Красива градина с цветя – важни стъпки в оформянето ѝ

Публикувано на 18/06/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 5 450 пъти

Всяка градина с цветя е уникална и издава предпочитанията на собственика към определен вид растения и храсти. Цветята от стари времена даряват красота и излъчват спокойствие. Когато човек ги погледне, то веднага настроението му се подобрява, а в допълнение, растенията са полезни, защото пречистват въздуха. Ако пък са цъфтящи, то усещането е двойно по-приятно. Днес ще ви разкажем как стъпка по стъпка може да се организира градинското пространство, така че да ни радва с пъстри цветове почти през цялата година.

Градинският дизайн съчетава различни методи за създаване на зелени площи, включително: планиране на територията, подбор на растения, отчитане на ландшафта, климата и почвата, групиране и разполагане на растенията, живите плетове, оформянето на пътеки и пейзажно осветление. А регистрираните озеленители в сайта ни винаги могат да помогнат в тази интригуваща мисия.


Помислете си каква градина с цветя мечтаете да имате

Красотата на градината е в замисъла за нейното оформление. Много често хората помежду си обсъждат двора на комшията и си мечтаят и те да имат подобен, където цветята са просто прелестни. Но…това дали е лесно?

Как да се постигне хармония и красота при оформянето на градината, декоративните насаждения и различните елементи?

  • Важно е са се планира дългосрочно как ще бъде оформена мечтаната градина, за да е привлекателна със своите цветя през пролетта, лятото и есента. Понякога тя става чудесна и с минимални вложения, но пък с много фантазия.
  • Откъде да започнем? Прочетете за основните стъпки сега. Така ще имате точна представа за етапите.


Стъпка 1. Формулиране на целта и поставяне на задачите

На първо място стои желанието на стопанина да изпълни целта си – да има чудесна градина с разнообразни и красиви цветя. А за това е необходимо дворно пространство, което трябва да бъде специално подготвено. В някои случаи се налага в него да се извършат ремонтни дейности, например да се премахнат някои парапети, бордюри, да се оформят пътечки, да се донесе специална пръст, която да се обогати с тор, както и да има дренаж и т.н. На този етап се изчисляват и ориентировъчните финансови разходи, както и времето за изграждане на градината и засаждането на цветята. За целта е хубаво да се вземе предвид климата, положението на къщата, вида на почвата и водните ресурси.


Стъпка 2. Стил на градината – няма нужда от прекалено много сложни неща

Време е да се определи стила на самата градина, основните технологии и използваните цветя. Може би има безброй снимки в интернет със страхотни цветя, оформления на дворни пространства, но невинаги всичко, което се вижда, може да се реализира в конкретния случай.

  • Запомнете – всяка градина е специфична и изисква индивидуален подход. На етапа за оформяне на стила, всички идеи се усъвършенстват, цветята и материалите се обсъждат и съгласуват подробно.
  • За да бъде една градина с цветя красива във времето, то е хубаво да има проект от ландшафтен дизайнер. Така ще се избягнат грешките.

Прочетете още: 5 хитри идеи за малката градина


Стъпка 3. Одобряване на проекта и начало на работа

Проектът е готов и започва работа по изпълнението му, която изисква определен период от време. Това обаче не означава, че градината е вече готова. Напротив, тя се развива през годините, цветята в нея изискват непрестанни грижи и трябва да се подменят периодично. Днес е трудно да си представим живота без цветя - тези удивителни творения на природата. Всяко градинско пространство има свой дух, своя собствена красота и тя трябва да де поддържа и обогатява. И още нещо - самата градина и цветята в нея трябва да са в унисон с къщата или вилата. Така се получава едно хармонично цяло.


Основни типове растения за градината

В една градина винаги трябва да има красиви многогодишни тревисти растения. Те се ползват често поради богатата си цветова схема и факта, че добре са съчетани с едногодишни цъфтящи растения и храсти. Те буквално "умират" всяка зима, през пролетта отново се появяват. Такива цветя са любими на всеки градинар заради разнообразни цветове като изискват много малко или почти никакви грижи. 

  • Подборът на трайни насаждения е много голям. Всяко растение има свои индивидуални изисквания за почвата, мястото на засаждане, температурата. Най-обичаните са: момина сълза, кампанула, самакитка, карамфил, здравец, ехинацея, ирис, флокс и др. 
  • Едногодишните градински цветя цъфтят бурно и внасят свеж полъх във всяка градина. Но тяхната красота е само за една година. Такива цветя са: невен, кученце, лобелия, синя немофила, виола, диморфотека и др.


Кралицата на цветята – розата

В повечето градини с цветя има рози – те са различни, но уникално красиви. Розата често е централен елемент в дворното пространство. Някои хора толкова харесват тези цветя, че имат градини само с тях. Но това със сигурност е голямо предизвикателство по отношение на отглеждането и подреждането им.

Розата си остава класика - тя е едно от най-популярните градински растения. За всяка градина има подходящ вид. В много случаи особено подходящи са розовите храсти, увивните рози, които създават особено романтична и приказна атмосфера. Червени, бели, жълти, розови, сини, черни... тези цветя просто са фонтан от красиви нюанси.


Няколко лични съвета за реализиране на желаната градина с цветя

След всички съвети, изброени дотук, запомнете най-важното: трябва да имате ясен план за своята мечтана градина с цветя! Вземете лист хартия и нарисувайте това, което искате да видите в нея. Няма никакво значение дали имате талант на художник. След това се свържете с регистрираните озеленители в MaistorPlus, като заявите напълно безплатно проект. Това ще ви даде възможност да сравните няколко оферти, от които да изберете най-добрата за вас. В случай че се спрете на някого измежду кандидатствалите изпълнители, покажете му рисунката си, за да може да реализира желанията ви. 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
48 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
131 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта