Грешките, които да избягваме, когато садим трева на двора

Публикувано на 04/04/2017 от Нели Минчева | Последна редакция на 04/04/2017 | Видяно 16 171 пъти

Тайната на красивата градина не се крие в многобройната растителност, екзотичните цветя или марковите градински мебели. Достатъчно е да поддържате зеленината свежа и да влагате грижи и любов в оформлението на дворното си място.

А в основата на доброто аранжиране стои зелената покривка от малки весели стръкчета, които сте засадили и отгледали сами. За да получите идеални резултати, е нужно да избягвате няколко основни грешки, които ще разгледаме в тази статия. Ако сте решили този път да оставите тази задача в ръцете на опитни озеленители, свържете се с тях като заявите проект в MaistorPlus.


Липса на обработка на терена преди засаждането

За да израсне тревата ви свежа и в добро състояние, е необходимо старателно да почистите нейния бъдещ нов дом. Това е валидно за всички видове дворна трева – райграс или различни смески.

  • Изкоренете прорасналите плевели, съберете всички съчки, клонки, листа и т.н.
  • Прекопайте почвата и след това леко я подравнете.
  • Също така помислете предварително къде какво ще искате да засаждате, ще имате ли островче, камъни, кои растения обичат повече сянка или пък слънчева светлина, терасирайте терена.
  • Обърнете внимание как ще се придвижвате из дворното пространство - ще поставите плочки или ще оставите симпатични пътечки, които да криволичат закачливо из градината?

Вижте още: Градински столове с неподражаем характер


Избиране на неправилен вид трева

Изборът на вида на тревата е в пряка зависимост от мястото, на което ще я посадите. Консултирайте се със специалист, за да се сдобиете с правилния за вас тип трева. Някои видове предпочитат по-сенчестите места, други се развиват най-добре на слънце. В зависимост от това каква е почвата, може да се наложи да добавите тор преди засаждането. 


Недостатъчно старание при посяването

Когато засявате семенцата, уверете се, че сте ги разпределили достатъчно равномерно, за да избегнете „оголени“ участъци. Също така трябва да се избягва струпването на много материал на едно място.

След разпръскването на посева, минете с гребло, за да могат семенцата да навлязат по-добре в почвата. Движенията ви трябва да бъдат внимателни и нежни, тъй като малките топченца не бива да пропадат твърде надълбоко. Поставянето на добро начало е важен момент за красивата градина след това, така че не подценявайте или претрупвайте тези стъпки. Проучете кога е най-удачното време за посяването на вашите семена.


Недостатъчно или твърде много вода

Прекомерното количество на водата се наблюдава по-рядко. В повечето случаи причина са недостатъчните количества на живителната течност. Какви точно да са те зависи от избрания вид трева. Все пак общото между всички видове е, че в началото на растежа си те имат нужда от водно изобилие.


Поддръжката продължава и при добре развитие тревни площи

Зелените стръкчета продължават да имат нужда от солидна доза внимание, независимо от бързия си разтеж и добро развитие. За да изглеждат буйни и гъсти, те трябва да се косят редовно. Естествено, че е необходимо да осигурявате и често поливане, макар и в по-малки дози от първоначалните.

Вижте още: 5 чаровни идеи за разкошен басейн в градината


Универсалните правила са само основата

Въпреки че тази статия цели да ви посочи какви основни грешки да избягвате, най-добре е да проучите как стоят нещата за вашия конкретен случай. Градината ви и избраният вид трева ще се съчетаят по уникален начин и общите закономерности ще са валидни, но само донякъде. 

За да сте напълно доволни от моравата пред къщата си, съветваме ви да се консултирате със специалист, който да разучи терена и да е наясно с изискванията ви. Такъв можете да откриете, като заявите безплатно проект в MaistorPlus, в резултат на което ще получите конкурентни оферти от различни озеленители. При нас имате възможност да се запознаете подробно с тяхната дейност и с резултатите от работата им, така че да подберете правилния за вас експерт.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта