Красива градина с цветя – важни стъпки в оформянето ѝ

Публикувано на 18/06/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 5 657 пъти

Всяка градина с цветя е уникална и издава предпочитанията на собственика към определен вид растения и храсти. Цветята от стари времена даряват красота и излъчват спокойствие. Когато човек ги погледне, то веднага настроението му се подобрява, а в допълнение, растенията са полезни, защото пречистват въздуха. Ако пък са цъфтящи, то усещането е двойно по-приятно. Днес ще ви разкажем как стъпка по стъпка може да се организира градинското пространство, така че да ни радва с пъстри цветове почти през цялата година.

Градинският дизайн съчетава различни методи за създаване на зелени площи, включително: планиране на територията, подбор на растения, отчитане на ландшафта, климата и почвата, групиране и разполагане на растенията, живите плетове, оформянето на пътеки и пейзажно осветление. А регистрираните озеленители в сайта ни винаги могат да помогнат в тази интригуваща мисия.


Помислете си каква градина с цветя мечтаете да имате

Красотата на градината е в замисъла за нейното оформление. Много често хората помежду си обсъждат двора на комшията и си мечтаят и те да имат подобен, където цветята са просто прелестни. Но…това дали е лесно?

Как да се постигне хармония и красота при оформянето на градината, декоративните насаждения и различните елементи?

  • Важно е са се планира дългосрочно как ще бъде оформена мечтаната градина, за да е привлекателна със своите цветя през пролетта, лятото и есента. Понякога тя става чудесна и с минимални вложения, но пък с много фантазия.
  • Откъде да започнем? Прочетете за основните стъпки сега. Така ще имате точна представа за етапите.


Стъпка 1. Формулиране на целта и поставяне на задачите

На първо място стои желанието на стопанина да изпълни целта си – да има чудесна градина с разнообразни и красиви цветя. А за това е необходимо дворно пространство, което трябва да бъде специално подготвено. В някои случаи се налага в него да се извършат ремонтни дейности, например да се премахнат някои парапети, бордюри, да се оформят пътечки, да се донесе специална пръст, която да се обогати с тор, както и да има дренаж и т.н. На този етап се изчисляват и ориентировъчните финансови разходи, както и времето за изграждане на градината и засаждането на цветята. За целта е хубаво да се вземе предвид климата, положението на къщата, вида на почвата и водните ресурси.


Стъпка 2. Стил на градината – няма нужда от прекалено много сложни неща

Време е да се определи стила на самата градина, основните технологии и използваните цветя. Може би има безброй снимки в интернет със страхотни цветя, оформления на дворни пространства, но невинаги всичко, което се вижда, може да се реализира в конкретния случай.

  • Запомнете – всяка градина е специфична и изисква индивидуален подход. На етапа за оформяне на стила, всички идеи се усъвършенстват, цветята и материалите се обсъждат и съгласуват подробно.
  • За да бъде една градина с цветя красива във времето, то е хубаво да има проект от ландшафтен дизайнер. Така ще се избягнат грешките.

Прочетете още: 5 хитри идеи за малката градина


Стъпка 3. Одобряване на проекта и начало на работа

Проектът е готов и започва работа по изпълнението му, която изисква определен период от време. Това обаче не означава, че градината е вече готова. Напротив, тя се развива през годините, цветята в нея изискват непрестанни грижи и трябва да се подменят периодично. Днес е трудно да си представим живота без цветя - тези удивителни творения на природата. Всяко градинско пространство има свой дух, своя собствена красота и тя трябва да де поддържа и обогатява. И още нещо - самата градина и цветята в нея трябва да са в унисон с къщата или вилата. Така се получава едно хармонично цяло.


Основни типове растения за градината

В една градина винаги трябва да има красиви многогодишни тревисти растения. Те се ползват често поради богатата си цветова схема и факта, че добре са съчетани с едногодишни цъфтящи растения и храсти. Те буквално "умират" всяка зима, през пролетта отново се появяват. Такива цветя са любими на всеки градинар заради разнообразни цветове като изискват много малко или почти никакви грижи. 

  • Подборът на трайни насаждения е много голям. Всяко растение има свои индивидуални изисквания за почвата, мястото на засаждане, температурата. Най-обичаните са: момина сълза, кампанула, самакитка, карамфил, здравец, ехинацея, ирис, флокс и др. 
  • Едногодишните градински цветя цъфтят бурно и внасят свеж полъх във всяка градина. Но тяхната красота е само за една година. Такива цветя са: невен, кученце, лобелия, синя немофила, виола, диморфотека и др.


Кралицата на цветята – розата

В повечето градини с цветя има рози – те са различни, но уникално красиви. Розата често е централен елемент в дворното пространство. Някои хора толкова харесват тези цветя, че имат градини само с тях. Но това със сигурност е голямо предизвикателство по отношение на отглеждането и подреждането им.

Розата си остава класика - тя е едно от най-популярните градински растения. За всяка градина има подходящ вид. В много случаи особено подходящи са розовите храсти, увивните рози, които създават особено романтична и приказна атмосфера. Червени, бели, жълти, розови, сини, черни... тези цветя просто са фонтан от красиви нюанси.


Няколко лични съвета за реализиране на желаната градина с цветя

След всички съвети, изброени дотук, запомнете най-важното: трябва да имате ясен план за своята мечтана градина с цветя! Вземете лист хартия и нарисувайте това, което искате да видите в нея. Няма никакво значение дали имате талант на художник. След това се свържете с регистрираните озеленители в MaistorPlus, като заявите напълно безплатно проект. Това ще ви даде възможност да сравните няколко оферти, от които да изберете най-добрата за вас. В случай че се спрете на някого измежду кандидатствалите изпълнители, покажете му рисунката си, за да може да реализира желанията ви. 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта