, като за целта можете да използвате хладка вода и сапун, след което да ги оставите да изсъхнат на слънце. Специалистите съветват да използвате мека кърпа или по-силна водна струя за внимателното почистване около местата на преплитане на пластмасовите лентички, тъй като там обикновено се натрупва най-много прах. Градинското обзавеждане от естествен ратан съвсем не е така устойчиво на интензивна влага, поради което трябва да се почиства със специален препарат и суха кърпа.

Виж още: Коя е перфектната градинска пейка за вас?


Почиствайте редовно текстилните възглавници за шезлонг и седалките на мебелите

Източник

Градинските мебели често разполагат със специални меки подложки или възглавници, които да направят металните пейки или ратановите шезлонги по-удобни и функционални. Как обаче да се грижим за тези практични аксесоари? Специалистите съветват редовно да премахвате праха от възглавниците с помощта на прахосмукачка, като по този начин няма да нарушите целостта на материала, използван за пълнеж, който най-често е дунапрен. Друг лесен вариант е да напълните спрей бутилка с вода и малко течен перилен препарат или такъв за миене на съдове, след което внимателно да изплакнете меките възглавници с хладка вода. Оставете да изсъхнат на въздух, като не изпъвате прекомерно плата, така че подложките да не се деформират. Готово!

С помощта на тези съвети ще освежите осезаемо вида на градинското обзавеждане. За качествено озеленяване на двора пък потърсете помощ от опитни професионалисти, като пуснете безплатна заявка в MaistorPlus още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта